Το γαλάζιο «Π.Α.Μ.Ε»

Στις δημοσκοπήσεις όπου καταγράφεται η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του πρωθυπουργού, υπάρχουν κάποιες ψηφίδες που δεν είναι τόσο καθησυχαστικές και θα έπρεπε να απασχολούν περισσότερο τον κομματικό και κυβερνητικό οργανισμό. 

 Η σταθεροποίηση της διαφοράς ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στις 8 μονάδες, η οποία καταγράφηκε στη συγκριτική πολυεπίπεδη δημοσκόπηση της Pulse μετά τις εμφανίσεις Μητσοτάκη και Τσίπρα στη ΔΕΘ, είναι η μεγάλη εικόνα. 

Σε μια γωνίτσα όμως της μεγάλης εικόνας, σχηματοποιείται μια μικρότερη, εικόνα που αν δεν προσεχθεί, σε σύντομο χρόνο ενδεχομένως να αποκτήσει μεγαλύτερη διάσταση.  

Μετρώντας το βαθμό ικανοποίησης από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στις επιμέρους κατηγορίες ( συνταξιούχους, δημοσίους υπαλλήλους, ιδιωτικούς υπαλλήλους,  επαγγελματίες και επιχειρηματίες) η Pulse κατέγραψε τον μεγαλύτερο βαθμό ικανοποίησης στους συνταξιούχους ( 50%)  και τον μικρότερο στους προερχόμενους από τον ιδιωτικό τομέα (  32%). Οι Δημόσιοι υπάλληλοι και επιχειρηματίες- επαγγελματίες εμφάνιζαν σχεδόν τον ίδιο βαθμό ικανοποίησης ( 36 και 37% αντίστοιχα). 

Αξιολογώντας επίσης τα οικονομικά μέτρα, που εξήγγειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το ίδιο βήμα, οι προερχόμενοι από τον ιδιωτικό τομέα δήλωναν ικανοποίηση σε ποσοστό 40%, οι δημόσιοι υπάλληλοι 45%, οι συνταξιούχοι 31% και οι επαγγελματίες - επιχειρηματίες 24%.  

Προκύπτει σχεδόν αβίαστα το συμπέρασμα ότι ο λόγος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει ευκολότερη δίοδο, ή ακούγεται ελκυστικότερος στα αυτιά των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα. 

Είναι σχεδόν παράδοξο να συμβαίνει αυτό, με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει υλοποιήσει μια σειρά από φιλεργατικές διαρθρωτικές αλλαγές, μέτρα και παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, που θεωρητικά, θα της έδιναν πλεονέκτημα σε αυτή την κατηγορία των εργαζομένων. 

Μέσα σε τρία χρόνια υπήρξε διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού, η επιστροφή των τριετιών, η θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής κάρτας, η θέσπιση για πρώτη φορά άδειας πατρότητας, η κάλυψη τους κόστους της γονικής άδειας και για τους δυο γονείς από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης ( πρώην ΟΑΕΔ), οι Νταντάδες της Γειτονιάς για την φροντίδα των βρεφών και νηπίων στο σπίτι. Η ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδότησης για τη δημιουργία 50.000 νέων θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και 150 ΚΔΑΠ των 9.000 θέσεων, η  επέκταση του ολοήμερου σχολείου, η πρόσληψη χιλιάδων εκπαιδευτικών, το πρόγραμμα για φτηνή στέγη… 

Ποιος θα επικοινωνήσει αποτελεσματικά όλα αυτά στους χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα; Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί  από την τηλεόραση; 

Ανέκαθεν η Ν.Δ είχε πρόβλημα πλατιάς απεύθυνσης -  για να χρησιμοποιήσω αριστερή ορολογία  – στους χώρους εργασίας. Δεν ενδιαφέρθηκε να φτιάξει σοβαρά δίκτυα, γαλάζιου συνδικαλισμού, αξιόπιστου και αποτελεσματικού. 

 «Παρέδωσε» τους χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, στις ντουντούκες, στα στειλιάρια και στα συνθήματα. Πριν από λίγα χρόνια η ΝΔ είχε μια δικαιολογία, ότι δεν μπορούσε να πολεμήσει το σκιάχτρο του «νεοφιλελεύθερου κοινωνικού οδοστρωτήρα» που κράδαιναν τα κόμματα και οι συνδικαλιστές της αριστεράς και της κεντροαριστεράς . 

Αν δεν αντιγράψει η ΝΔ τις καλές…αριστερές πρακτικές με δράση στους χώρους εργασίας, δίπλα στους εργαζόμενους, αν οι γαλάζιοι συνδικαλιστές δεν βρουν το θάρρος να αντιπαρατεθούν με το θράσος και τη φιλολαϊκή υποκρισία, τότε οι εξαγγελίες Τσίπρα ή κάθε Τσίπρα θα ακούγονται ελκυστικότερες από όσα στην πράξη βελτιώνουν τις ζωές ανθρώπων του μόχθου.