Με ανοικτά μέτωπα και με εξαιρετικά εύθραυστες ισορροπίες προχωρούν το επόμενο διάστημα τα ελληνοτουρκικά, καθώς η Άγκυρα προειδοποιεί και απειλεί με λήψη μέτρων σε κάθε κίνηση που θεωρεί ότι οδηγεί στη «στρατηγική περικύκλωσή» της και συγχρόνως είναι αποφασισμένη για την αναβάθμιση της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων με την εισαγωγή του νόμου για τη «Γαλάζια Πατρίδα».
Στην τελευταία συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γ. Γεραπετρίτης και Χ. Φιντάν στην Σόφια, η τουρκική πλευρά δεν έδειξε να πείθεται από τις ενημερώσεις ότι δεν επίκειται κάποια άλλη πιο προωθημένη κίνηση της Ελλάδας όσον αφορά την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, ώστε να δείξει και η ίδια αυτοσυγκράτηση. Έτσι, μετρά πλέον αντίστροφα ο χρόνος για τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου για τη «Γαλάζια Πατρίδα».
Από το περιεχόμενο του νομοσχεδίου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο η αντίδραση, σε πρώτο χρόνο, της Αθήνας, αλλά και το μελλοντικό πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, πολύ περισσότερο εάν οι προβλέψεις του αφορούν περιοχές οι οποίες ανήκουν στη μη οριοθετημένη υφαλοκρηπίδα και στα δυνητικά χωρικά ύδατα της Ελλάδας, καθώς και στις λεγόμενες «γκρίζες ζώνες».
Στο Αιγαίο, πάντως, μετά την παρενόχληση των ερευνητικών σκαφών ειδικών στην πόντιση καλωδίων οπτικών ινών, τη σκυτάλη, ελλείψει νέων αντίστοιχων εργασιών, πήρε η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία, η οποία κατά τη διάρκεια των ασκήσεων την τελευταία εβδομάδα επανήλθε στη γνώριμη πρακτική των παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου και των παραβάσεων εντός του FIR Αθηνών.
Το επόμενο διάστημα, πάντως, έχουν ζητηθεί άδειες για συνέχιση των εργασιών πόντισης καλωδίων μεταξύ των νησιών στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο και εκεί θα υπάρξει ένα σημαντικό τεστ για το πώς θα αντιδράσει η Τουρκία και εάν θα παραμείνει στην πολιτική των απλών παρενοχλήσεων διά ασυρμάτου. Διότι, εάν το νομοσχέδιο της «Γαλάζιας Πατρίδας» ψηφιστεί και τεθεί σε εφαρμογή σε όλες τις περιοχές που θα καταγράφονται ως τουρκικής αρμοδιότητας, οι οποίες σύμφωνα με τις τουρκικές θέσεις φθάνουν μέχρι το μέσο του Αιγαίου, τότε οι τουρκικές
Αρχές δεν θα περιοριστούν απλώς σε παρενόχληση διά ασυρμάτου, καθώς θα επικαλούνται πλέον υποτιθέμενη παραβίαση των τουρκικών νόμων.
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θέλουν πάντως να κρατήσουν χαμηλά το θερμόμετρο στο Αιγαίο, καθώς σε 23 ημέρες ανοίγει η διήμερη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου ο Τ. Ερντογάν θα υποδεχθεί στην Άγκυρα τον Αμερικανό πρόεδρο Ντ. Τραμπ. Και η παρουσία του Αμερικανού προέδρου σε αυτή τη συγκυρία θα σφραγίσει όχι μόνο το μέλλον της Συμμαχίας, διαφορετικό από εκείνο που είχαμε γνωρίσει μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, αλλά και τις περιφερειακές ισορροπίες και συμμαχίες.
Κανείς δεν θα ήθελε, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ντ. Τραμπ στην περιοχή και με ανοικτό το μέτωπο του Ιράν, να υπάρξουν εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Όμως, συγχρόνως, κανείς δεν θέλει να δώσει την ευκαιρία στην άλλη πλευρά να θεωρήσει ότι η παρουσία Τραμπ θα είναι καλό άλλοθι ώστε, σιωπηρά, να επιχειρήσει τετελεσμένα εις βάρος του άλλου.
