Τι δίνει «φτερά» στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Τι δίνει «φτερά» στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Για αρκετούς μήνες, στο Χρηματιστήριο Αθηνών κυριαρχούσε η συζήτηση γύρω από τις βουλευτικές εκλογές. Ο χρόνος διεξαγωγής τους, η χρονική απόσταση μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης (μέχρι πρότινος πιθανολογούμενης και τώρα πλέον βέβαιης) εκλογικής αναμέτρησης, η εκλογική δύναμη κάθε κόμματος και το τι θα σήμαινε αυτό για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, ήταν κάποια από τα ερωτήματα που απασχολούσαν καθημερινά τους επενδυτές, τους επαγγελματίες της αγοράς και τον οικονομικό Τύπο.

Κάθε μέρα οι πρωινές ενημερώσεις των τμημάτων ανάλυσης των χρηματιστηριακών εταιρειών προς τους πελάτες τους είχαν αναφορές στις δημοσκοπήσεις, στις εκτιμήσεις για την εκλογική δύναμη των κομμάτων, στις υποθέσεις για το αν θα μπορούσε να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας.

Η βασική απορία των επενδυτών ήταν πολύ απλή: θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η βασική τους ευχή, δηλαδή η επανεκλογή της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη με αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία; Και αν όχι, θα είχαμε τουλάχιστον κυβέρνηση με βασικό κορμό το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας;

Από αυτό το σημείο και μετά σταματούσαν οι απορίες και ξεκινούσαν οι φόβοι, καθώς τα προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης περιείχαν πάρα πολλά σημεία που δεν άρεσαν στους επενδυτές, και πολλά άλλα που απλά τους προκαλούσαν τρόμο.

Οι εξαγγελίες για αύξηση της φορολογίας στα διανεμόμενα μερίσματα, για επιβολή εξοντωτικής φορολόγησης στα λεγόμενα «υπερκέρδη» μεγάλων επιχειρήσεων, οι αναφορές σε πρόθεση αυξημένης κρατικής παρέμβασης στη διοίκηση τραπεζών και σημαντικών επιχειρήσεων στις οποίες είναι μέτοχος το δημόσιο ήταν ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία των προεκλογικών προγραμμάτων.

Και βέβαια, εκτός από τις επίσημες προεκλογικές θέσεις υπήρχαν και οι διάφορες ανεπίσημες δηλώσεις στελεχών με ακόμα πιο εχθρικό για τις αγορές και την επιχειρηματικότητα περιεχόμενο, οι οποίες διαψεύδονταν αφού πρώτα προκαλούσαν ανατριχίλα

Δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξουμε πως, μετά τις κυριακάτικες βουλευτικές εκλογές, όλες οι απορίες των επενδυτών έχουν απαντηθεί ήδη με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο και όλοι οι φόβοι έχουν διασκεδαστεί.

Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, είναι πρακτικά βέβαιο πως σε έναν μήνα και λίγες μέρες από τώρα θα σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κ. Μητσοτάκη, με μάλλον άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η ανησυχία για πιθανή παρατεταμένη εκλογική διαδικασία δεν υπάρχει πλέον και μαζί της έφυγαν και οι φόβοι για εμφάνιση αρρυθμιών στην λειτουργία του κρατικού μηχανισμού. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί την επόμενη τετραετία και ουδείς έχει πλέον λόγο να ασχοληθεί με τα οικονομικά προγράμματα των υπόλοιπων κομμάτων.

Επίσης, διαλύθηκαν και οι οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με το αν θα μπορούσε να τεθεί εν αμφιβόλω η επιστροφή του αξιόχρεου της Ελληνικής Δημοκρατίας στην επενδυτική βαθμίδα. 

