H Ελλάδα ψηλώνει μέσα στο διεθνή ανταγωνισμό

Η Δανία, η Ιρλανδία και η Ελβετία βρίσκονται στις τρεις πρώτες θέσεις της λίστας που μετρά την ανταγωνιστικότητα ανάμεσα στις 64 πιο αναπτυγμένες οικονομίες του κόσμου, που συγκροτεί κάθε χρόνο το Ελβετικό IMD World Competitiveness Center. Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στην 49η θέση, από τη 58η θέση το 2019.

H μελέτη της λίστας, μας βοηθάει να δούμε τις χώρες που κατόρθωσαν να βγουν νικήτριες από τις κρίσεις, αυτές που κατάφεραν να μεταρρυθμιστούν, καθώς και τη διαφορά ανάμεσα στις χώρες των οποίων οι οικονομίες είναι ανοικτές και σε αυτές που κυριαρχεί ο κρατισμός και ο προστατευτισμός.   

Σαν στατικό μέγεθος το «49» πιθανότατα να μην μας ικανοποιεί και να  επιδέχεται σίγουρα βελτίωσης. Ωστόσο η άνοδος κατά 9 θέσεις μέσα σε μια τετραετία, και μάλιστα κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης και των λοιπών επιπτώσεων από τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δεν είναι αμελητέα. Και δεν είναι αμελητέα αν αναλογιστούμε τι είχε προηγηθεί, αρχικά με την πτώχευση του ελληνικού Δημοσίου και ακολούθως με την διακυβέρνηση Σύριζα – Ανέλ. Ίσα – ίσα λοιπόν που καταγράφει τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, μέσα από τη ματιά ενός αυστηρού κριτή όπως είναι το IMD. Ειδικά στο γεωγραφικό γκρουπ των χωρών της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, η Ελλάδα από την 37η θέση το 2019, σήμερα βρίσκεται στην 34η θέση.  

Η συνολική βαθμολογία, διαμορφώνεται από άλλες επιμέρους μετρήσεις. Την υψηλότερη θέση (24η) την καταλαμβάνει η χώρα μας στον τομέα του διεθνούς εμπορίου και ακολουθεί το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας και περιβάλλοντος (34η) και η παιδεία (36η). Και αυτό ίσως να μην ανταποκρίνεται στην εντύπωση που έχουμε εμείς οι πολίτες για το επίπεδο της υγείας και της παιδείας στη χώρα μας, αλλά δεν πρέπει να λησμονούμε πως οι βαθμολογίες είναι πάντα συγκριτικές.

Αντιθέτως, η χώρα μας βρίσκεται αρκετά χαμηλά στην απασχόληση, στα δημόσια οικονομικά και στη δημόσια διοίκηση, που έχουμε πάει ομολογουμένως καλύτερα κατά τη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας, αλλά αυτό δεν αρκεί για να συνθέσουμε ένα ακόμα ανταγωνιστικότερο πρόσωπο. Τα βαρίδια του παρελθόντος κάνουν ακόμα αισθητή την παρουσία τους.

Στα τέσσερα σημεία κλειδιά που σύμφωνα με το IMD εστιάζουν την προσοχή τους οι επενδυτές, η Ελλάδα δίνει την ακόλουθη εικόνα. Στον τομέα της Οικονομικής Απόδοσης βρίσκεται στην 58η θέση. Στην Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα βρίσκεται στη 53η θέση. Στην Επιχειρηματική Αποτελεσματικότητα βρίσκεται στην 48η θέση και σε Θέματα Υποδομών στην 40η θέση.

Σύμφωνα με το IMD World Competitiveness Center τέσσερις είναι οι τομείς που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να ανέβει περισσότερα σκαλιά στη λίστα της ανταγωνιστικότητας της Οικονομίας της.

Ο πρώτος είναι η βελτίωση της απασχόλησης μέσω επιμόρφωσης και εξειδίκευσης των εργαζομένων, στις νέες τεχνολογίες και στις νέες ειδικότητες.

Ο δεύτερος είναι η προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων (FDI) σε τομείς κομβικής σημασίας μέσω της επιτάχυνσης των διαδικασιών, όπως είναι οι  εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των επενδύσεων αυτών. 

Ο τρίτος είναι η ενσωμάτωση των τεχνολογιών της ενεργειακής αναβάθμισης και της κυκλικότητας της οικονομίας από την εγχώρια επιχειρηματικότητα.

Και ο τέταρτος είναι εφαρμογή ενός αποτελεσματικού πλάνου για την μετασχηματισμό του εγχώριου παραγωγικού βιομηχανικού μοντέλου σε αυτό που ονομάζεται διεθνώς “industry 4.0”. Δηλαδή στα «έξυπνα» και συνδεδεμένα συστήματα παραγωγής που έχουν σχεδιαστεί για να αντιλαμβάνονται, να προβλέπουν και να αλληλεπιδρούν με τον φυσικό κόσμο, έτσι ώστε να λαμβάνουν σε «πραγματικό χρόνο» αποφάσεις που υποστηρίζουν την παραγωγή. Το “industry 4.0” ήδη έχει ως αποτέλεσμα τα εργοστάσια ανά τον κόσμο να αυξάνουν και να βελτιώνουν τους αυτοματισμούς τους. Αυτή η δραστηριότητα που παλαιότερα λάμβανε χώρα μέσω του ανθρώπινου δυναμικού, είναι πλέον αυτόματη. Εξοικονομείται λοιπόν χρόνος των εργαζομένων ώστε να περάσουν σε πιο περίπλοκα ή πιο υψηλά καθήκοντα.