Τσιόδρας: Αποφύγαμε 39.000 θανάτους χάρη στα εμβόλια

Τσιόδρας: Αποφύγαμε 39.000 θανάτους χάρη στα εμβόλια

Τη σημασία του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας κατά την έναρξη των εργασιών του 21ου Πανελληνίου Συνεδρίου Λοιμώξεων, σημειώνοντας ότι με τα εμβόλια αποφύγαμε 39.000 θανάτους. Πρόσθεσε, δε, ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο νέων μεταλλάξεων με υψηλότερη μεταδοτικότητα.

Ο Σ. Τσιόδρας ανέφερε ότι η υβριδική ανοσία που έχει επιτευχθεί στη χώρα μας και την Ευρώπη, δηλαδή ο συνδυασμός εμβολιασμού και φυσικής νόσησης, αλλά και η βελτίωση του καιρού θα βοηθήσουν στον έλεγχο και τη μείωση της πανδημίας μετά το φθινόπωρο. Όπως σημείωσε στην ευρωπαϊκή ήπειρο έχει μολυνθεί περίπου το 80%, με αποτέλεσμα η υβριδική ανοσία να μας βοηθά για ένα καλύτερο καλοκαίρι. 

Σε ο,τι αφορά τη χρήση της μάσκας, ο Σ. Τσιόδρας εκτίμησε ότι θα πρέπει οικειοθελώς να τη φορούν οι ευπαθείς, όσοι έχουν εύθραυστη υγεία και ότι θα μείνει σαν υποχρέωση σε χώρους υγείας, στα φαρμακεία στα ΜΜΜ.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, αναφέρθηκε και στον μύκητα ο Candida auris, που υπάρχει σε πολλά νοσοκομεία στον κόσμο, επέχει υψηλή θνησιμότητα, και εφόσον εισέλθει σε ένα νοσοκομείο δεν μπορεί να εκδιωχθεί, ακόμα και με επαναλαμβανόμενες απολυμάνσεως. Όπως είπε είναι πολυανθεκτικό σε όλα τα γνωστά αντιβιοτικά και χρειάζεται προσπάθεια που ξεκινά ακόμα και από το σπίτι μας με την αποφυγή λήψης αντιβιώσεων χωρίς λόγο.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας εξηγεί ότι και τα gram αρνητικά μικρόβια είναι επικίνδυνα στα νοσοκομεία και φέρουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τους ενδονοσοκομειακούς θανάτους.

Τα ανθεκτικά μικρόβια δεν μπορείς να τα εξαφανίσεις. Όμως στα νοσοκομεία που υπάρχει τριτοβάθμια και τεταρτοβάθμια περίθαλψη και οι νοσηλείες αφορούν ηλικιωμένους κι ευπαθείς ανθρώπους και οι νοσηλείες παρατείνονται, θα υπάρχουν νοσοκομειακές λοιμώξεις από ανθεκτικά μικρόβια.