Τουρκικά ΜΜΕ: Απειλή για την Τουρκία η στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών

Τουρκικά ΜΜΕ: Απειλή για την Τουρκία η στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών

Τούρκος στρατιωτικός αναλυτής υποστήριξε πως η στρατιωτικοποίηση των νησιών αποτελεί απειλή για την Τουρκία και πως η Ελλάδα διαθέτει στρατιωτικές δυνάμεις σε Σάμο, Χίο, Λέσβο, Κω και Ρόδο, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.

«Το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς σημαίνει πως δεν πρέπει να γίνονται στρατιωτικές πτήσεις, στρατιωτικές ενέργειες, ούτε στρατιωτικές ασκήσεις. Αυτή η χώρα έχει δυνάμεις σε Ρόδο και Λέσβο σε επίπεδο μεραρχίας.

Ακριβώς απέναντι μας σε Σάμο, Χίο και Κω διαθέτουν ταξιαρχίες. Στα υπόλοιπα νησιά έχουν δυνάμεις σε επίπεδο συνταγμάτων ή ταγμάτων», τόνισε χαρακτηριστικά ο στρατιωτικός αναλυτής Μέτε Γιαράρ.

«Και ο πρωθυπουργός της πηγαίνει εκεί να τα επιθεωρήσει», σχολίασε με τη σειρά της η παρουσιάστρια, για να απαντήσει ο Γιαράρ πως «ναι έχουν αεροπορικές βάσεις και ναυτικές βάσεις».

Δημιουργία κλίματος από τα ΜΜΕ

Πρόσφατα, το τουρκικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TRT μετέδωσε ρεπορτάζ που τιτλοφορείται «Ο ελληνικός κόμπος στο Αιγαίο: Εξοπλισμένο Καστελόριζο», και στο οποίο αναφέρεται πως «το Καστελόριζο, σύμφωνα με τη Συνθήκη των Παρισίων, έχει αποστρατιωτικοποιημένο στάτους. Παρά το ότι η συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων επιβάλουν αποστρατικοποίηση, η Αθήνα εξόπλισε το Καστελόριζο».

Επίσης, η εφημερίδα MILLIYET έγραψε την Κυριακή στο πρωτοσέλιδό της ότι «κάποια από τα νησιά που μπορεί να διεκδικήσει η Τουρκία λόγω της στρατιωτικοποίησης είναι η Ρόδος, η Χίος και η Λέσβος. 

Αντίστοιχα η εφημερίδα YENI SAFAK ανέφερε ότι 22 από τα 23 νησιά είναι στρατιωτικοποιημένα. Μόνο η Χάλκη είναι αποστρατιωτικοποιημένη. Τονίζει, δε, ότι «η σταρατιωτικοποίηση είναι απειλή».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Τουρκία έχει την κυριαρχία 9 νησιών και ότι στην Ελλάδα δόθηκε μόνο το δικαίωμα χρήσης. Μέσα σε αυτά είναι η Λήμνος, η Λέσβος, η Σάμος, η Χίος, η Ικαρία, η Ρόδος κ.α.

«Η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει με ψυχραιμία το θέμα» τόνισαν διπλωματικές πηγές, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, για τα χθεσινά προκλητικά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, με τα οποία αμφισβητείται ευθέως η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.