Για την Άγκυρα, όμως, αυτή τη στιγμή αποτελεί μείζονα πρόκληση η αντιμετώπιση του Ισραήλ. Ενθαρρυμένος ίσως από τη σαφή διαφοροποίηση του Ντ. Τραμπ με τον Μπ. Νετανιάχου για τον χειρισμό των συνομιλιών με το Ιράν, ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει να εξαπολύει σφοδρές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και να δηλώνει μάλιστα ότι αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας. Έρχεται έτσι να επιβεβαιώσει αναλυτές και διπλωμάτες που εκφράζουν φόβους ότι, με την εξέλιξη των πραγμάτων, η αναμέτρηση Τουρκίας - Ισραήλ μπορεί να εξελιχθεί σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία.
Τις τελευταίες εβδομάδες η Άγκυρα βλέπει να γίνονται κινήσεις, κυρίως στην Κύπρο, οι οποίες απειλούν να ανατρέψουν τετελεσμένα που έχει επιβάλει εδώ και δεκαετίες στην περιοχή. Η Κύπρος εξοπλίζεται όχι μόνο με αμερικανικά όπλα αλλά κυρίως με σύγχρονα αντιπυραυλικά ισραηλινά συστήματα. Συνήψε τη συμφωνία SOFA, η οποία ρυθμίζει το καθεστώς προσωρινής παραμονής στο κυπριακό έδαφος γαλλικών δυνάμεων, ενώ υπάρχουν συμφωνίες με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση για αναβάθμιση και χρήση αεροπορικών και λιμενικών εγκαταστάσεων. Παράλληλα, με την Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κύπρος αναβαθμίζει σημαντικά το κύρος και τη διεθνή θέση της χώρας.
Επίσης, παρά τις «πολεμικές κραυγές» της, η Άγκυρα διαπιστώνει ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση δεν πτοείται καθόλου και συνεχίζει, μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση, να υποστηρίζει το σχήμα συνεργασίας 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ + ΗΠΑ), το οποίο συνεδρίασε αυτή την εβδομάδα και σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας στις ΗΠΑ. Παράλληλα, οι χώρες θεσμοθετούν ένα ακόμη πιο αναβαθμισμένο επίπεδο συνεργασίας με την ίδρυση του Κέντρου Ενέργειας Ανατολικής Μεσογείου (EMEC).
Η Τουρκία, με την επίθεση που εξαπέλυσε την περασμένη εβδομάδα ο Τ. Ερντογάν εναντίον όσων «ανεβαίνουν στο άρμα του Ισραήλ» και προειδοποιώντας ότι «η ασφάλεια της Τουρκίας ξεκινά από τη Δαμασκό και τη Βηρυτό», επιδιώκει να περιχαρακώσει τα όριά της και να καθορίσει τις κόκκινες γραμμές της.
Σε μια στιγμή που οι περιφερειακές ισορροπίες αναδιατάσσονται και, με τον πόλεμο στο Ιράν και διαμορφώνεται ένας νέος γεωπολιτικός χάρτης, η Τουρκία δεν θέλει να βρεθεί προ τετελεσμένων. Δεν γνωρίζει, όμως, πόση επιρροή διαθέτει στον Ντ. Τραμπ ο Τούρκος πρόεδρος, ώστε να τον πείσει για αυτές τις ανησυχίες της Άγκυρας.
Σίγουρα, η Άγκυρα δεν θα ήθελε αυτή τη στιγμή να βρεθεί αντιμέτωπη με το Ισραήλ και ίσως γι’ αυτό επιλέγει να επιτίθεται και σε όσους θεωρεί «συμμάχους» του, με πιο ευαίσθητο και αδύναμο κρίκο να θεωρεί την Κύπρο με κίνδυνο να βρεθεί αντιμέτωπη με τις κόκκινες γραμμές όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ε.Ε.
