Αλλαγή πολιτικής από Ερντογάν: Επιθετική αύξηση επιτοκίων στο 15%

Αλλαγή πολιτικής από Ερντογάν: Επιθετική αύξηση επιτοκίων στο 15%

Σε μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκία, επιχειρώντας να στείλει σήμα στις αγορές ότι η χώρα αλλάζει οικονομική πολιτική, μπροστά στα μηνύματα που λάμβανε το τελευταίο διάστημα και σε συνέχεια των αλλαγών κορυφής στο οικονομικό επιτελείο της χώρας με την καρατόμηση του ΥΠΟΙΚ και γαμπρού του Τ. Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Συγκεκριμένα, τουρκικά επιτόκια «εκτοξεύθηκαν» κατά 475 μονάδες βάσης από το 10,25% στο 15%, στη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων της τελευταίας 2ετίας.

Μία κίνηση που ενισχύει το ανοδικό ράλι της λίρας των τελευταίων ημερών, με την ισοτιμία της να ενισχύεται άνω του 1,8% και να υποχωρεί κάτω από τα 7,57 του δολαρίου, χωρίς ωστόσο να είναι σίγουρο ότι ακόμα και αυτή η μεγάλη αύξηση στα επιτόκια θα πείσει τους επενδυτές.

Την μεγάλη αυτή αύξηση είχε προαναγγείλει την περασμένη εβδομάδα ο ίδιος ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι «ίσως χρειαστεί η Τουρκία να καταπιεί ένα πικρό χάπι» καθώς στόχος μας είναι να κερδίσουμε εμπιστοσύνη και αξιοπιστία στην οικονομική μας πολιτική.

Επιπλέον, στη δήλωσή της η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αναφέρει ότι «η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα διατηρηθεί οπωσδήποτε έως ότου επιτευχθεί μία μόνιμη πτώση του πληθωρισμού».

«Η Επιτροπή έχει αποφασίσει να εφαρμόσει μια διάφανη και ισχυρή νομισματική σύσφιξη προκειμένου να εξαλείψει τους κινδύνους για τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη συγκράτηση των πληθωριστικών προσδοκιών και την αποκατάσταση της διαδικασίας αποπληθωρισμού», συμπληρώνει η δήλωση.

Σημειώνεται ότι η λίρα είχε ενισχυθεί κατά περίπου 12% την περασμένη εβδομάδα μετά τον διορισμό του Νατσί 'Αγκμπαλ ως νέου επικεφαλής της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, έπειτα από την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του Ερντογάν, Μπ. Αλμπαϊράκ, ο οποίος είχε επικαλεστεί θέματα υγείας.