Τρίτο κύμα της πανδημίας βλέπουν οι ειδικοί - Τι λένε για άρση μέτρων ενόψει Χριστουγέννων

Τρίτο κύμα της πανδημίας βλέπουν οι ειδικοί - Τι λένε για άρση μέτρων ενόψει Χριστουγέννων

Θα υπάρξει και τρίτο κύμα της πανδημίας και μάλιστα αναμένεται να είναι πιο δύσκολο. Σε αυτή την εκτίμηση συγκλίνουν οι ειδικοί, ενώ τονίζεται πως για να χαλαρώσουν τα μέτρα του lockdown ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων θα πρέπει και ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων να υποχωρήσει σε τριψήφιο και να πάρουν «ανάσα» οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία.

«Προφανώς θα υπάρξει τρίτο κύμα κορονοιού», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. 

Όπως εξήγησε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ, θα υπάρξει συνέχεια του κύματος της πανδημίας στη χώρα στο οποίο βρισκόμαστε τώρα. «Ίσως άμεσα θα δούμε αναχαίτιση του, αλλά αυτή δεν θα μπορέσει να είναι τόσο μεγάλη ώστε να αποφύγουμε ένα τρίτο κύμα», σημείωσε.

Στην πραγματικότητα το τρίτο κύμα μπορεί να είναι πιο δύσκολο, τόνισε ο καθηγητής θέτοντας ως παράδειγμα δυσκολίας το πώς θα γίνει η διαχείριση του κύματος αυτού.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, σαφώς, εάν δεν προσέξουμε μπορούμε να δούμε χειρότερους δείκτες σε κρούσματα, διασωληνώσεις και θανάτους επομένως η στάση μας θα παίξει καταλυτικό ρόλο στο πως θα εξελιχθεί εν τέλει ένα τρίτο κύμα.

M. Παγώνη: Μετά τα Χριστούγεννα το τρίτο κύμα κορονοϊού

Την ίδια εκτίμηση εξέφρασε και η πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία ανέφερε πως το τρίτο κύμα κορονοϊού βρίσκεται προ των πυλών και αναμένεται μετά τα Χριστούγεννα.

Η κα Παγώνη επανέλαβε πως το τρίτο κύμα ενδέχεται να είναι χειρότερο από το δεύτερο. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, περιέγραψε πως «έχουμε πολλά κρούσματα και πάνω από 3.000 νοσηλευόμενους, ενώ οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι αυξάνονται συνεχώς. Το τρίτο κύμα θα έρθει μετά τα Χριστούγεννα και μπορεί να είναι πιο δύσκολο κι εμείς ακόμα συζητάμε γιατί δεν πρέπει να κάνουμε ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα».

Όπως ανέφερε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, υπάρχει μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων και από την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να υπάρξει μια σταδιακή μείωση, ωστόσο απέχουμε πολύ από τον στόχο των 500 κρουσμάτων ημερησίως.

«Θα δούμε μείωση την επόμενη εβδομάδα, όμως μόνο στα κρούσματα και όχι στους άλλους δείκτες, στους νοσηλευόμενους και στους θανάτους. Με τα δεδομένα που έχουμε τώρα, το lockdown θα πάρει μια εβδομάδα παράταση σίγουρα. Τα μέτρα έπρεπε να έχουν ληφθεί λίγο νωρίτερα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη έπρεπε να είχε επιβληθεί το lockdown τον Οκτώβριο», πρόσθεσε. 

Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα της αγοράς η κ. Παγώνη εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα πάρει σίγουρα παράταση μιας εβδομάδας, αλλά ακόμα και τότε, δηλαδή στις 7 Δεκεμβρίου τα κρούσματα θα είναι περίπου στα 2.000 και ίσως και λίγο πιο κάτω. Ωστόσο, σημείωσε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα υπάρχει περιθώριο να έχουν περιοριστεί στα 500, αριθμός που θα επιτρέψει ενδεχομένως τις μετακινήσεις από νομό σε νομό τα Χριστούγεννα. «Αν μέχρι τότε υπάρξει μεγάλη μείωση των κρουσμάτων, υπάρχει ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις. Για να είμαστε ασφαλείς, τα κρούσματα πρέπει να πέσουν στα 500 κρούσματα», επισήμανε η ίδια. 

Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των νοσηλευομένων, οι οποίοι είναι περίπου 3.000, τόνισε ότι το 5% αυτών διασωληνώνεται. Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται νέοι άνθρωποι, 18-20 ετών.  

Σχετικά με τις ΜΕΘ, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών δήλωσε ότι η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα βρίσκονται στο κόκκινο και ίσως στη Βόρεια Ελλάδα χρειαστεί να γίνει επίταξη κι άλλων κλινών σε ιδιωτικά νοσοκομεία, ενώ στην Αττική υπάρχουν 44 κενά κρεβάτια. 

Ν. Σύψας: «Ίσως προλάβουμε οριακά κάποια άρση μέτρων τα Χριστούγεννα»

Για να υπάρξει χαλάρωση των μέτρων του lockdown θα πρέπει αφενός να πέσουν τα κρούσματα σε τριψήφια νούμερα και αφετέρου και να υπάρξει μια ανάσα στις ΜΕΘ όπου οι κλίνες έχουν σχεδόν γεμίσει, επισήμανε ο Ν. Σύψας..

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο καθηγητής επισήμανε πως «ήδη υπάρχει μια επιπέδωση των κρουσμάτων τις τελευταίες πέντε ημέρες και είμαστε αισιόδοξοι πως τις επόμενες ημέρες θα δούμε μια έστω μικρή καθοδική τάση».

Όπως τόνισε, «αν τα κρούσματα πέσουν κάτω από τα 1.000 ή ιδανικά και κάτω από τα 500, θα υπάρξει μία περίοδος 1-2 εβδομάδων που η επιδημία θα συνεχίσει να παράγει διασωληνώσεις και δυστυχώς και θύματα. Όταν περάσει αυτή η περίοδος τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε για άρση μέτρων».

«Ο ένας και μοναδικός παράγοντας που θα μας κάνει να μιλήσουμε και να σκεφτούμε θα είναι ότι το σύστημα Υγείας δεν θα πιέζεται τόσο πολύ και η κάλυψη των κλινών σε ΜΕΘ θα είναι κάτω από 70% ή και 60%.», είπε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο χαλάρωσης στο τέλος του μήνα.

«Κατ’ αρχάς η ημερομηνία 30 Νοεμβρίου πρέπει να την ξεχάσουμε οριστικά. Μιλάμε για Δεκέμβριο πλέον. Οσο θα πλησιάζουμε τις γιορτές θα δούμε. Τα νούμερα είναι οριακά για να φτάσουμε στις γιορτές και να έχουμε κάποιου είδους οικονομική δραστηριότητα», σημείωσε ο κ. Σύψας.

Ο κ. Σύψας εκτίμησε πως μέχρι την άνοιξη θα πάμε σε μία περίοδο με κυλιόμενα lockdown, την λεγόμενη τακτική «ακορντεόν» που είναι και στα πλάνα του σχεδιασμού της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στο εμβόλιο, ο καθηγητής είπε ότι ο οργανισμός θα αρχίσει να δημιουργεί αντισώματα μετά από έναν μήνα οπότε θα πρέπει να παραμένουν προσεκτικοί οι πολίτες. Σημείωσε μάλιστα πως τον χειμώνα του 2021 αναμένεται να υπάρχει ένα ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιασμού, που θα αποτρέψει το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος.