Την πλάτη στους Ολάντ και Σαρκοζί γυρίζουν οι Γάλλοι

Την πλάτη στους Ολάντ και Σαρκοζί γυρίζουν οι Γάλλοι

Το 74% ή τρεις στους τέσσερις πολίτες της Γαλλίας δεν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές του 2017 ούτε ο νυν πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ούτε ο προκάτοχός του Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Odoxa που διενεργήθηκε για λογαριασμό των εφημερίδων "Le Parisien/Aujourd''hui en France", την οποία δημοσιεύει το Πρώτο Θέμα.

Η μεγάλη έκπληξη της δημοσκόπησης είναι ο υποψήφιος για το χρίσμα με το κόμμα των Ρεπουμπλικανών, Αλέν Ζιπέ, ο οποίος συγκεντρώνει το 56% των προτιμήσεων των Γάλλων πολιτών. Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, φέρεται να προηγείται κατά 20 μονάδες του Νικολά Σαρκοζί στην πρόθεση ψήφου. Στο ερώτημα "ποιός από τους πολιτικούς της Δεξιάς και των Σοσιαλιστών θα επιθυμούσατε να διεκδικήσει το χρίσμα του προέδρου", το 62% των Γάλλων προτιμά τον Αλέν Ζιπέ.

Ολάντ και Σαρκοζί συγκεντρώνουν το ίδιο ποσοστό, δηλαδή 24%, στην πρόθεση ψήφου. Όμως οι Γάλλοι πολίτες φαίνεται να γυρίζουν την πλάτη και στον υποψήφιο της γαλλικής Αριστεράς, Ζαν Λυκ Μελανσόν, καθώς το 76% των πολιτών δεν επιθυμεί να τον δει υποψήφιο.
Το 38% των Γάλλων τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας του νυν πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς και ακολουθεί με μια μονάδα διαφορά η ηγέτιδα της ακροδεξιάς, Μαριν Λε Πεν, ενώ μόλις το 33% των Γάλλων υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του επικεφαλής του κεντρώου κόμματος "MoDem". Φρανσουά Μπαιρού.

Το 56% των ερωτηθέντων επιθυμεί ανανένωση του πολιτικού σκηνικού, ενώ το 88% θεωρεί ανεπαρκείς τους πολιτικούς. Το 55% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο υπουργός οικονομίας Μανουέλ Μακρόν, ενσαρκώνει την ανανέωση του πολιτικού σκηνικού στη Γαλλία, ενώ με 43% ακολουθεί η ανηψιά της Λε Πεν, Μαριόν Μαρεσάλ Λε Πεν.