V. Dombrovskis: Στον σωστό δρόμο η Ελλάδα, αλλά χρειάζονται μεταρρυθμίσεις

V. Dombrovskis: Στον σωστό δρόμο η Ελλάδα, αλλά χρειάζονται μεταρρυθμίσεις

Την ανάγκη μεταρρύθμισης του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος επισημαίνει σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Valdis Dombrovskis.

Όπως μεταδίδει το skai.gr, ο κ. Dombrovskis εκφράζει την πεποίθηση πως η Ελλάδα μένει προσηλωμένη στη δέσμευσή της για υλοποίησή των μεταρρυθμίσεων και δηλώνει πως «για το λόγο αυτό είναι αναγκαία η συμβολή μιας μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό».

«Προγραμματίζαμε την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος το φθινόπωρο. Τώρα θα αρχίσουμε στις αρχές του 2016 γιατί η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει ακόμη κάποιες προϋποθέσεις» προσθέτει.

«Η Ελλάδα έχει επιστρέψει στο σωστό δρόμο, αλλά υπάρχουν κάποιες δεσμεύσεις που πρέπει να υλοποιηθούν. Υπάρχει ξεκάθαρη δέσμευση πως θα τηρήσει το πρόγραμμα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό» τονίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα για μη εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Dombrovskis τονίζει ότι «αναμένουμε πως το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα - συμβάλλοντας και χρηματοδοτικά». Αλλά διευκρινίζει πως η τελική απόφαση θα ληφθεί από το ΔΝΤ.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιμένει πως «δεν επρόκειτο για ευρωπαϊκή κρίση, αλλά για ελληνική κρίση. Οι συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση ήταν σαφώς περίπλοκες και συνοδεύτηκαν από σκληρές εκφράσεις και υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν. Όμως η ελληνική κρίση ήταν μεμονωμένη υπόθεση. Η σταθερότητα της Ευρωζώνης δεν ετέθη ποτέ εν αμφιβόλω».

Τέλος, ο Dombrovskis  εκτιμά πως η κρίση στην ευρωζώνη την κατέστησε λιγότερο ελκυστική, με την ελληνική κρίση να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της ελκυστικότητας του ευρώ.