Ανοδικά η Wall Street μετά τη συμφωνία για το Brexit

Ανοδικά η Wall Street μετά τη συμφωνία για το Brexit

Άνοδο καταγράφουν οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street μετά την ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τους όρους του Brexit, καθώς οι επενδυτές αποτιμούν με θετικό πρόσημο την επίλυση του ζητήματος, το οποίο είχε προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Πιο αναλυτικά, το μεσημέρι της Πέμπτης, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επίτευξη της συμφωνίας, μετά από τις διαπραγματεύσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους, χαρακτηρίζοντάς την συμφωνία «εξαιρετική», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν κι οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος χαρακτήρισε «δίκαιο και ισορροπημένο» το deal με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πλέον, η αναμέτρηση μεταφέρεται στο Λονδίνο και στο «γήπεδο» του βρετανικού κοινοβουλίου, όπου τα πράγματα παραμένουν θολά και οι συσχετισμοί οριακοί. Ειδικά μετά την σημερινή ανακοίνωση του βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP ότι δεν προτίθεται να στηρίξει τη νέα συμφωνία, καθώς δεν βρίσκει ικανοποιητικό τον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε για το καθεστώς που θα ισχύει στα σύνορα με την Ιρλανδία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο κύριοι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται ανοδικά, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να σημειώνει κέρδη 0,25% και να βρίσκεται στις 27.070,00 μονάδες.

Ανοδικά κατά 0,50% κινείται και ο δείκτης S&P 500, ενώ κέρδη της τάξης του 0,61% σημειώνει και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq.

Στο ταμπλό, άνοδο 6% καταγράφει η μετοχή της Netflix, μετά την ανακοίνωση των κερδών της εταιρείας, τα οποία υπερέβησαν τις προβλέψεις των αναλυτών, ενώ αύξηση 3% καταγράφει και η μετοχή της Morgan Stanley, μετά τις ανακοινώσεις των οικονομικών στοιχείων για το γ'' τρίμηνο του 2019.

 

Αναφορικά με τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για το Brexit, ο επικεφαλής Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε πως οι ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εφαρμοσθούν σε όλα τα προϊόντα στην Βόρεια Ιρλανδία, πράγμα που σημαίνει την εφαρμογή ελέγχων στα σύνορα.

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, η συμφωνία προβλέπει ότι η Βόρεια Ιρλανδία (που αποχωρεί από την ΕΕ ως μέλος του Ην. Βασιλείου) θα παραμείνει εντός του τελωνειακού χώρου του Ηνωμένου Βασιλείου και κατά συνέπεια θα επωφελείται από την εμπορική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου. Παράλληλα όμως, θα παραμείνει σημείο εισόδου στην ενιαία αγορά.

Αυτό σημαίνει ότι οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θα εφαρμόζουν τους δασμούς του Ηνωμένου Βασιλείου σε προϊόντα που θα προέρχονται από τρίτες χώρες, ενώ για τα προϊόντα που θα εισέρχονται στη Βόρεια Ιρλανδία δεν θα υπάρχει κίνδυνος να εισέλθουν στην ενιαία αγορά. Εάν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, θα επιβάλλονται οι δασμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως προς τον ΦΠΑ, το σχέδιο προβλέπει ότι θα διατηρηθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, με τον παράλληλο σεβασμό των επιθυμιών του Ηνωμένου Βασιλείου για την ψηφιακή αγορά, δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Τέλος, θα υπάρχει μηχανισμός συγκατάθεσης της Βόρειας Ιρλανδίας. Τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή των διευθετήσεων, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας θα αποφασίσει με απλή πλειοψηφία αν θα παραμείνουν οι ρυθμίσεις αυτές, κατέληξε ο Μισέλ Μπαρνιέ, διευκρινίζοντας ότι η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020 αλλά μπορεί να παραταθεί για άλλο ένα ή δύο χρόνια, κατόπιν κοινής συμφωνία.

Ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής τόνισε ακόμα ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις καταρτίσθηκε από κοινού και ήταν ενιαία, ενώ σύμφωνα με το ίδιο θα έπρεπε να προσφέρει «νομική βεβαιότητα» κυρίως για τους πολίτες, αφού οι πολίτες «υπήρξαν πάντοτε, και θα παραμείνουν, προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης», είπε.