Ανοδικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με την προσοχή ακόμα στον κορονοϊό

Ανοδικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με την προσοχή ακόμα στον κορονοϊό

Με κέρδη διαπραγματεύονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να παρακολουθούν την εξάπλωση του κορωναϊού αλλά και τις επιπτώσεις που έχει στην παγκόσμια οικονομία.

Ακόμη 108 ασθενείς, αριθμός-ρεκόρ για ένα 24ώρο, έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό στην Κίνα τη Δευτέρας 10 Φεβρουαρίου, με τον αριθμό των θυμάτων να φτάνει πλέον τους 1.016, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας. Τη Δευτέρα αναφέρθηκαν 2.478 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού σε όλη τη χώρα, αριθμός συγκριτικά χαμηλότερος από τα 3.062 κρούσματα της Κυριακής. Συνολικά ο αριθμός των ανθρώπων που έχει επαληθευτεί ότι προσβλήθηκαν από τον νέο ιό έχει ανέλθει σε 42.638. 

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κερδίζει 0,7%, με την αυτοκινητοβιομηχανία να ενισχύεται 2% οδηγώντας τα κέρδη, καθώς όλοι οι τομείς και τα μεγάλα χρηματιστήρια κινούνται σε θετικό έδαφος.

Στην Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημειώνει κέρδη 0,62% στις 13.576 μονάδες, ενώ κέρδη καταγράφει και ο γαλλικός δείκτης CAC 40 που διαμορφώνεται στις 6.041 μονάδες και κέρδη 0,43%.

Παρόμοια εικόνα και στο Λονδίνο, με τον δείκτη FTSE 100 να ενισχύεται 0,76% στις 7.503 μονάδες, ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια άνοδο 0,23% καταγράφει ο ιταλικός FTSE MIB.

Τέλος, ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει οριακά κέρδη στις 9.826 μονάδες.

Στις ασιατικές αγορές, οι μεγαλύτεροι δείκτες ενισχύθηκαν με το Hang Seng του Χονγκ Κονγκ να οδηγεί σε κέρδη με άνοδο άνω του 1%. Οι κινεζικές αγορές ολοκλήρωσαν με μικτά πρόσημα, ενώ ο σύνθετος Shanghai κέρδισε 0,3%. 

Στην Ευρώπη, πολλά κράτη μέλη της ΕΕ βρέθηκαν εκ νέου σε ένα νέο σπιράλ πολιτικής αβεβαιότητας. H παραίτηση της αρχηγού του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ δημιούργησε ήδη κλυδωνισμούς αλλά και αμηχανία για το τι μέλλει γενέσθαι στην πολιτική σκηνή της χώρας. Θεωρητικά, η προεδρία του CDU της άνοιγε τον δρόμο για την καγκελαρία στις εκλογές του 2021, όμως η επιλεγμένη από την ίδια την Άνγκελα Μέρκελ, διάδοχος της,  επέλεξε την παραίτησή.

Στα εταιρικά νέα, η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Geely ανακοίνωσε πως θα συγχωνευθεί με την Volvo.

Η Airbus παρουσίασε ένα νέο αεροσκάφος στην έκθεση της Σιγκαπούρης, σχεδιασμένο ειδικά ώστε να πετύχει τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 20%.

Η ιταλική τράπεζα UniCredit επιβεβαίωσε ότι θα μειώσει 6.000 θέσεις εργασίας στην Ιταλία μέσα σε τέσσερα χρόνια, ενώ βρίσκεται και σε συζητήσεις με τα συνδικάτα. 

Οι μετοχές της Tui σημειώνουν άνοδο 10% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου. 

Τέλος, οι μετοχές της Daimler έκαναν την έκπληξη με μια άνοδο της τάξης του 3,8% παρά το γεγονός ότι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία σημείωσε απώλειες το τέταρτο τρίμηνο του 2019 και μείωσε το μέρισμα της.