Ζουν στο εξωτερικό αλλά πηγαινοέρχονται Ελλάδα

Ζουν στο εξωτερικό αλλά πηγαινοέρχονται Ελλάδα

Το ερώτημα τέθηκε από τη στιγμή που οι αριθμοί «δεν έβγαιναν». Το θέμα έχει ως εξής: Από τη διασταύρωση των στοιχείων του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) και των κατά τόπους ενώσεων ξενοδόχων προέκυψε ότι υπήρχε ένα περίπου 10% στην αύξηση της κίνησης του ΔΑΑ που ήταν «ορφανό». Δηλαδή δεν δικαιολογούνταν, υπό την έννοια ότι δεν κατέληγε σε κάποιον τουριστικό προορισμό-ξενοδοχείο. Το γεγονός, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε την εύλογη απορία των άμεσα και έμμεσα εμπλεκομένων, οι οποίοι αναζήτησαν την αιτία του φαινομένου. Πού κατέληξαν;

Όπως μεταδίδει η Καθημερινή, κατέληξαν στο γεγονός ότι εξαιτίας της κρίσης, μέσα σε μία εξαετία, αυξήθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό και πηγαινοέρχονται τακτικά στην πατρίδα, ακόμα και σε μηνιαία ή και σε δεκαπενθήμερη βάση για να δουν τους δικούς τους! Άρα δεν χρειάζεται να πάνε σε κάποιο ξενοδοχείο, αφού επιστρέφουν για Σαββατοκύριακο στο σπίτι τους.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: Το 2015, που ήταν η καλύτερη ιστορικά χρονιά για το ΔΑΑ, καταγράφηκαν 620.000 μετακινήσεις Ελλήνων του εξωτερικού, ενώ το 2006 ήταν μόλις 295.000, αυξήθηκαν δηλαδή μέσα σε εννέα χρόνια κατά 325.000. Το νούμερο αντιστοιχεί στο 20% επί του συνόλου της κίνησης. Εννοείται ότι το υπόλοιπο 80% της κίνησης καλύφθηκε από ξένους επισκέπτες, με τον συνολικό αριθμό των αφίξεων να φτάνει στα επίπεδα - ρεκόρ των 3.200.000.

Βεβαίως, οι ενδείξεις υπήρχαν εδώ και καιρό. Αρκεί να αναφερθεί ότι ήδη από το 2011 –δηλαδή έξι χρόνια μετά το 2006– οι καταγεγραμμένες από το ΔΑΑ αφίξεις Ελληνων του εξωτερικού που έκαναν χρήση του είχαν φτάσει στις 450.000, καλύπτοντας το 20% της συνολικής κίνησης, που έφτασε στα 2.294.000. Τότε, οι ξένοι κάλυπταν περί τα 1.844.000 αφίξεις (80%). Συνεπώς, το κύμα εξόδου των Ελλήνων είχε ήδη ξεκινήσει. Και σήμερα θα μιλούσαμε για κανονική έκρηξη, αν δεν μεσολαβούσε η εντυπωσιακή αύξηση του τουριστικού ρεύματος στη χώρα μας την τελευταία διετία. Γιατί, για φανταστείτε οι 620.000 μετακινήσεις Ελληνων του εξωτερικού του 2015 να αντιστοιχούνταν με τα 2.484.000 των συνολικών μετακινήσεων του 2006, αντί των 3.200.000 πέρυσι; Τότε θα μιλούσαμε για κανονικό «κύμα άτακτης φυγής».

Αλλά ίσως, από την άλλη πλευρά, να μη χρειαστεί να έχει κανείς ιδιαίτερη φαντασία για το τι θα μπορούσε να συμβεί τότε, αν περιμένει να δει τι θα γίνει φέτος. Κι αυτό γιατί τα έως τώρα στοιχεία για το 2016 είναι εντυπωσιακά. Τί δείχνουν; Οτι ήδη οι Ελληνες του εξωτερικού, που χρησιμοποιούν το ΔΑΑ, έχουν φτάσει να καλύπτουν το 27% της κίνησής του (από 20% πέρυσι). Με βάση τα στοιχεία πενταμήνου, η αύξηση που σημειώνεται σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα είναι της τάξης του 19%, την ίδια ώρα που η κίνηση των ξένων επιβατών είναι οριακά θετική σε σχέση με το 2015.

Το συμπέρασμα; Μιλάμε πλέον ξεκάθαρα για μια νέα «commuting diaspora», με τα δικά της ευδιάκριτα χαρακτηριστικά, που την κάνουν να ξεχωρίζει ακόμα και μέσα στους αχανείς διαδρόμους του «Ελευθέριος Βενιζέλος». Οπως μπορούν να διαβεβαιώσουν οι αρμόδιοι για τη λειτουργία του, το γνωρίζουν πλέον σχεδόν σε κάθε του «λεπτομέρεια», λόγω της τακτικής... χρήσης του. Αξιοποιούν όλες τις δυνατότητες που παρέχει, ξέρουν πού θα βρουν τι σε καλύτερες τιμές, ακόμα και το πού και πώς θα παρκάρουν το αυτοκίνητό τους φθηνότερα, για να το βρουν την επόμενη φορά που θα επιστρέψουν.