Είναι απόλυτα φυσιολογική λοιπόν η δυναμική εμφάνιση των αγοραστών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η ισχυρή άνοδος της τάξης του 6% και μάλιστα με εντυπωσιακό όγκο συναλλαγών χρηματικής αξίας άνω των 360 εκατομμυρίων Ευρώ δείχνει πολύ καθαρά πως πολλοί επενδυτές που τηρούσαν στάση αναμονής πήραν τις αποφάσεις τους.

Δεν ξέρουμε βέβαια πως ακριβώς θα κινηθούν ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου και οι εισηγμένες μετοχές τις επόμενες μέρες, αυτό θα εξαρτηθεί και από το διεθνές κλίμα. Είναι όμως σίγουρο πως σε βάθος χρόνου οι πιθανότητες να βρεθεί το ελληνικό χρηματιστήριο σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα από τα σημερινά είναι πολύ μεγάλες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κυβερνητικών και κρατικών υπηρεσιών αλλά και αυτές της Τράπεζας της Ελλάδος και των διάφορων οργανισμών και υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι σαφώς υψηλότερος του μέσου όρου της Ε.Ε. για αρκετό καιρό ακόμα. Σε αυτό συμφωνούν και όλοι οι αναλυτές των διεθνών επενδυτικών τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιρειών.

Είναι πλέον βέβαιο πως η οικονομική πολιτική της χώρας θα εξακολουθήσει να είναι φιλική προς τις επενδύσεις, τις επιχειρήσεις και τις αγορές. Επίσης, έχει διαλυθεί κάθε ανησυχία για πιθανή τροποποίηση των σχεδίων που έχουν εκπονηθεί και ήδη εφαρμόζονται σχετικά με τον τρόπο απορρόφησης των κονδυλίων που έχουν ήδη αρχίσει να έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αυτό σημαίνει πως δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην διοχέτευση αυτών των χρημάτων σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας, όπως οι κατασκευαστικός και αυτός της πληροφορικής. Όσον αφορά στον τραπεζικό κλάδο, απομακρύνθηκε κάθε υποψία για αυξημένη κρατική παρεμβατικότητα στην λειτουργία τους.

Αντίθετα, μάλλον θα δούμε σύντομα την σταδιακή αποεπένδυση του Ελληνικού Δημοσίου από τις τράπεζες, με την πώληση της συμμετοχής που είχε αποκτήσει αναγκαστικά πριν από μερικά χρόνια. 

Αυτά και άλλα ακόμα μας κάνουν να πιστεύουμε πως η χθεσινή εκτίναξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών δεν θα αποδειχθεί πρόσκαιρη. Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα διεθνή απρόοπτα, όπως είδαμε την τελευταία τριετία με την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αυτά όμως είναι συνήθως οι εξαιρέσεις και όχι ο κανόνας. Η τωρινή κατάσταση της οικονομίας και των επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με τις θετικές προοπτικές που ανοίγονται αποτελούν ισχυρή βάση για την περαιτέρω πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Όσο μπορούμε να θυμηθούμε, η σημερινή συγκυρία είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που αυτή η καλή κατάσταση συνοδεύεται από κυβερνητική πολιτική πραγματικά φιλική προς τις επενδύσεις και το Χρηματιστήριο. Επίσης, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, τολμούμε να πούμε πως υπάρχει σε σημαντικό βαθμό και η αντίστοιχη συμφωνία της κοινωνίας με αυτή την πολιτική.

Υποθέτοντας πως οι εκτιμήσεις μας σχετικά με το τι θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου δεν θα αποδειχθούν μακριά από την πραγματικότητα, και ελπίζοντας πως δεν θα ζήσουμε σύντομα μία άλλη διεθνή αναταραχή, πιστεύουμε πως τα «φτερά» που αρχίζει να ανοίγει το Χρηματιστήριο Αθηνών θα αποδειχθούν γερά και σταθερά και θα μας οδηγήσουν σταδιακά σε σημεία που επί πολλά χρόνια δεν τολμούσαμε ούτε να ονειρευτούμε.