Τουρκία: Δυσαρέσκεια για το αίτημα της Γαλλίας να διακόψει τους βομβαρδισμούς στη Συρία

Τουρκία: Δυσαρέσκεια για το αίτημα της Γαλλίας να διακόψει τους βομβαρδισμούς στη Συρία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε σήμερα στον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Μαρκ Ερό τη δυσαρέσκεια της Άγκυρας μετά το αίτημα του Παρισιού να σταματήσουν τα τουρκικά πλήγματα εναντίον των Κούρδων της Συρίας, έγινε σήμερα γνωστό από τουρκική πηγή.

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν χθες το βράδυ κατόπιν δικού του αιτήματος, ο Τσαβούσογλου εξέφρασε στον Ερό τη δυσαρέσκειά του για τις γαλλικές δηλώσεις και του υπενθύμισε ότι η "Τουρκία πολεμάει τα τρομοκρατικά στοιχεία στη Συρία", διευκρίνισε η πηγή αυτή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η Γαλλία ζήτησε την Κυριακή "την άμεση παύση των βομβαρδισμών" στη Συρία, τόσο των τουρκικών βομβαρδισμών κατά των θέσεων Κούρδων στη Συρία, όσο και των βομβαρδισμών της Δαμασκού και της Ρωσίας σε όλη τη χώρα.

Εδώ και τέσσερις ημέρες, το τουρκικό πυροβολικό βομβαρδίζει θέσεις που κατέχουν κοντά στα σύνορά της με τη Συρία, γύρω από την συριακή πόλη Αζάζ, στην επαρχία του Χαλεπιού, οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η πολιτοφυλακή του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD).

Η Τουρκία θεωρεί τις YPG και τις PYD "τρομοκρατικές οργανώσεις" που συνδέονται στενά με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Τους τουρκικούς βομβαρδισμούς καταδίκασαν οι ΗΠΑ, σύμμαχοι και εταίροι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, όπως και η συριακή κυβέρνηση.

Η Τουρκία εκφράζει φόβους ότι οι Κούρδοι των YPG, οι οποίοι ελέγχουν ήδη ένα μεγάλο μέρος του συριακού βορρά, θα επεκτείνουν την επιρροή τους σχεδόν στο σύνολο της μεθοριακής ζώνης με την Τουρκία και θα κηρύξουν αυτονομία.

Εξάλλου χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου προειδοποίησε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέπει να πέσει η Αζάζ στα χέρια των Κούρδων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