Χρηματιστήριο Αθηνών: Με «άλμα» 1,65% μπήκε ο Μάιος

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με «άλμα» 1,65% μπήκε ο Μάιος

Θετικά ξεκίνησε ο Μάιος για το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο ευθυγραμμίστηκε με την ισχυρή άνοδο που καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές, αφότου η Κίνα δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο εμπορικών συνομιλιών με τις ΗΠΑ.

Καλή η εκκίνηση για τους «long», με ικανές προϋποθέσεις εάν και εφ' όσον υπάρξουν εξελίξεις για την προοπτική διαπραγματεύσεων ΗΠΑ - Κίνας, με ισχυρή ώθηση από τον τραπεζικό κλάδο, καθώς από την αρχή κιόλας της συνεδρίασης διαφάνηκαν οι προθέσεις των traders.

Σύμφωνα με χρηματιστές «πρόκειται για ξεκάθαρη προσπάθεια προεξόφλησης των τραπεζικών οικονομικών αποτελεσμάτων, που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, με κοινή εκτίμηση πως η επίσπευση της διανομής κερδών (2024) από τις διοικήσεις και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, θα προσφέρει ρευστότητα στο σύστημα, σε ένα παραδοσιακά δύσκολο μήνα».

Κλάδος αιχμής, λοιπόν, ο τραπεζικός, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το τελικό +3,68% του τραπεζικού δείκτη,  με διακριτή τη διάθεση προεξόφλησης των οικονομικών μεγεθών πρώτου 3μήνου, που θα ανακοινωθούν σταδιακά την επόμενη εβδομάδα.

Η JP Morgan επισημαίνει ότι η ερχόμενη εβδομάδα φέρνει στο προσκήνιο τα αποτελέσματα α’ τριμήνου 2025 για τις ελληνικές τράπεζες, σε μια συγκυρία όπου η μακροοικονομική δυναμική παραμένει υποστηρικτική, αλλά οι πιέσεις στα καθαρά επιτοκιακά έσοδα αρχίζουν να αποτυπώνονται στους ισολογισμούς. Οι συστάσεις είναι όλες «overweight» και οι τιμές - στόχοι είναι τα 2,7 ευρώ για την Alpha Bank, τα 3,2 ευρώ για τη Eurobank, τα 6,3 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς και τα 11,3 για την Εθνική Τράπεζα. Οι ημερομηνίες - κλειδιά για τις ανακοινώσεις είναι: Πειραιώς στις 6 Μαΐου, Eurobank και Εθνική στις 8 Μαΐου και Αlpha Bank στις 9 Μαΐου.

Από εκεί και πέρα και η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει ότι το Χ.Α. παραμένει σε «ανοιχτή γραμμή» με τις διεθνείς και κυρίως με τις ευρωπαϊκές αγορές και αν το διεθνές κλίμα παραμείνει σε φάση «ολικής επαναφοράς», δεν αποκλείεται ο ΓΔΧΑ να επαναπροσεγγίσει τα πρόσφατα υψηλά στις παρυφές των 1.750 μονάδων, με τους αναλυτές να σημειώνουν ισχυρό ενδιαφέρον για εταιρείες με υψηλή μερισματική απόδοση, αλλά και θεμελιώδη που αντέχουν σε περιβάλλοντα αβεβαιότητας

Σαφώς καλύτερη η κινητικότητα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις καθώς, στον απόηχο των αποτελεσμάτων που ανακοινώνονται, κάποιες μετοχές εταιρειών που πήγαν καλύτερα των εκτιμήσεων, δείχνουν διαθέσεις καλυτέρευσης των αποτιμήσεών τους.

Εν τω μεταξύ, στο 2,7% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο, έναντι 3,1% τον Μάρτιο σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. 

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας και στις 1.726,13 μονάδες (+1,65%), ενώ ο αυξημένος τζίρος διαμορφώθηκε στα 192 εκατ., από τα οποία τα 19,9 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο ΓΔΧΑ σημείωσε κέρδη 1,20%.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, με τα μεγαλύτερα κέρδη οι Alpha Bank (+4,79%), Eurobank (+3,59%), Εθνική (+2,86%), Πειραιώς (+4,91%), AKTR (+4,55%), ΔΕΗ (+3,19%) και ΟΠΑΠ (+3,42%). Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Coca Cola (+0,66%).

Με τις μεγαλύτερες απώλειες οι ΕΥΔΑΠ (-1,38%), Jumpo (-1,15%), TITC (-1,60%), Σαράντης (-1,48%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν, μεταξύ άλλων, Ίλυδα (+17,28%), ΑΤΕΚ (+6,80%), ΑΣΤΑΚ (+6,40%), ΕΚΤΕΡ (+5,76%).

Από σήμερα, οι μετοχές της εταιρείας Σαράντης (-1,48%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το ποσό €0,3139002896 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,2982052751 ανά μετοχή), ενώ εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. τα 86.403.698 δικαιώματα (EVRR -5,57%) της εταιρείας EVR συμμετοχής στην πρόσφατη Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών, διαπραγματεύσιμα έως και 13/5/2025, με ελεύθερο ημερήσιο όριο διακύμανσης και τιμή εκκίνησης δικαιώματος €0,1975. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίστηκε από 2/5/2025 έως και 16/5/2025.