WSJ: Επικίνδυνη χρόνια για την ευρωπαϊκή ενότητα το 2016

WSJ: Επικίνδυνη χρόνια για την ευρωπαϊκή ενότητα το 2016

Σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal εξηγεί πως τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Ευρώπη το 2015 ενδέχεται να ταράξουν τα θεμέλια της ΕΕ και να απειλήσουν τόσο την οικονομική όσο και την πολιτική ένωσή της.

 Σύμφωνα με την αμερικάνικη οικονομική εφημερίδα ο πόλεμος στη Συρία έχει ρίξει μια «βαριά σκιά» στην Ευρώπη που πυροδότησε μια σειρά από τρομοκρατικές επιθέσεις και μια άνευ προηγμένου προσφυγική κρίση. Οι περισσότερες χώρες έχουν επαναφέρει τους ελέγχους των συνόρων θέτοντας σε κίνδυνο την Συνθήκη του Σένγκεν, που εθεωρείτο κάποτε ως μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Παράλληλα, η ευρωζώνη αδυνατεί να ανακάμψει πλήρως και σε ορισμένες χώρες η οικονομία παραμένει εύθραυστη με το υψηλό χρέος και τις εύθραυστες τράπεζες, να παραμένουν ο αδύναμος κρίκος παρά το γεγονός ότι τα επιτόκια βρίσκονται κοντά στο μηδέν.

Ένα ακόμα αγκάθι για την Ευρώπη είναι και η απειλή της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, μια πιθανότητα που αν πραγματοποιηθεί θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή αβεβαιότητας που ενδέχεται να φέρει ακόμα και το τέλος της Ένωσης.

Για τον James Stavridis, κοσμήτορα του Fletcher School στο Tufts University,  μια υπαρξιακή κρίση της Ε.Ε. θα είναι το μεγάλο γεωπολιτικό γεγονός του 2016. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τρόπος που η Ευρώπη θα διαχειριστεί τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει θα είναι εξαιρετικά κρίσιμος για την παγκόσμια κοινότητα.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Mark Rutte, αναλαμβάνοντας την προεδρία της Ε.Ε. την 1η Ιανουαρίου δήλωσε πως «οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε συλλογικά έχουν καταστήσει σαφή την ανάγκη μιας ευρωπαϊκής συνεργασίας. Η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης έδειξε πως η Ευρώπη είναι ικανή να βρίσκει λύσεις».