Χρηματιστήριο Αθηνών: Απώλειες 1,31% στον απόηχο της Moody’s

Χρηματιστήριο Αθηνών: Απώλειες 1,31% στον απόηχο της Moody’s

Συνεδρίαση ελεγχόμενου «profit taking» αυτή που διεξήχθη στο ελληνικό χρηματιστήριο, στον απόηχο της απόφασης της Moody’s να διατηρήσει αμετάβλητη την αξιολόγηση, αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, μη δίνοντας το «investment grade» στην Ελλάδα, που περίμενε το σύνολο, σχεδόν, των αντισυμβαλλομένων στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

Συγκεκριμένα, σε «περιοδική αξιολόγηση» του rating για την Ελλάδα προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's, διατηρώντας τη χώρα στη βαθμίδα «Ba1» με σταθερές προοπτικές. Σημειώνεται ότι είναι ο μοναδικός οίκος (μετά την αναβάθμιση από τους Standard and Poor΄s, DBRS, Scope Ratings και Fitch) που δεν κατατάσσει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα.

Επόμενο ήταν η άρνηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη Moody's, να φέρει απογοήτευση στις τάξεις των ενεργών traders και οι πιο γρήγοροι παίκτες να προχωρήσουν σε ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις, περιμένοντας να επανατοποθετηθούν σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Από την άλλη και σύμφωνα με τους συγκρατημένα αισιόδοξους, «μόλις περάσουν οι πρώτες αναταράξεις, η αγορά θα ξαναβρεί τον θετικό βηματισμό της, βοηθούμενη από τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι εισηγμένες και από τις φήμες για κυοφορούμενα deals». Ανεξάρτητα από τις βραχυχρόνιες διορθώσεις, εκείνο το οποίο δείχνει να έχει αλλάξει ουσιαστικά στο Χ.Α. είναι η συναλλακτική δραστηριότητα, η οποία διατηρείται σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα και η οποία είναι ένα ιδιαίτερα ποιοτικό στοιχείο για μία χρηματιστηριακή αγορά.

Τεχνικά και όσον αφορά τον γενικό δείκτη, δεν υπάρχει κάποια αλλαγή όσον αφορά την μεσοπρόθεσμη τάση και τον πιθανολογούμενο στόχο των 1.650 μονάδων, ενώ βραχυχρόνια οι 1.380 μονάδες, είναι ένα αξιόπιστο σημείο εξόδου, για όσους κινούνται με βάση τις τεχνικές ενδείξεις, την ώρα που η πλειονότητα των τίτλων, ανεξαρτήτως κεφαλαιοποίησης, κινείται σε ιστορικά, ή πολυετή υψηλά.

Σαφώς επιφυλακτική η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς οι «δυνάμεις» που δραστηριοποιούνται σε αυτό το κομμάτι του ταμπλό παραμένουν σε ρόλο θεατή, περιμένοντας το που θα ολοκληρωθεί το διορθωτικό κύμα.

«Μην αφήσετε μια κακή ιδέα να καταστρέψει ένα καλό χρηματιστήριο», τονίζει η JP Morgan εξηγώντας γιατί πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στις αναδυόμενες αγορές και να μην αναβαθμιστεί στις ανεπτυγμένες.

«Είμαστε ευχαριστημένοι με τη σύσταση ‘overweight’ που έχουμε για την Ελλάδα και πιστεύουμε ότι η αγορά μπορεί να υπεραποδώσει περαιτέρω, έναντι των υπόλοιπων αναδυόμενων αγορών, καθώς οι ελληνικές τράπεζες μειώνουν το discount τους σε σχέση με τις τράπεζες της Κεντρικής και Ανατολικής Αναδυόμενης Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA)», σημειώνει.

Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών συμμετείχαν στο ετήσιο συνέδριο της Morgan Stanley στο Λονδίνο και τα συμπεράσματα ήταν θετικά για τον κλάδο. Όπως επισημαίνει ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος, «οι εγχώριες τράπεζες και οι τράπεζες από την Πολωνία συνεχίζουν να είναι οι κορυφαίες επιλογές τους».

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο χαμηλό ημέρας και στις 1.403,47 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 1,31%, ενώ ο τζίρος έφτασε στα 183 εκατ., από τα οποία τα 47,8 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Να σημειωθεί ότι, μεταξύ άλλων στα «πακέτα», άλλαξε χέρια και το 3,4% της Aegean στα 12,00 ευρώ. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι Εθνική (+0,95%), Eurobank (+0,95%), Ελλάκτωρ (+1,21%), ΕΥΔΑΠ (+1,67%) και TITC (+0,39%).

Αντίθετα, με τις μεγαλύτερες απώλειες οι Πειραιώς (-3,66%), Viohalco (-2,16%), Lamda Development (-2,68%), Motor Oil (-2,30%), Jumbo (-3,37%), Mytilineos (-2,74%), Cenergy (-2,98%), ΕΛΧΑ (-2,41%), ΟΠΑΠ (-3,57%) και Σαράντης (-2,68%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι Optima Bank (+2,94%), ACAG (+2,84%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+1,51%) και Πετρόπουλος (+1,27%).

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της Jumbo (-3,37%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το ποσό €0,60 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,5700 ανά μετοχή).