Αραβική «άνοιξη» στα κρυπτονομίσματα
Shutterstock
Shutterstock

Αραβική «άνοιξη» στα κρυπτονομίσματα

Τα αραβικά κράτη και ο μουσουλμανικός κόσμος επενδύουν συστηματικά στις αγορές των κρυπτονομισμάτων, ενώ η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των μελετητών του Ισλάμ, για το αν τα κρυπτονομίσματα (και ποια από αυτά) είναι συμβατά με τη Σαρία, δηλαδή τον Ισλαμικό Νόμο. Η Σαρία είναι εμπνευσμένη από το Κοράνιο και χρησιμοποιείται ως αναφορά στο ισλαμικό δίκαιο, αλλά και τον ισλαμικό τρόπο ζωής γενικότερα.

Το ρυθμιστικό τοπίο σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο παραμένει εξαιρετικά διασπασμένο. Από τη μια πλευρά, χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν πρωτοστατήσει στο να καθιερωθούν ως ελκυστικοί κόμβοι για τις αγορές κρυπτονομισμάτων. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν χώρες όπως η Τουρκία με κανόνες που επιτρέπουν τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, αλλά απαγορεύουν τη χρήση κρυπτονομισμάτων για πληρωμές και τη χρήση από χρηματοοικονομικούς μεσάζοντες.

Το Ομάν, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή της Αραβικής Χερσονήσου, ανακοίνωσε μια σειρά από επενδύσεις στις αγορές κρυπτονομισμάτων αυτόν το μήνα, ενώ ακολουθεί μια στρατηγική που έχει σχεδιαστεί για να μετατρέψει την πετρελαιοκρατούμενη οικονομία του σε έναν ψηφιακό κόμβο.

Τον Αύγουστο, το Ομάν ανακοίνωσε σχεδόν 800 εκατομμύρια δολάρια σε νέες επενδύσεις σε δραστηριότητες εξόρυξης κρυπτονομισμάτων. Στις 23 Αυγούστου, ανακοινώθηκε μια συμφωνία μεγέθους 300 εκατομμυρίων δολαρίων με τον όμιλο Phoenix με έδρα το Άμπου Ντάμπι για την ανάπτυξη μιας «φάρμας» εξόρυξης κρυπτονομισμάτων μεγέθους 150 megawatt που θα ονομάζεται Green Data City.

Πρόκειται για την πρώτη αδειοδοτημένη εταιρεία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων του Ομάν, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει το επόμενο έτος. Εβδομάδες νωρίτερα, η Μουσκάτ ενέκρινε μια επένδυση μεγέθους 370 εκατομμυρίων δολαρίων που θα διαχειρίζεται η Exahertz International με σχέδια να λανσάρει 15.000 μηχανήματα εξόρυξης κρυπτονομισμάτων μέχρι τον Οκτώβριο.

Οι επενδύσεις αυτές σηματοδοτούν ένα «σημαντικό ορόσημο» στο έργο του Ομάν για «να βοηθήσει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης» της ψηφιακής του οικονομίας, δήλωσε στην ανακοίνωση ο Said Hamoud al-Maawali, υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Πληροφορικής του Ομάν.

Οι πρόσφατες επενδύσεις του Ομάν στην εξόρυξη κρυπτονομισμάτων έρχονται σε μια εποχή που η ευρύτερη περιοχή των μουσουλμανικών κρατών επενδύει συστηματικά σε κρυπτονομίσματα. Η συζήτηση διεξάγεται εν μέσω διεθνούς αναζήτησης από την επιστημονική κοινότητα μελετητών του Ισλάμ για το εάν οι επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα είναι halal ή haram. Στην ισλαμική νομολογία, το χαράμ χρησιμοποιείται για να αναφερθεί σε οποιαδήποτε πράξη που απαγορεύεται από τον Αλλάχ και είναι μία από τις πέντε ισλαμικές εντολές που ορίζουν την ηθική της ανθρώπινης δράσης.

Σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο ή τη σαρία, υπάρχουν ορισμένες αρχές γύρω από τα οικονομικά που καθορίζουν αν κάτι είναι ηθικά επιτρεπτό (χαλάλ) ή όχι (χαράμ). Για ορισμένους ισλαμιστές μελετητές, η συχνά κερδοσκοπική φύση των κρυπτονομισμάτων τα καθιστούν ανεπίτρεπτο, μια άποψη που τροφοδότησε fatwas (ισλαμικά νομικά διατάγματα) που εκδόθηκαν από εξέχουσες ισλαμικές ομάδες στην Τουρκία, στην Αίγυπτο και στην Ινδονησία, τη μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα στον κόσμο.

Ωστόσο, άλλοι υποστηρίζουν ότι τα κρυπτονομίσματα μπορούν να θεωρηθούν halal σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, επειδή δεν υπάρχει τοκισμός (riba) για την κατοχή κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin, τα οποία θα αποδοκιμάζονταν σύμφωνα με τη Σαρία. Υποστηρίζεται επίσης ότι η ευρεία αποδοχή των κρυπτονομισμάτων ως νομίσματος μπορεί επίσης να υποστηρίξει την περίπτωση ότι είναι χαλάλ.

