Ανακάπτει η στερλίνα μετά την παραίτηση της Λίζ Τρας

Ανακάπτει η στερλίνα μετά την παραίτηση της Λίζ Τρας

Ανακάμπτει η ισοτιμία της λίρας έναντι του δολαρίου στο 1,1323 δολάριο, έναντι 1,1179 δολάριο που βρισκόταν νωρίτερα μετά τη σημαντική πτώση που κατέγραψε, απόρροια της παραίτησης της Λιζ Τρας, ενώ την ίδια στιγμή οι αποδόσεις των ομολόγων πέφτουν. Έναντι του ευρώ, η λίρα υποχώρησε επίσης 0,4% στα περίπου 87,45 πενς. Tην ίδια στιγμή η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαινόταν στο 3,82% και του 30ετούς στο 3,86%.

Η Λιζ Τρας την 45η μέρα μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας ανακοίνωσε την παραίτηση της μετά από τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε το οικονομικό της πρόγραμμα στις αγορές αλλά και τον διχασμό στις τάξεις του Συντηρητικού κόμματος. 

Σε δήλωση της παρουσία του συζύγου της έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ γνωστοποίησε ότι θα παραμείνει στη θέση της μέχρι να οριστεί διάδοχος και ότι είχε ήδη ενημερώσει για την πρόθεση της τον Βασιλιά Κάρολο. 

«Δεν μπόρεσα να φέρω εις πέρας την αποστολή που μου ανατέθηκε. Μίλησα με τον Βασιλιά Κάρολο και υπέβαλα την παραίτηση μου». 

Παράλληλα, ανησυχία στις αγορές προκαλούν και τα σχόλια αξιωματούχου της Τράπεζας της Αγγλίας για την πιθανότητα  παρέμβασης της κεντρκής τράπεζας στις φορολογικές πολιτικές και τη στρατηγική δαπανών. Κάτι που οδήγησε σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την επόμενη κίνηση της κεντρικής τράπεζας, με τους αναλυτές να αναμένουν πιο επιθετική νομισματική πολιτική με αύξηση επιτοκίων.

«Το μεγάλο πολιτικό στοίχημα της Λιζ Τρας της γύρισε μπούμερανγκ, όμως εν παρόδω προκάλεσε σημαντικές ζημιές στην οικονομία», σχολίασε η Σουζάνα Στρίτερ, αναλύτρια της Hargreaves Lansdown.

«Η πολιτική των τελευταίων εβδομάδων υπονόμευσε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων, των επιχειρήσεων, των αγορών και των διεθνών επενδυτών στη Βρετανία», είπε ο Τόνι Ντάνκερ, ο γενικός διευθυντής της CBI, της μεγαλύτερης ομοσπονδίας εργοδοτών της χώρας.

Δύο εβδομάδες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της, η Τρας και ο ακόμη πιο εφήμερος από την ίδια υπουργός Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ προκάλεσαν τρικυμία στις αγορές, όταν παρουσίασαν τον κακώς αποκαλούμενο «μίνι προϋπολογισμό» που προέβλεπε δραστικές περικοπές φόρων και ταυτόχρονη κάλυψη του υψηλού ενεργειακού κόστους, χωρίς να εξηγεί πού θα βρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι.

Καθώς η χρηματοδότησή του θα έπρεπε να γίνει μέσω της αγοράς χρέους από τις αγορές και επειδή ερχόταν σε αντίθεση με τις προσπάθειες της Τράπεζας της Αγγλίας να ρίξει τον πληθωρισμό που φτάνει το 10%, προκάλεσε απότομη απώλεια της εμπιστοσύνης των επενδυτών και αναβρασμό στις αγορές.

Η απόδοση των 30ετών ομολόγων εκτοξεύτηκε σε πάνω από 5% (υψηλό 20ετίας) και η Τράπεζα της Αγγλίας αναγκάστηκε να παρέμβει. Η λίρα έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Αναμίχθηκε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καλώντας την βρετανική κυβέρνηση να κάνει διορθώσεις και να «συγχρονιστεί» με τις νομισματικές αρχές.