Ε όχι, να πλέκουν το εγκώμιο της οικονομικής πολιτικής Τσίπρα

Ανάμεσα στα διθυραμβικά εγκώμια για τον Αλέξη Τσίπρα που διαβάσαμε τις τελευταίες ημέρες δεν ήταν λίγα αυτά που αναφέρονταν στην επιτυχημένη παρουσία του στο εξωτερικό και στη διεθνή αναγνώρισή του, καθώς και στην οικονομική επιτυχία των διαπραγματεύσεων του με τους εταίρους και την τρόικα και τον χειρισμό του Δημοσίου Χρέους.

Για την παρουσία του στο εξωτερικό ξεμπερδεύουμε εύκολα, φέρνοντας στη μνήμη μας τη συνάντηση του με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, όπου όχι μόνο δεν κατανοούσε τις ερωτήσεις του συνομιλητή του αλλά χαμογελούσε από αμηχανία, τη συνάντηση του με τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, όταν είχε ερωτηθεί από τους δημοσιογράφους για το «κακό που μας βρήκε με τον Τραμπ» που τελικά «δεν ήταν τόσο κακό», τη συνάντηση του με τους μουλάδες του Ιράν με σκοπό την αναζήτηση οικονομικής βοήθειας, τη συνάντηση με τον τότε πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στον οποίο απολογήθηκε για την υποτιμητική του δήλωση στη Βουλή, με τη δικαιολογία πως «την είχε κάνει στα ελληνικά» και τον επικήδειο για τον Φιντέλ Κάστρο στην Αβάνα της Κούβας όπου περιστοιχιζόταν από δικτατορίσκους της Αφρικής και τριτοδρομικούς πολιτικούς αρχηγούς της Λατινικής Αμερικής.

Εκεί που θέλει λίγο περισσότερη ανάλυση και επεξήγηση είναι στη δήθεν επιτυχημένη οικονομική διαπραγμάτευση με την τρόικα και τον δήθεν επιτυχημένο χειρισμό του χρέους. Όπως θυμόμαστε όλοι μας, η καταστροφική περιπέτεια της Ελλάδας το 2015, είχε ξεκινήσει με περίφημο «mail Χαρδούβελη». 

Τι προέβλεπε το mail Χαρδούβελη;  Μέτρα συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.

Προέβλεπε αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από 6,5% σε 13%, με απόδοση τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ.

Διατήρηση των ονομαστικών συντάξεων στο επίπεδο του 2015 για τα έτη 2016 και 2017, με συνολικό όφελος κοντά στα 200 εκατ. ευρώ.

Πιστοποίηση μέσω διασταυρώσεων των οικογενειακών παροχών που καταβάλλονται στους συνταξιούχους.

Πλήρη εφαρμογή του άρθρου 13 του νόμου 3863/2010 για συγκεκριμένες περικοπές στις συντάξεις.

Αύξηση εσόδων ΦΠΑ μέσω λαχειοφόρου αγοράς και άλλα διοικητικά μέτρα.

Τροποποίηση της ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.

Επιβολή φόρου πολυτελείας.

Αύξηση των φόρων σε καπνό και αλκοόλ, εφόσον οδηγούσε σε αύξηση και όχι σε μείωση εσόδων.

Σύνδεση των παροχών με τις εισφορές για όσους έχουν γεννηθεί μετά την 1-1-1975 και έχουν περισσότερα από 15 χρόνια ασφάλισης, αλλά λιγότερα από 20.

Αύξηση του αριθμού των ελάχιστων ενσήμων για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, από 4.500 σε 6.000, και σταδιακή αύξηση για τους νεοεισερχόμενους στο ασφαλιστικό σύστημα.

Σταδιακή κατάργηση των ειδικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (πριν από το 62ο ή το 67ο έτος ηλικίας), με καταληκτική ημερομηνία την 1-1-2019.

Επανασχεδίαση του ΕΚΑΣ.

Μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων.

Τι εφάρμοσε ο Σύριζα;  Μέτρα συνολικού ύψους 12,5 δισ. ευρώ.

Αύξηση ΦΠΑ.

Αύξηση φορολογίας επιχειρήσεων.

Αύξηση στο 100% της προκαταβολής φόρου για όλες τις επιχειρήσεις, ΑΕ και ατομικές.

Αύξηση φορολογίας εσόδων από την ενοικίαση ακινήτων.

Διατήρηση ΕΝΦΙΑ.

Ειδική εισφορά αλληλεγγύης

Αύξηση φόρου πολυτελούς διαβίωσης.

Φόρο στις τηλεοπτικές διαφημίσεις.

Εάν τα 12,5 δισ. ευρώ του Σύριζα είναι λιγότερα από το 1 δισ. του mail Χαρδούβελη, τότε ναι, η διαπραγμάτευση Τσίπρα – Βαρουφάκη – Τσακαλώτου και Δραγασάκη ήταν απολύτως επιτυχημένη και ο πρώην αρχηγός του Σύριζα είναι άξιος συγχαρητηρίων.

3ο αχρείαστο Μνημόνιο

Οι ύμνοι προς τον Αλέξη Τσίπρα και το οικονομικό επιτελείο του δεν κάνουν την παραμικρή αναφορά στο 3ο αχρείαστο Μνημόνιο. Η χώρα μας, μέχρι που ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμένος συγκυβέρνησαν τη χώρα είχε λάβει μέσω των δυο πρώτων μνημονίων και του ΔΝΤ συνολικά 194,7 δισ. ευρώ. Το 1ο Μνημόνιο ήταν 52,9 δισ. ευρώ, το 2ο ήταν 130,9 ευρώ. Οι περίφημες διαπραγματεύσεις, οι απειλές προς τους εταίρους και τα δημοψηφίσματα οδήγησαν στο 3ο Μνημόνιο ύψους 46,9 δισ. ευρώ.

Εάν τα 3 Μνημόνια είναι λιγότερα από τα 2 και εάν τα 241,6 δισ. ευρώ είναι λιγότερα των 194,7 δισ. ευρώ, τότε ναι και πάλι ο Αλέξης Τσίπρας, ο Πάνος Καμένος και όλο το κυβερνητικό σχήμα Σύριζα – ΑνΕλ, είναι άξιοι συγχαρητηρίων. 

Capital Controls – Ανακεφαλοποιήσεις Τραπεζών

Και ναι, εάν τα capital controls που επιβλήθηκαν στις 29 Ιουλίου του 2015 και αποσύρθηκαν συνολικά την 1η Σεπτεμβρίου του 2019 και εάν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το 2015 είχαν θετικό οικονομικό ισοζύγιο και συνέβαλαν στην αναπτυξιακή πορεία της Ελληνικής Οικονομίας, τότε και πάλι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Σύριζα πρέπει να λάβουν θέση στο Πάνθεον της οικονομικής ιστορίας του τόπου.