Συνεχίζεται το ανοδικό σερί στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Eurokinissi
Eurokinissi

Συνεχίζεται το ανοδικό σερί στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Με ανανεωμένη δυναμική κινείται την νέα εβδομάδα το ελληνικό χρηματιστήριο και μάλιστα ανεξάρτητα από την σταθεροποιητική εικόνα των κυριότερων ευρωπαϊκών αγορών. Στα κύρια χαρακτηριστικά των τελευταίων συνεδριάσεων ο αυξημένος τζίρος, η ανοδική διάθεση για την πλειονότητα των τίτλων, με τις τραπεζικές μετοχές να οδηγούν την ανοδική κίνηση, αλλά και η απορρόφηση της προσφοράς από τους αγοραστές, για όσα χαρτοφυλάκια προχωρούν σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Με τα τρέχοντα δεδομένα, οι περισσότεροι των αναλυτών αναφέρονται σε «ακάθεκτο ανοδικό momentum, με ξεκάθαρα χαρακτηριστικά ανθεκτικού bull market και με την εικόνα στο Χ.Α. να παραμένει πολλά υποσχόμενη».

Με όλο και περισσότερους τίτλους, ανεξάρτητα κεφαλαιοποιήσεων, να κινούνται σε πολυετή, ή ιστορικά υψηλά και σήμερα ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.257,18 (+1%) και 1.243,69 μονάδων (-0,09%) για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στις 1.250,61 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,47%, ενώ ο τζίρος έφθασε στα 181 εκατ., από τα οποία τα 17,5 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Οι αγοραστές δείχνουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο της βραχυπρόθεσμης τάσης και με τον τραπεζικό κλάδο να αποτελεί πρώτη επιλογή για τους «long», μένει να φανεί αν ο τζίρος παραμείνει στα ίδια ικανοποιητικά επίπεδα και αν η ανοδική κίνηση θα επεκταθεί υψηλότερα των 1.300 μονάδων.

Μεγάλη κινητικότητα σε deals, φήμες και προσδοκίες, πολύ θετικές εκθέσεις από οίκους του εξωτερικού για την ελληνική οικονομία και επιμέρους κλάδους και εξαιρετικά αποτελέσματα 1ου τριμήνου από τις εισηγμένες, είναι αυτά που διαμορφώνουν το σκηνικό στην Λεωφόρο Αθηνών και διατηρούν το αγοραστικό κρεσέντο στο χρηματιστήριο.

Η εγχώρια αγορά φαίνεται να προεξοφλεί την επανεκλογή και με αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στις επικείμενες εκλογές και την αναβάθμιση του outlook της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch, από ουδέτερο σε θετικό, την Παρασκευή τα μεσάνυχτα. Εφόσον επιβεβαιωθεί αυτή η προοπτική, τότε εμπεδώνεται η δυναμική επίτευξης επενδυτικής βαθμίδας εντός του έτους και πιθανότατα εντός του τρίτου τριμήνου.

«Κατά την άποψή μας, μια δεύτερη εντολή και κυβέρνηση για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι η ισχυρότερη εγγύηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερή στην πορεία με τις δημοσιονομικές και μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της. Ως αποτέλεσμα, συνεχίζουμε να αναμένουμε μια παρατεταμένη και ισχυρή επέκταση της ελληνικής οικονομίας», εξηγεί η JP Morgan.

«Βλέπουμε χαμηλή πιθανότητα η Fitch Ratings να αναβαθμίσει την Ελλάδα σε BBB- κατά την αναθεώρηση της 9ης Ιουνίου. Βλέπουμε όμως υψηλή πιθανότητα αναβάθμισης της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα από τη DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου, την S&P στις 20 Οκτωβρίου, αλλά και τη Fitch Ratings στην επόμενη της αξιολόγηση την 1η Δεκεμβρίου», επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος.

Από την άλλη, «η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα θα παραμείνει ισχυρή, με το πραγματικό ΑΕΠ να αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,2% το 2023 και 1,9% το 2024», επισημαίνει ο ΟΟΣΑ σε ανάλυσή του.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, τα μεγαλύτερα κέρδη για Alpha Bank (+3,96%), Eurobank (+1,67%), Εθνική (+1,19%), Ελλάκτωρα (+4,82%), ΕΛΧΑ (+1,62%), ΕΥΔΑΠ (+2,58%) και Σαράντη (+2,70%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για Quest (-2,67%), Motor Oil (-1,44%), Jumbo (-1,17%) και Autohellas (-1,94%).

Συνεχίστηκε, έστω και με ηπιότερους ρυθμούς, η κινητικότητα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου ξεχώρισαν θετικά οι Μαθιός (+8,22%), Αλουμύλ (+7,47%), Έλαστρον (+7,30%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+6,64%) και Ιατρικό (+4,65%).