Δημόσιες Δομές Υγείας όπως η Πολυκλινική, θα λειτουργήσουν πιλοτικά ως Δομές Ημερήσιας Νοσηλείας, ώστε να αποφορτιστούν σημαντικά τα μεγάλα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου. Αυτό ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την κοπή της πίτας της Πολυκλινικής Αθηνών.
Στο χαιρετισμό που απηύθυνε προς τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, ο κ. Πολάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα υπάρξει η δυνατότητα σχεδιασμού και ανάπτυξης ενός Δημόσιου Συστήματος Υγείας, το οποίο έχει ανάγκη η χώρα, ο λαός της, αλλά και οι εργαζόμενοι σε αυτό, οι οποίοι έχουν περάσει δύσκολες στιγμές τα χρόνια της κρίσης, όσο αφορά στις εργασιακές τους σχέσεις».
Αναφέρθηκε επίσης, στην ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού στον Δημόσιο Τομέα της Υγείας και τόνισε πως από τον Οκτώβριο του 2015 έως και την 9η Φεβρουαρίου 2017, ανέλαβαν υπηρεσία 4.150 άτομα όλων των ειδικοτήτων, ενώ για άλλα 2.700 άτομα έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες πρόσληψης.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός στον διαγωνισμό του ΟΑΕΔ, για την κάλυψη 4.000 θέσεων μονοετούς θητείας, στις Δημόσιες Δομές Υγείας, με πλήρεις αμοιβές και εργασιακά δικαιώματα. Χαρακτηριστικά ανέφερε, πως 3.170 άτομα θα έχουν αναλάβει υπηρεσία έως το τέλος Φεβρουαρίου, ενώ οι υπόλοιπες θέσεις που δεν καλύφθηκαν, θα επαναπροκηρυχθούν. Όσον αφορά τις 2.000 νέες θέσεις μόνιμων γιατρών ΕΣΥ, ο κ. Πολάκης είπε πως ξεκινούν να προκηρύσσονται τμηματικά, ανάλογα με τις ανάγκες του συστήματος.
Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στο σχέδιο ανάπτυξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το οποίο περιλαμβάνει τη δημιουργία 250 Τοπικών Μονάδων Υγείας, σε 65 πόλεις της χώρας και θα καλύψει τις ανάγκες πρωτοβάθμιας περίθαλψης 2,3 εκατ. πολιτών της χώρας. Η υλοποίηση του σχεδίου θα χρηματοδοτηθεί για 2 χρόνια, με 140 εκατ. ευρώ, από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, ενώ βούληση του υπουργείου είναι, μετά τα 2 χρόνια, η χρηματοδότησή του να καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Όσο αφορά στα οικονομικά στοιχεία των νοσοκομείων, είπε πως «για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση, τα δημόσια νοσοκομεία δεν δημιούργησαν νέα χρέη για το 2016, αντίθετα έκλεισαν τη χρονιά με πλεόνασμα 35 εκατ. ευρώ, ενώ στο τέλος του 2015 είχαν συνολικό χρέος 935 εκατ. ευρώ». Όπως είπε, αυτό οφείλεται, τόσο στην αύξηση της κρατικής επιχορήγησης κατά 300 εκατ. ευρώ, όσο και στην απόφαση του υπουργείου να χρηματοδοτηθούν, για πρώτη φορά φέτος, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ από τον ΕΟΠΥΥ με 530 εκατ. ευρώ, ενώ, όπως ανέφερε, το αντίστοιχο ποσό για το 2015 ανήλθε στα 80 εκατ. ευρώ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