7ος χρόνος, ημέρα 2056η
Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021

Χρηματιστήριο Αθηνών: Aνατροπή από το «βαθύ κόκκινο» στις παρυφές των 900 μονάδων

Aνατροπή από το «βαθύ κόκκινο» στις παρυφές των 900 μονάδων

Σε επίδειξη δύναμης των αγοραστών μετετράπη η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς μετά το πρώτο μισάωρο όπου η αγορά αποσυντονίστηκε με το δεύτερο καθοδικό χάσμα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα ανοδικά.

Έτσι, όχι μόνο προσπέρασε το βαρύ αρνητικό του πρόσημο (χαμηλό στις 880,03 μονάδες, -1,64%), αλλά βρέθηκε και έντονα αγορασμένος στις 903,67 μονάδες (+1%) για να κλείσει τελικά επίσης θετικός στις 899,42 μονάδες (+0,53%) διατηρώντας την επαφή με το ψυχολογικό επίπεδο των 900, ενώ ο τζίρος των συναλλαγών ήταν επίσης ικανοποιητικός (περ. 90,5 εκατ. ευρώ).

Στην παραπάνω συμπεριφορά βοήθησε το σταθεροποιητικό κλίμα διεθνώς, καθώς τουλάχιστον προσώρας φαίνεται να απορροφώνται οι έντονες ρευστοποιήσεις τοπικά, μετά τους φόβους για τις πληθωριστικές πιέσεις. Οι ευρωαγορές παρέμειναν πέριξ του αμετάβλητου, ενώ οι ΗΠΑ κινούνται με μικτά πρόσημα, καθώς η υψηλή κεφαλαιοποίηση και οι μεγάλοι δείκτες άνοιξαν θετικά, ενώ η πιέζεται η μεσαία (Russell 2000 -3,26%)

Πίσω σε εμάς, οι 895 μονάδες συνιστούν την κοντινότερη στήριξη στον Δείκτη, ενώ οι 904 παραμένουν η σημαντικότερη βραχυπρόθεσμη αντίσταση από την πρόσφατη καθοδική διάσπαση. Ακόμα καλύτερη είναι εικόνα για τον Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, όπου διατηρήθηκαν πανηγυρικά οι 2.140 μονάδες από όπου βγήκε σοβαρή αντίδραση (κλείσιμο δείκτη στις 2.180 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,43%).

Για τη συνέχεια, αναμένουμε τη συμπεριφορά στα προαναφερθέντα επίπεδα αντίστασης, με τις πιθανότητες να είναι πάντα υπέρ της υφιστάμενης ανοδικής τάσης.

Επιμέρους, οι περισσότεροι τίτλοι, ή έστω αυτοί που μας ενδιαφέρουν περισσότερο, επέδειξαν και πάλι την ανθεκτικότητα που έχουν τόσον καιρό. Η ΔΕΗ αντέδρασε σημαντικά και από τις στηρίξεις της και το πρωινό -2,49%, με τρία-τέσσερα βήματα (αγορές 15χιλ, 20 χιλ, 29 χιλ και 30 χιλ μετοχές έως τις 14:30) έπιασε μέχρι και τα 9,24 ευρώ (+4,12%) στις σημαντικές τις αντιστάσεις, κλείνοντας στα υψηλά της.

Εξίσου επιθετική και η μετοχή της Jumbo, η οποία παρά το κακό άνοιγμα στα 15,64 ευρώ (-2,25%), κέρδισε πάνω από ένα ευρώ, κλείνοντας στα 16,28 ευρώ (+1,75%).

Επίσης, η ΕΧΑΕ τίμησε το αγοραστικό της σήμα στα 4,14 ευρώ δίνοντας μια πρώτη κίνηση, ενώ και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ απορρόφησε καλώς τις ρευστοποιήσεις εκείθεν.

Γενικά, μόλις 7 μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισαν αρνητικές συντηρώντας το αρνητικό τους πρόσημο.

Το δεδομένο αυτή τη στιγμή είναι ότι το χρηματιστήριο αντέδρασε ακαριαία από την ενδοσυνεδριακή διάσπαση του ανοδικού του momentum, και σταμάτησε την αντίδραση σε τεχνικές αντιστάσεις.

Η μεταβλητότητα έχει αυξηθεί σημαντικά, κάτι που προσδιορίζει εν μέρει τη δυναμική του, επομένως είναι συνετό ή να ανοίγουμε το εύρος των stop μειώνοντας την ονομαστική αξία των θέσεων (ώστε να μην χτυπούν αυτά άδικα), ή να κλείνουμε το εύρος των stop αυξάνοντας την ονομαστική αξία των θέσεων (ώστε να μην επιτρέπουμε μεγαλύτερη χρηματική απομείωση).

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.