Υπαρκτός ο κίνδυνος εξόδου από την Σένγκεν

Υπαρκτός ο κίνδυνος εξόδου από την Σένγκεν

Του Γιάννη Σιδέρη

Ολίγον ξαφνιασμένη, ολίγον αμήχανη, αλλά -παραδόξως- όχι ανήσυχη, παρουσιάζεται η κυβέρνηση στο νέο πρόβλημα που ορθώνεται, σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, και τα δημοσιεύματα μεγαθηρίων του ευρωπαϊκού Τύπου, όπου προϊδεάζουν για το ενδεχόμενο να βρεθεί η Ελλάδα εκτός της ευρωπαϊκής ελεύθερης διακίνησης που εξασφαλίζει η ζώνη Σένγκεν. 

Βουλευτής της ΝΔ που επικοινώνησε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Δ. Αβραμόπουλο, μετά τη συνεδρίαση  του «Κολεγίου των Επιτρόπων», και του εξέφρασε την ανησυχία του, δήλωσε στο liberal.gr  ότι ο Έλληνας Επίτροπος του απάντησε «σωστά ανησυχείς». Παράλληλα, σε μέλος του Κοινοβουλίου που επικοινώνησε με τον Κύπριο Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη, ο τελευταίος του εκμυστηρεύτηκε ότι επί τρεις ώρες καθόταν σε αναμμένα κάρβουνα!

Φυσικά η ελληνική πολιτική ηγεσία ξορκίζει το κακό με καθησυχαστικές δηλώσεις, βασιζόμενη κυρίως  στο γράμμα των κανονισμών. Στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής δήλωσαν στο liberal.gr ότι αυτά είναι εντυπωσιασμοί, και δεν υπάρχει τρόπος να μας διώξουν από την Σένγκεν. Στο ίδιο μήκος κύματος η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, χαρακτήρισε τις αναφορές περί εξόδου… αναληθείς (!), και επέρριψε σε ευρωπαϊκούς κύκλους ευθύνες κατηγορώντας τους για δημιουργία εχθρικού κλίματος προς τη χώρα μας, αφού « Στο πλαίσιο της Ε.Ε. ουδέποτε έχει τεθεί θέμα εξόδου της Ελλάδας»!

Να θυμίσουμε ότι την ίδια ατράνταχτη βεβαιότητα εξέπεμπε η κυβέρνηση και για το ενδεχόμενο αποπομπής μας από την Ευρωζώνη, αφού «δεν προβλεπόταν από τους κανονισμούς», ώσπου αντίκρισε το χάος, και ανένηψε!

Κυβερνητικές δοξασίες

Είναι μια κυβέρνηση ευαίσθητων ονειροπόλων που συχνά υφίσταται την σκληρή πρόσκρουση στο έδαφος, έτσι όπως πέφτει από τα σύννεφα.

Έχει συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν, παρόμοια πρόσκρουση υφίσταται και στο προσφυγικό. Για χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ, και πριν ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, είχε  μια ιδιαίτερη, μονομερή αντίληψη του θέματος. Όλοι οι μετανάστες έρχονταν από πατρίδες που σπαράσσονται από εμφύλιες ή διεθνικές συγκρούσεις, από πατρίδες που αιμάσσουν, από πατρίδες που στενάζουν κάτω από τις ερπύστριες σκληρών ανελεύθερων καθεστώτων, από πατρίδες που λιμοκτονούν.

Δεν υπήρχε ούτε κατά διάνοια η υποψία πως ίσως, έστω σε ελαχιστότατο ποσοστό μεταναστών, θα μπορούσε κινητήριος δύναμη να είναι  ο τυχοδιωκτισμός, ή το ενδεχόμενο κάποιοι να δραπετεύουν από τις χώρες τους για να μην υποστούν φυλακίσεις, για τυχόν αξιόποινες πράξεις που έχουν διαπράξει.

Οι πάντες ήταν κατατρεγμένοι, όλοι είχαν μια θέση στον ήλιο της Ελλάδας και στην κοινωνική θαλπωρή της Ευρώπης, και, αν ήθελαν, έπρεπε να προμηθευτούν ταξιδιωτικά έγγραφα και να φύγουν προς Δυσμάς, και μάλιστα στη χώρα που αυτοί προτιμούσαν!

Την νοοτροπία αυτή καταδεικνύει και η επιλογή του κ. Μουζάλα στη θέση αρμόδιου υπουργού για την μεταναστευτική πολιτική. Σεβαστός ως άνθρωπος, αξιόλογος και πρωτοπόρος ως επιστήμων, έχει προς τιμήν του συμμετάσχει σε κινήματα υπέρ των μεταναστών.

