Η Ουκρανία και η αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ

Όλοι όσοι παρακολουθούν από κοντά την πορεία προς τις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, έχουν διαπιστώσει την ευδιάκριτη αλλαγή στάσης μερίδας των Δημοκρατικών, για στον πόλεμο στην Ουκρανία, που ανταποκρίνεται στην εμφάνιση ενός μικρού, αλλά δυναμικού αντιπολεμικού κινήματος. Τι σημαίνει η αλλαγή αυτή για το Δημοκρατικό κόμμα και τις ενδιάμεσες εκλογές;

Την περασμένη εβδομάδα η Αλεξάντρια Οκάσιο – Κορτέζ, η γνωστή βουλευτής της αριστερής πτέρυγα των Δημοκρατικών AOC, είχε δεχθεί φραστική επίθεση από το ακροατήριο σε ομιλία της, στη Νέα Υόρκη, αναφορικά με την πιθανότητα πυρηνικού ολοκαυτώματος, σαν αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία. Κατηγορήθηκε πως παίζει με τις ζωές των Αμερικανών πολιτών, μετά την υπερψήφιση διατάξεων σχετικών με την αντιμετώπιση της Ρωσίας και της Κίνας.

Η AOC, μαζί με τη βουλευτή Πραμίλα Τζαγιαπάλ, υπέγραψαν επιστολή που δημοσίευσε η εφημερίδα The Washington Post, με την οποία καλούσαν τον Πρόεδρο Μπάιντεν, να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός και τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία. Και μάλιστα σε διαπραγματεύσεις απ’ ευθείας με το Κρεμλίνο, δίχως τη συμμετοχή της Ουκρανικής κυβέρνησης.  

Από την επιστολή που φέρει τις υπογραφές 30 Δημοκρατικών βουλευτών, δεν θα μπορούσε να λείπει και η αναφορά στα 60 δισ. που έχουν αποσταλεί υπό τη μορφή στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία, που αποτελούν χρήματα των φορολογουμένων. Στο πλευρό της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών έχουν συνταχθεί και αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι, με επιφανέστερο τον βουλευτή Κέβιν Μακάρθι, ο οποίος ανέφερε πως το Κογκρέσο υπό τη νέα σύνθεση του μετά από τις ενδιάμεσες εκλογές, δεν πρόκειται να δώσει λευκή πολιτική και οικονομική επιταγή στο Λευκό Οίκο για την Ουκρανία.

Η επιστολή που εν πολλοίς ζητά την μεταβολή της πολιτικής του Λευκού Οίκου σχετικά με τη Ρωσική εισβολή στη Ουκρανία, για καθαρά λόγους συλλογής ψήφων, προκάλεσε αντιδράσεις και μέσα στο Δημοκρατικό κόμμα. Ο βουλευτής Τζέικ Αούτσινκλος δήλωσε χαρακτηριστικά πως δεν μπορείς να προσφέρεις ένα κλαδί ελιάς σε έναν εγκληματία πολέμου που χάνει τον πόλεμο. Ο Δημοκρατικός βουλευτής Ρούμπεν Γκαλέγκο, δήλωσε πως η Ρωσία δεν αναγνωρίζει την αξία των διαπραγματεύσεων, παρά μόνο την αξία της δύναμης. Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Μιτς ΜακΚόννελ, έλαβε θέση κατά της επιστολής, υποστηρίζοντας, πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να συγκρουσθούν με τη Ρωσική επιθετικότητα στέλνοντας επιπλέον συστήματα αεράμυνας, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Η επιστολή που είδε το φως της δημοσιότητας, είχε συνταχθεί από τον Ιούλιο και μερικοί από τους βουλευτές που την είχαν υπογράψει τότε, τη χαρακτηρίζουν σήμερα σαν ανεπίκαιρη. Είναι γεγονός πως το αντιπολεμικό κλίμα και ο φόβος για το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού ολέθρου, εμφανίζει μια δυναμική στις περιοχές στις οποίες δοκιμάζει τις δυνάμεις της με την ψήφο των Αμερικανών πολιτών, η αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών. Μια ψήφος που αναγκάζει ίσως τους συγκεκριμένους  πολιτικούς να υιοθετούν αυτήν την πασιφιστική στάση. Μια μειοψηφική στάση η οποία ωστόσο είναι χρήσιμη για την ακραία πτέρυγα των Δημοκρατικών και κρίσιμη για το μέλλον του Δημοκρατικού κόμματος.

Διότι το μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ, τάσσεται στο πλευρό του Ουκρανικού λαού, με δεδομένο ότι το κόστος που επωμίζεται είναι μόνο οικονομικό και δεν κινδυνεύουν τα Αμερικανικά στρατεύματα. Άλλωστε η απόφαση του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, για την επιστροφή των Αμερικανικών στρατευμάτων πίσω στις ΗΠΑ και το κλείσιμο των εξωτερικών πολεμικών μετώπων, είχε γίνει αποδεκτή από το σύνολο της κοινής γνώμης, με την «ευθύνη» για τη έναρξη τωn πολέμων εκτός αμερικανικού εδάφους να βαραίνει ιστορικά τους Δημοκρατικούς.