Χρηματιστήριο Αθηνών: Aπώλειες 0,43% - Διατήρησε την επαφή με τις 1.500 μονάδες
Shutterstock
Shutterstock

Χρηματιστήριο Αθηνών: Aπώλειες 0,43% - Διατήρησε την επαφή με τις 1.500 μονάδες

Τον επιφυλακτικό «βηματισμό» των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ακολούθησε σήμερα ο γενικός δείκτης του Χ.Α. και παρά το ήπια ανοδικό ξεκίνημα, πολύ γρήγορα επικράτησαν οι κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, με τους ενεργούς επενδυτές να σπεύδουν να κατοχυρώσουν μέρος από τα κέρδη που προηγήθηκαν, όμως σε καμία περίπτωση ο δείκτης δεν απομακρύνθηκε αισθητά, από το ψυχολογικό όριο των 1.500 μονάδων, βάζοντας σε «δεύτερες σκέψεις», όσους παραμένουν με ενισχυμένες θέσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.503,68 (+0,06%) και 1.492,8 μονάδων (-0,66%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.496,35 μονάδες (-0,43%), ενώ ο τζίρος έφτασε τα 165,5 εκατ., από τα οποία τα 58,3 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Η εικόνα στην εγχώρια αγορά παραμένει ικανοποιητική και όλο και περισσότεροι από τους εγχώριους επαγγελματίες εκτιμούν πως «μπορεί το ελληνικό χρηματιστήριο να έχασε το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του υπερδεκαετούς bull market των διεθνών αγορών, όμως έστω και αργά, δείχνει να επιστρέφει σταδιακά στα προ κρίσης δεδομένα. Η δραστηριότητα των ξένων επενδυτών είναι έντονη και καταλυτική, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της βραχυχρόνιας τάσης».

Το Χ.Α. λαμβάνει ώθηση τόσο από τους εγχώριους καταλύτες (επιχειρηματικές συμφωνίες, ικανοποιητικά αποτελέσματα εισηγμένων, σημαντικές χρηματικές διανομές), όσο και από το άριστο διεθνές κλίμα που ασχέτως με τις επιμέρους βραχύβιες διορθώσεις, κορυφαίοι δείκτες στον κόσμο κατακτούν συνεχόμενα νέα ιστορικά υψηλά, καθώς παραμένει υψηλή η διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, «η ρευστότητα του συστήματος είναι μεγαλύτερη από ποτέ, η οποία έχει συγκεντρωθεί τόσο από το μακροχρόνιο "bull market" των αγορών, όσο και λόγω των δημοσιονομικών μέτρων για την πανδημία και των μηδενικών επιτοκίων για χρόνια».

Από την άλλη, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, παρέμεινε ιδιαίτερα επιφυλακτική η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση και αυτό ίσως χρήζει αυξημένης προσοχής για τη συνέχεια.

Εν τω μεταξύ, το έμπρακτο ενδιαφέρον του να συμμετάσχει στη διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ Great Sea Interconnector εξέφρασε το κρατικό αμερικανικό fund DFC, μέσω επιστολής προθέσεως, που απηύθυνε στη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ (+3,61%). Το DFC έλαβε τη σχετική απόφαση μετά από οικονομική και τεχνική αξιολόγηση του έργου και η συμμετοχή του θα έχει τη μορφή είτε συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο, είτε δανειοδότησης, ή συνδυασμού των δύο.

Με ιδιαίτερα θετικά σχόλια υποδέχθηκαν οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι τα αποτελέσματα του α' τριμήνου 2024 που ανακοίνωσε η Alpha Bank.

Για δυνατό ξεκίνημα του 2024 κάνει λόγο η Jefferies. Ο οίκος αύξησε την τιμή-στόχο σε €2,60, από €2,55.

Σε αύξηση της τιμής-στόχου της μετοχής της Alpha Bank από €2,35, σε €2,40 προχώρησε και η Citi, ενώ είδε πολύ θετικά την ανακοίνωση της διοίκησης να προχωρήσει σε επαναγορά μετοχών, οδηγώντας τον οίκο να αναβαθμίσει την εκτίμησή του κατά 1% για τα κέρδη ανά μετοχή.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, τα καθαρά κέρδη της τράπεζας βρέθηκαν 17% υψηλότερα από τις εκτιμήσεις του οίκου και 12% υψηλότερα από το consensus της αγοράς.

Στο υψηλότερο επίπεδο των μη επιτοκιακών εσόδων και στις χαμηλότερες του αναμενομένου προβλέψεις εστιάζει η Morgan Stanley.

Βελτίωση σε όλα τα επίπεδα, διαπίστωσε στα αποτελέσματα της τράπεζας η Deutsche Bank.

Ισχυρά ήταν τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2024 των ελληνικών τραπεζών, κατά την Eurobank Equities, η οποία επιβεβαίωσε τις τιμές - στόχους στα 2,41 ευρώ για την Alpha Bank, στα 10,37 ευρώ για την Εθνική και στα 5,40 ευρώ για την Πειραιώς.