Αφομοίωση κεκτημένων και επιλεκτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Αφομοίωση κεκτημένων και επιλεκτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη 

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές μπαίνει από σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο με την αγορά να αφομοιώνει τα κεκτημένα της περασμένης εβδομάδας, αλλά και του Ιουνίου που ήταν ο 6ος διαδοχικά ανοδικός μήνας.

Μέσα σ' ένα θετικό διεθνές περιβάλλον, με τον DAX της Φρανκφούρτης πάνω από τις 12.500 μονάδες μετά από καιρό και κέρδη άνω του 1%, το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει ανθεκτικότητα στα υψηλά 17 μηνών, παρά τα εντυπωσιακά κέρδη όλου του τελευταίου διαστήματος. 

Αυτό που μένει να δούμε αυτό το πενθήμερο, είναι αν οι επενδυτές θα κινηθούν… επιθετικά,  «χτίζοντας» στην προεξόφληση της επίτευξης αυτοδυναμίας, ή αν θα πάνε σε πιο συντηρητικές προσεγγίσεις, έως ότου «μιλήσει» η κάλπη. 

Αν οι επενδυτές κινηθούν επιθετικά στη βάση της προεξόφλησης επίτευξης αυτοδυναμίας, τότε το Χ.Α. μπορεί να προσεγγίσει τα υψηλά των 895 μονάδων, που είναι το «ταβάνι» των τελευταίων πολλών ετών, επίπεδα που η αγορά έπιασε ενδοσυνεδριακά την 1η Φεβρουαρίου του 2018. 

Πάντως, υπάρχει πληθώρα αποκοπής μερισμάτων, κάτι που και αυτό με τη σειρά του ίσως φέρει κάποιες επιμέρους πιέσεις σε κάποιους τίτλους, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν σημαντική επιρροή στο Γενικό Δείκτη. 

Σήμερα π.χ. η μετοχή των ΕΛΠΕ διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα των 0,50 ευρώ ανά μετοχή, κάτι που πιέζει τον τίτλο που υποχωρεί 3,46%. Αύριο κόβουν μέρισμα οι Καρέλιας, ΟΛΘ και Γενική Εμπορίου, ενώ την Πέμπτη οι μετοχές του ΟΤΕ θα διαπραγματεύονται χωρίς το τακτικό μέρισμα των 0,46 ευρώ ανά μετοχή, ενώ οι μετοχές της Coca Cola HBC θα διαπραγματεύονται επίσης χωρίς το μέρισμα και την επιστροφή κεφαλαίου των 2,57 ευρώ. 

Επίσης, αύριο Τρίτη είναι η τελευταία ημέρα αποδοχής των δημόσιων προσφορών της Κανάκης (4,36 ευρώ), ΙΑΣΩ (1,50 ευρώ), και Σφακιανάκης (0,34 ευρώ). 

Μέσα σ' αυτό το κλίμα ο Γενικός Δείκτης κινείται εξισορροπητικά στις 868 μονάδες με οριακές διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμου, ενώ σε πολύ μικρό τέμπο κινείται έως τώρα η αξία συναλλαγών που διαμορφώνεται μόλις στα 16 εκατ. ευρώ.  

Πλην των ΕΛΠΕ πιέζεται και ο τίτλος της Coca Cola HBC άνω του 2%, όμως ο Γ.Δ. βρίσκει στηρίξεις σε τίτλους όπως ΔΕΗ (κέρδη κοντά στο 5%), Ελλάκτωρ, Lamda Development, Fourlis, ΕΧΑΕ, Τιτάν, Aegean Airlines κ.α. που κινούνται ανοδικά. 

Στο χώρο του Mid Cap καλή εικόνα έχουν και οι τρεις μετοχές του ομίλου Intracom Holdings που ενισχύονται έως 3,81%, ενώ σημαντικά κέρδη άνω του 4% καταγράφει η MIG, η οποία το πρώτο εξάμηνο ενισχύθηκε κατά 80%. Ανοδικά κινούνται επίσης οι Attica Bank, Έλτον, Παπουτσάνης, Quest Συμμετοχών, Ικτίνος και Πλαστικά Θράκης. 

Στην ευρύτερη αγορά, θετικά κινούνται τίτλοι όπως Audiovisual, Byte Computer, Ελγέκα, Reds, ενώ στο σύνολο της αγοράς, 49 μετοχές ενισχύονται έναντι 26 που υποχωρούν.