Παρόλο που η συζήτηση συνεχίζεται μεταξύ των ισλαμικών μελετητών, τα μουσουλμανικά έθνη είναι από τους μεγαλύτερους επενδυτές με πολλές τοποθετήσεις τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με μια έκθεση του Οκτωβρίου 2022 της Chainalysis, η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική ήταν οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες στις αγορές κρυπτονομισμάτων πέρυσι. Στον Δείκτη Crypto Adoption της Chainalysis, τέσσερις από τις είκοσι κορυφαίες αγορές ήταν χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία και συμπληρώνεται από κράτη με μεγάλο μουσουλμανικό πληθυσμό όπως η Ινδία και η Νιγηρία.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν εδραιώσει τουλάχιστον δύο από τα Εμιράτα ως τους σημαντικούς κόμβους για τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων, το Ντουμπάι και το Άμπου Ντάμπι. Δεκάδες εταιρείες έχουν μεταφερθεί πλήρως στις χώρες, είτε ανοίγουν δορυφορικά γραφεία εκεί.

Τα ΗΑΕ αποτελούνται από επτά εμιράτα, με κάθε εμιράτο να είναι εξουσιοδοτημένο να νομοθετεί για οποιοδήποτε θέμα που δεν εμπίπτει στην αποκλειστική δικαιοδοσία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΑΕ (δηλαδή εξωτερικές υποθέσεις, άμυνα και ασφάλεια).

Αναμφίβολα, το κέντρο του σύμπαντος των κρυπτονομισμάτων έχει μετατοπιστεί προς το Ντουμπάι από τον Μάρτιο του 2022, όταν ανακοινώθηκε η πρώτη ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή κρυπτονομισμάτων στον κόσμο: Η Ρυθμιστική Αρχή Εικονικών Περιουσιακών Στοιχείων. Αυτό αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδίου του Ντουμπάι να καθιερωθεί μεταξύ των πέντε παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών κέντρων, ενώνοντας τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, την Σιγκαπούρη, και το Χονγκ Κονγκ.

Το Ντουμπάι αναπτύσσεται ως κόμβος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών για τη Μέση Ανατολή τις τελευταίες δεκαετίες, αγκαλιάζοντας την καινοτομία. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στον τρόπο με τον οποίο προσέγγισε την αγορά κρυπτονομισμάτων. Η χώρα στοχεύει να προσελκύσει 1.000 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο blockchain και metaverse και να δημιουργήσει 40.000 θέσεις εργασίας έως το 2030.

Αντίστοιχα και το Άμπου Ντάμπι, έχει καθιερώσει μια ειδική οικονομική ελεύθερη ζώνη, με την ονομασία Abu Dhabi Global Markets (ADGM). Μαζί με τη ρυθμιστική σαφήνεια, η περιοχή καθίσταται ως το hotspot για τους επιχειρηματίες που επιδιώκουν να αντλήσουν κεφάλαια στην περιοχή.

Η ADGM είναι υποστηρικτής του Hub 71, ενός κόμβου καινοτομίας στο νησί Al Maryah του Άμπου Ντάμπι που στεγάζει νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας, επενδυτές και οργανισμούς για την τόνωση της καινοτομίας. Το Hub 71+ Digital Assets, ανακοίνωσε ένα ταμείο 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα διατεθεί για την υποστήριξη έργων Web3. Το Άμπου Ντάμπι είναι επίσης η έδρα της Mubadala Investment Company, του κρατικού επενδυτικού ταμείου της χώρας, που επενδύει άμεσα σε εταιρείες κρυπτονομισμάτων.

Το τετράπτυχο, πρόσβαση σε επενδυτικό κεφάλαιο, ρυθμιστική προοδευτική σαφήνεια με σκοπό την προώθηση νέων τεχνολογιών, ζήτηση από ιδιώτες επενδυτές για τα κρυπτονομίσματα, και η δημιουργία επιχειρηματικών κόμβων καθιστούν τα αραβικά κράτη ως ιδιαίτερης σημασίας για τις αγορές κρυπτονομισμάτων.

Λόγω της οικονομικής πολιτικής τους και της επιρροής των κρατών αυτών στη διεθνή εξωτερική πολιτική, αλλά και στον επιχειρηματικό κόσμο, η στήριξή τους στις αγορές κρυπτονομισμάτων είναι κομβικής σημασίας. Τα αραβικά κράτη από μόνα τους μπορεί να μην φέρουν την άνοιξη στις αγορές κρυπτονομισμάτων, ωστόσο δρώντας ως στρατηγικοί σύμμαχοι της αγοράς δίνουν μια νότα αισιοδοξίας για το μέλλον των αγορών κρυπτονομισμάτων με την καθιέρωση αυτών των πρωτοβουλιών.