Δεν γνωρίζουμε όμως εάν έχει την αντικειμενική, εποπτική και αποστασιοποιημένη ματιά στο πρόβλημα. Είναι στρατευμένος σε μια υπόθεση, και άρα είναι μονομερώς τοποθετημένος υπέρ της μιας πλευράς - είναι σαν μια άλλη κυβέρνηση να τοποθετούσε υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής τον… κ. Βορίδη, ή ακόμη χειρότερα  κάποιον της Χ.Α. για να... λύσει το μεταναστευτικό!

Δεν θα καταπιανόμασταν με το πρόσωπο του υπουργού, αν ο ίδιος δεν είχε ξαφνιαστεί και δυσαρεστηθεί από την  τακτική των  σκοπιανών να κλείσουν τα σύνορα. Θεώρησε απαράδεκτο (και αναμφισβήτητα είναι), το να διαχωρίζεις τους ανθρώπους με βάση την εθνικότητα. Ωστόσο είναι μια πραγματικότητα, και ένας υπουργός θα έπρεπε να το αναμένει και να έχει ενεργήσει για να το αποφύγει!

Οι Σκοπιανοί επιτρέπουν μόνο στους Σύριους, τους Αφγανούς και τους Ιρακινούς να περνάνε τα σύνορά τους, ενώ οι υπόλοιποι μένουν αμανάτι στο  ελληνικό έδαφος, μαζί με βαγόνια του ΟΣΕ και  προϊόντα που θα έπρεπε να ταξιδεύουν προς τις αγορές της Ευρώπης.

Ο υπουργός δήλωσε ότι όσοι δεν περάσουν στα Σκόπια, θα έρθουν στην Αττική – άρχισαν ήδη να έρχονται. Προς το παρόν ο αριθμός τους είναι μικρός και εύκολη η φιλοξενία τους στις δομές που ήδη υπάρχουν. Εάν όμως ο αριθμός συνεχίσει να αυξάνει, τώρα ή την Άνοιξη, οι υπάρχουσες δομές θα φρακάρουν και το πρόβλημα θα υπάρξει έντονο.

Επίσης και η ελληνική Πολιτεία -υποτίθεται ότι- θα κάνει και αυτή το δικό της «ξεδιάλεγμα», για το ποιοι δικαιούνται το καθεστώς του πρόσφυγα πολέμου ή του πολιτικού πρόσφυγα, με διαδικασίες 1ου και 2ου ελέγχου, που στην καλύτερη περίπτωση η διάρκεια θα φτάνει τους έξι μήνες...

Μικρό το πρόβλημα. Το μεγαλύτερο έρχεται από τις χώρες που αποτελούν το όνειρο των μεταναστών και των προσφύγων. Οι ηγέτες των χωρών αυτών, άρχισαν να σκέπτονται το ενδεχόμενο να υψώσουν ξανά τείχη στην Ευρώπη, μόνο που αυτά θα είναι ανάμεσα σε μας και την υπόλοιπη γηραιά Ήπειρο!

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει καμιά θέση στην Σένγκεν, οι Financial Times ισχυρίζονται ότι ο υπουργός  Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν, προειδοποίησε την Ελλάδα για εκδίωξη από την Σένγκεν, και κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος  δήλωσε ότι «εργαζόμαστε να διατηρήσουμε την Σένγκεν και να την κάνουμε να λειτουργεί σωστά». Καμπανάκι και από τον Φινλανδό  αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Ανάπτυξης, Γίρκι Κατάινεν, καθώς, όπως είπε, «είναι σημαντικό πως η ελευθερία μετακίνησης των ευρωπαίων θα διατηρηθεί μόνο εφόσον διαφυλάξουμε τα σύνορά μας”.

Το τι σημαίνει, σωστά θα φανεί στην συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες περί τα μέσα του μηνός!

Έτερο πρόβλημα είναι η επιμονή των Ευρωπαίων να αναλάβει την φύλαξη των συνόρων η Frontex, αφού θεωρούν δεδομένη -και διαπιστωμένη- την αδυναμία της Ελλάδας να φυλάξει τα σύνορά της. Ο Γκι Φέρχοφστατ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να εξηγήσει στο  Ευρωκοινοβούλιο γιατί δεν αποδέχεται την δημιουργία ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, αφού η Ελλάδα δεν μπορεί να ελέγξει τα σύνορά της…

Ο υπουργός Μετανάστευσης σηκώνει τα χέρια και τονίζει ότι όσο η Τουρκία δεν καταστέλλει τα δίκτυα διακινητών που δρουν στις ακτές της, δεν μπορεί να σταματήσει τις βάρκες που είναι γεμάτες πρόσφυγες.

Οπότε ας ξεσκονίσουμε καλού-κακού τα διαβατήριά μας...