Trimsignal: Η startup που φέρνει νέα εποχή στα chip των επεξεργαστών

Trimsignal: Η startup που φέρνει νέα εποχή στα chip των επεξεργαστών

Η καινοτομία που φέρνει στους υπολογιστές η Trimsignal, μια από τις startup που διακρίθηκαν στον 10ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας και κέρδισε το 3ο βραβείο, τράβηξε την προσοχή τεχνολογικών κολοσσών της Silicon Valley. Όλα ξεκίνησαν το 2016, με την κατάθεση μιας πατέντας στις ΗΠΑ, αναφορικά με τον σχεδιασμό ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, όπως εξηγεί ο ιδρυτής της εταιρείας, Νικόλαος Ζομπάκης. Γιατί, όμως, μια ιδέα για σχεδιασμό ολοκληρωμένων κυκλωμάτων δημιούργησε τέτοιο ενδιαφέρον; Γιατί στην πραγματικότητα επαναπροσδιορίζει την κατασκευή των chip που έχουν οι επεξεργαστές, τόσο σε όρους ταχύτητας όσο και σε ζητήματα εξοικονόμησης ενέργειας.

«Οι επεξεργαστές δουλεύουν σε συχνότητες λειτουργίας που από την κατασκευή τους υπόκεινται σε περιορισμούς προκειμένου να μην καταστραφούν λόγω υπερβολικής θερμοκρασίας. Η δική μας τεχνολογία επεμβαίνει πάνω στους επεξεργαστές βελτιώνοντας την απόδοσή και την κατανάλωση ισχύος. Με άλλα λόγια έχουμε να κάνουμε με δυναμική ενίσχυση της ταχύτητας λειτουργίας σε επίπεδο τεχνολογίας σχεδιασμού ψηφιακών συστημάτων», εξηγεί ο Νικόλαος Ζομπάκης.

Όπως ο ίδιος επισημαίνει, το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της τεχνολογίας δεν είναι τόσο η βελτίωση της απόδοσης, όσο η βελτίωση της απόδοσης σε σχέση με την κατανάλωση ισχύος, κάτι που άλλωστε αποτελεί και ζητούμενο της εποχής μας. Μάλιστα αν συνυπολογίσει κανείς το πλήθος των ψηφιακών συστημάτων που βρίσκονται σε λειτουργία, αλλά και αυτά που θα τεθούν στο μέλλον, εύκολα αντιλαμβάνεται το θετικό ενεργειακό αποτύπωμα της τεχνολογίας που προσφέρει η Trimsignal.

Ο επικεφαλής της εταιρείας, υπογραμμίζει ότι αυτή η προσέγγιση, όσο παράξενο και αν ακούγεται δεν υπήρχε διαθέσιμη στην Αμερική. Έτσι, η Trimsignal αφού αρχικά διαπίστωσε ότι εταιρείες στη Silicon Valley πράγματι ενδιαφέρονταν για τη συγκεκριμένη τεχνολογία, προχώρησε στην κατοχύρωση πνευματικών δικαιωμάτων της όλης ιδέας επί αμερικανικού εδάφους. Σύντομα, όμως, θα προχωρήσει στην κατοχύρωση ακόμα έξι πατεντών, δορυφορικών της αρχικής, σε ΗΠΑ, Ινδία, Κίνα, Ευρώπη και Ιαπωνία, ώστε να “κλειδώσει” το σύνολο της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

«Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο διασφαλίζουμε την κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων της συγκεκριμένης τεχνολογίας αλλά και τις εφαρμογές που μπορούν να “χτιστούν” γύρω από αυτή. To συγκεκριμένο βήμα είναι προαπαιτούμενο για μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας προκειμένου να επενδύσουν σε ένα νέο προϊόν. Επίσης δεν φτάνει μόνο μια πατέντα αλλά ένα portfolio πατεντών για να συνεργαστείς μαζί τους», επισημαίνει ο Νικόλαος Ζομπάκης.

Η λογική πίσω από αυτή την επιλογή είναι απλή: η Trimsignal δεν θέλει απλά να πουλήσει ένα προϊόν, αλλά να διαθέσει τεχνογνωσία που θα φέρνει επαναλαμβανόμενα έσοδα μέσω του licensing. «Από τον περασμένο Δεκέμβριο έχουμε συστήσει μία εταιρεία στη Φλόριντα, ώστε να έχουμε άμεση πρόσβαση στην καρδιά των τεχνολογικών εξελίξεων και έχουμε ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με μεγάλους ομίλους. Τέλος, η startup βρίσκεται σε συζητήσεις με δύο funds προκειμένου να λάβει χρηματοδότηση και διατηρεί φιλόδοξα σχέδια για την Ελλάδα, με στόχο να στήσει σε αυτήν το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Trimsignal, αφού η χώρα διαθέτει εξαιρετικά εξειδικευμένους μηχανικούς, που μπορούν να το στελεχώσουν.