Ξεκινά στο Παρίσι η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα

Ξεκινά στο Παρίσι η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα

Είναι μια σύνοδος πέρα από τα συνηθισμένα που αντιμετωπίζει ένα κολοσσιαίο στοίχημα: περισσότεροι από 150 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων λαμβάνουν μέρος στην έναρξη σήμερα, κοντά στο Παρίσι, της 21ης διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, που φιλοδοξεί να καταλήξει σε μια ιστορική συμφωνία για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι συνέπειες της οποίας είναι όλο και περισσότερο ανησυχητικές.

Στο πάρκο εκθέσεων του Μπουρζέ (βόρεια του Παρισιού), που μετατράπηκε σε φρούριο μετά τις επιθέσεις των τζιχαντιστών στις 13 Νοεμβρίου –τις πιο φονικές στη Γαλλία–, ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Ban Ki-moon θα υποδεχθούν τον Αμερικανό Barack Obama, τον Κινέζο Xi Jinping, τον Ρώσο Vladimir Putin, τον Ινδό Narendra Modi και τους ομολόγους τους από όλο τον κόσμο, υπό την προστασία 2.800 αστυνομικών και στρατιωτικών.

Ενός λεπτού σιγή θα τηρηθεί κατά την έναρξη μιας τελετής, γύρω στις 10:00 ώρα Γκρίνουιτς (11:00 τοπική ώρα και 12:00 ώρα Ελλάδας), στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων του Παρισιού, κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 130 άνθρωποι.

Έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο κατά το οποίο πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 2.000 πορείες σε όλο τον κόσμο με αίτημα μια "ισχυρή συμφωνία για το κλίμα", και αμαυρώθηκαν στο Παρίσι από συγκρούσεις, οι ηγέτες πρόκειται να μιλήσουν με τη σειρά –για τρία λεπτά το πολύ o καθένας– για τις δεσμεύσεις που θα αναλάβουν οι χώρες τους.

Οι πρωτιές δεν λείπουν από αυτή τη "COP21", που θα φιλοξενήσει 10.000 αντιπροσώπους, παρατηρητές και δημοσιογράφους: είναι η μεγαλύτερη διάσκεψη για το κλίμα, η μεγαλύτερη συγκέντρωση αρχηγών κρατών υπό τον ΟΗΕ εκτός Γενικής Συνέλευσης, η μεγαλύτερη διπλωματική συνάντηση που οργανώθηκε ποτέ στο Παρίσι...

Αντικείμενο αυτών των δυο εβδομάδων: η επεξεργασία της πρώτης συμφωνίας που θα δεσμεύει το σύνολο της διεθνούς κοινότητας να μειώσει τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ώστε να περιοριστεί στους 2 βαθμούς Κελσίου η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη σε σχέση με την προ-βιομηχανική εποχή.

Η διαπίστωση είναι εκεί: ο κόσμος έχει υπερθερμανθεί, ως αποτέλεσμα των εκπομπών αερίων που προκαλεί η καύση ορυκτών καυσίμων, αλλά και οι μέθοδοι αγροτικής παραγωγής και η αποψίλωση των δασών που γίνεται πιο έντονη κάθε χρόνο.

Από το Πακιστάν μέχρι τα νησιά του Ειρηνικού, από την Καλιφόρνια μέχρι τους αμπελώνες του Μπορντό στη Γαλλία, η απορρύθμιση του κλίματος συγκλονίζει ολόκληρες περιοχές: ξηρασία, ακτές που "καταβροχθίζει" η θάλασσα, κοραλλιογενείς ύφαλοι που διαβρώνονται από την οξίνιση των ωκεανών...

"Πολιτική ώθηση"

Εκτός από τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας της Γης στους 2 βαθμούς Κελσίου, οι επιστήμονες φοβούνται μια ραγδαία ανάπτυξη που δημιουργεί έναν κόσμο όλο και περισσότερο εχθρικό: κυκλώνες κάθε τόσο, πτώση των αγροτικών αποδόσεων, βύθιση περιοχών στη Νέα Υόρκη (Ηνωμένες Πολιτείες), στη Μομπάι (Ινδία)...

Ενόψει της διάσκεψης του Παρισιού 183 χώρες (από τις 195) έχουν δημοσιοποιήσει σχέδια για τη μείωση των εκπομπών τους, μία απροσδόκητη συμμετοχή που ωστόσο δεν απομακρύνει τον κίνδυνο η αύξηση της θερμοκρασίας να κινηθεί τελικά γύρω στους 3 βαθμούς Κελσίου.

Η σύνοδος κορυφής, με πρόσκληση της Γαλλίας, αποσκοπεί να δώσει μια "πολιτική ώθηση" σε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων που παραμένει δύσκολη και αβέβαιη, όσο το ερώτημα αυτό αγγίζει τα θεμέλια των οικονομιών και της ανάπτυξης.

Η "μαζική παρουσία (των ηγετών) μαρτυρεί το επείγον της δράσης", εκτιμά ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος θα εκλεγεί σήμερα πρόεδρος της COP και δηλώνει ότι διακατέχεται από "μια επαγρυπνούσα και ενεργό αισιοδοξία".

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι είναι "αισιόδοξος για αυτό που μπορούμε να επιτύχουμε".

Ενώ η συγκέντρωση αερίων του θερμοκηπίου έχει φθάσει ένα νέο ρεκόρ το 2014, οι διαπραγματεύσεις προμηνύονται δυσχερείς.

Όλες οι χώρες έχουν τις "κόκκινες γραμμές" τους τις οποίες δεν θέλουν να περάσουν, οι χώρες του Νότου, για παράδειγμα, που καλούν τον Βορρά, ιστορικά υπεύθυνο για την υπερθέρμανση, να τιμήσει τις οικονομικές του υποσχέσεις.

Πιεζόμενοι να προχωρήσουν σε ένα σχέδιο συμφωνίας, οι διαπραγματευτές, που άρχισαν τις εργασίες τους χθες, αναμένεται να ξαναβρεθούν σήμερα το βράδυ.

Η ημέρα αυτή αναμένεται επίσης να σημαδευτεί από πολλές διμερείς συναντήσεις.

Στο υπόβαθρο της συριακής κρίσης ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως θέλει να συναντήσει τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την κατάρριψη από την τουρκική αεροπορία, την Τρίτη, ενός ρωσικού βομβαρδιστικού αεροσκάφους.

Διμερείς συναντήσεις "θα υπάρξουν σίγουρα πολλές", σύμφωνα με τον Φαμπιούς: ''όλοι αυτοί οι άνθρωποι (...) θα αρπάξουν την ευκαιρία για να συναντηθούν".

Η γαλλική πρωτεύουσα ζει επίσης στους ρυθμούς της COP21: θα ισχύσουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ενώ η πόλη θα επιτηρείται από 6.300 αστυνομικούς και στρατιωτικούς. Οι κάτοικοι έχουν κληθεί να παραμείνουν στα σπίτια τους από τον φόβο ενός "εμφράγματος" στα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