Χρηματιστήριο Αθηνών: «Βουτιά» 2,51%  λόγω διευρυμένου profit taking

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Βουτιά» 2,51% λόγω διευρυμένου profit taking

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων βρέθηκε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, με τους περισσότερους από τους traders να προχωρούν σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και με τον γενικό δείκτη να δοκιμάζει τιμές χαμηλότερα των 1.400 μονάδων. Να σημειωθεί ότι η Τράπεζα Πειραιώς απέσπασε και σήμερα την «μερίδα του λέοντος» σε συναλλαγές και ενδιαφέρον καθώς, για πρώτη φορά, βρέθηκε να υποχωρεί και κάτω από την τιμή του πρόσφατου placement και τους αναλυτές να σημειώνουν ότι «η εγχώρια αγορά συντονίστηκε με την διορθωτική κίνηση των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων».

Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το rebalancing, λόγω MSCI, που έλαβε χώρα στις τελικές δημοπρασίες, ως αποτέλεσμα αύξησης σταθμισμένου free float (81,4%, από 54,4%) και βαρύτητας του τίτλου της Πειραιώς.

Παίρνοντας την ειδησεογραφία με την χρονική της σειρά, ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar επιβεβαίωσε την Παρασκευή το «BBB low» και τις σταθερές προοπτικές, για το ελληνικό αξιόχρεο. Όπως σημείωσε ο οίκος στην έκθεσή του, «το σταθερό trend αντικατοπτρίζει την άποψη της DBRS, ότι οι κίνδυνοι για τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας είναι ισορροπημένοι».

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με παράγοντες της  αγοράς, «το Χ.Α. έχει αφήσει πίσω του ‘εκκρεμότητες’ όπως τα placement και τις ομολογιακές εκδόσεις και οι επενδυτές θα κληθούν να εστιάσουν περισσότερο στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων χρήσης 2023 (αναμένονται αποτελέσματα χρήσης 2023 από Σαράντη σήμερα, Aegean Airlines, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ και TITC). Ζητούμενη η είσοδος στην υποκείμενη αγορά, έστω μικρού μέρους των κεφαλαίων που τοποθετήθηκαν για το 27% της Πειραιώς, αλλά αυτό μένει να φανεί στην πράξη».

Σύμφωνα με την συγκρατημένα αισιόδοξη άποψη, «η εγχώρια αγορά δεν βρίσκεται σε ακραία υπεραγορασμένα επίπεδα, καθώς όλο το τελευταίο διάστημα έχει κάνει μικρές διορθώσεις σε επιμέρους τίτλους, έστω και αν αυτές δεν είχαν ιδιαίτερη απήχηση στο γενικό δείκτη. Η προσοχή και στα πιθανά νέα deals που φημολογούνται – κυοφορούνται και τα οποία θα συνεχίσουν να δίνουν το έξτρα ενδιαφέρον στους αγοραστές».

Μεσημέρι Παρασκευής (15/3) λήγει η 3πλή σειρά Μαρτίου (πρώτο triple witching 2024), απόγευμα η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE/Russell και βράδυ η αξιολόγηση από τη Moody's, με την κοινότητα να προεξοφλεί την απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας από τον μεγαλύτερο/ισχυρότερο οίκο, το μόνο που έχει τη χώρα εκτός επενδυτικής βαθμίδας.

Στα υπό σημείωση της σημερινής συνεδρίασης, η διατήρηση της συναλλακτικής εικόνας σε υψηλά επίπεδα και η σαφώς πιο επιφυλακτική στάση των επενδυτών στο μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό.

Από την άλλη και ανεξάρτητα από το τελικό πρόσημο της σημερινής συνεδρίασης, συνεχίζεται το μπαράζ θετικών εκθέσεων από ξένους και εγχώριους επενδυτικούς οίκους.

Νέα τιμή-στόχο για τη μετοχή του ΟΠΑΠ  στα 19,3, από 17,1 ευρώ, δίνει η Optima Bank σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση «buy». Αναμένει αυξημένα έσοδα στα 2,23 δισ. ευρώ φέτος, με τα καθαρά κέρδη στα 463,5 εκατ. ευρώ, από 420,1 εκατ. ευρώ πέρυσι. Η χρηματιστηριακή προβλέπει ότι η εισηγμένη θα ανακοινώσει μέρισμα 1 ευρώ για το 2023 (μετά το προμέρισμα του 1 ευρώ που διανεμήθηκε το 4ο τρίμηνο του 2023).

Ο γενικός δείκτης αν και βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τις 1.427,71 (+0,05%), ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο χαμηλό ημέρας και στις 1.391,26 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 2,51%, ενώ ο τζίρος έφτασε στα 314 εκατ., από τα οποία τα 15,4 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Δεν υπάρχει τίτλος της υψηλής κεφαλαιοποίησης με θετική μεταβολή, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Eurobank (-3,56%), Motor Oil (-5,04%), Mytilineos (-4,02%), Autohellas (-3,27%), ΔΕΗ (-3,34%), Ελλάκτωρ (-4,21%), ΕΛΧΑ (-4,04%), ΟΤΕ (-3,20%) και Τέρνα Ενεργειακή (-3,24%). Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι τίτλοι των Ελινόιλ (+4,36%), Δομική Κρήτης (+1,95%), Revoil (+1,72%) και Κρι Κρι (+1,37% και νέα ιστορικά υψηλά).

Να σημειωθεί ότι από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 6 εκατ. νέες (ΚO) μετοχές της ΓΕΚΤΕΡΝΑ που προέκυψαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων και ταυτόχρονα έπαψε η διαπραγμάτευση και διεγράφησαν από το Χ.Α. οι 6 εκατ. ίδιες (ΚO) μετοχές της εταιρείας. Το σύνολο των εισηγμένων μετοχών της ΓΕΚΤΕΡΝΑ που είναι διαπραγματεύσιμες το Χ.Α. ανέρχεται σε 103.423.291