Τη δέσμευση για €10 εκατ. από το ΕΣΠΑ για την ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου Π. Μελά επανέλαβε ο Απ. Τζιτζικώστας

Τη δέσμευση για €10 εκατ. από το ΕΣΠΑ για την ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου Π. Μελά επανέλαβε ο Απ. Τζιτζικώστας

Τη δέσμευση για τη διάθεση κεφαλαίων ύψους 10 εκατ. ευρώ από κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-2020, με στόχο την ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, που αποδόθηκε στον ομώνυμο δήμο κι άρα στην τοπική κοινωνία, επανέλαβε σήμερα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM", με την ευκαιρία της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Θεσσαλονίκη.

"Προσωπικά έχω δεσμευτεί [...] και θα το κάνουμε πράξη, να διατεθούν γύρω στα 10 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια, από κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ, προκειμένου στη συνέχεια ο Δήμος να μπορέσει να αναπλάσει το συγκεκριμένο στρατόπεδο, να δημιουργήσει τις υποδομές εκείνες που θα το καταστήσουν ένα μητροπολιτικό πάρκο, στην καρδιά της Δυτικής Θεσσαλονίκης, με χρήσεις πολιτισμού, αθλητισμού και άλλες. Είναι μια πολύ σημαντική μέρα για τη Δυτική Θεσσαλονίκη, για τον Δήμο Παύλου Μελά, αλλά παράλληλα ευρύτερα για την πόλη της Θεσσαλονίκης" σημείωσε και αναφερόμενος στην απόδοση του στρατοπέδου πρόσθεσε: "Είναι μια δέσμευση πολλών ετών, μια εκκρεμότητα που γίνεται επιτέλους πράξη, μετά από πάρα πολλές προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας, της περιφέρειας, του οικείου Δήμου Παύλου Μελά, της Μητρόπολης, των πολιτών, των οργανωμένων πολιτών της περιοχής".

Ενδεχόμενο αξιοποίησης και άλλων παρόμοιων χώρων

Ο κ. Τζιτζικώστας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αξιοποίησης και άλλων παρόμοιων χώρων, ωστόσο, επισήμανε πως από μόνη της η αυτοδιοίκηση δεν διαθέτει χρήματα για αναπλάσεις τέτοιας κλίμακας. "Οι δήμοι και οι περιφέρειες, γενικά η αυτοδιοίκηση, δεν έχουν τα κονδύλια για να μπορούν είτε να αναπλάσουν είτε ακόμα και να συντηρήσουν τέτοιους χώρους. Μη κοιτάτε λοιπόν στο στρατόπεδο Παύλου Μελά που φροντίσαμε έγκαιρα να δεσμεύσουμε χρήματα ευρωπαϊκά για να μπορέσουμε να κάνουμε όλη αυτή τη διαδικασία" σχολίασε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και υποστήριξε ότι "αυτό που πρέπει να γίνει σίγουρα είναι να εμπλακούν και ιδιώτες σε τέτοιου είδους παραχωρήσεις, έτσι ώστε να μπορούν με τα χρήματά τους και φυσικά με το κέρδος που θα προκύψει από την αξιοποίηση αυτών των στρατοπέδων-μητροπολιτικών πάρκων, να διαμορφώσουν ποιοτικές εγκαταστάσεις, σύγχρονες, οι οποίες φυσικά να συντηρούνται κάθε χρόνο και να παραμένουν αλώβητες στο χρόνο".

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επανέλαβε και θέση του για τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου και στην καρδιά της Θεσσαλονίκης στο χώρο όπου στεγάζεται σήμερα η ΔΕΘ. "Όταν θα επιστρέψουν οι συνθήκες στην χώρα μας, να μελετηθεί η μετεγκατάσταση της Διεθνούς Έκθεσης σε ένα σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος και στη θέση που είναι σήμερα η ΔΕΘ να διαμορφωθεί αντίστοιχα σε ένα μητροπολιτικό πάρκο, με θέσεις πάρκινγκ υπόγειες, με χρήσεις για πολιτισμό, αθλητισμό και άλλες που νομίζω πραγματικά θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών και των επισκεπτών" είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

Στο μεταξύ, στα κονδύλια που διαθέτει η Περιφέρεια στους Δήμους για τη βιώσιμη αστική ανάπλαση αναφέρθηκε ο Απόστολος Τζιτζικώστας και άφησε αιχμές για τη στάση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος στο παρελθόν κατηγόρησε τον Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας πως "έκοψε", έργα που επρόκειτο να γίνουν στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

«Ο κ. Μπουτάρης έψαχνε τον "μπαμπούλα" προκειμένου να πείσει το Δημοτικό του Συμβούλιο για την ανάγκη δανεισμού του Δήμου 20 εκατ. ευρώ και να υπερχρεώσει έτσι τα νοικοκυριά της Θεσσαλονίκης για πολλά, πολλά χρόνια. Γιατί διαφορετικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ενώ έχουμε εξηγήσει στους αρμόδιους αντιδημάρχους, υπηρεσιακούς του Δήμου της Θεσσαλονίκης, ότι το πρόγραμμα αυτό είναι για περιοχές βεβαρημένες, οι οποίες έχουν θέματα ανεργίας, θέματα περιβαλλοντολογικά και θα μπορούσαν να μας φέρουν περιοχές του Δήμου Θεσσαλονίκης όπως είναι ο Βαρδάρης, η Ξηροκρήνη, ο σιδηροδρομικός σταθμός δεν ξέρω, έχει πάρα πολλές περιοχές που θα μπορούσαν να ενταχθούν α'' αυτό το πρόγραμμα» υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας και υποστήριξε ότι «υπάρχει επιμονή και δημόσια μόνιμη τοποθέτηση εις βάρος της Περιφέρειας από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης».

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, υπογράμμισε ακόμη ότι η Περιφέρεια διαθέτει εκατό εκατομμύρια ευρώ για το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να γίνουν έργα αστικής ανάπλασης και ότι έχει ζητήσει από τους Δήμους να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Ωστόσο δεν παρέλειψε να διευκρινίσει ότι «με αυτά τα χρήματα θα πρέπει να αναπλαστούν και να γίνουν παρεμβάσεις σε περιοχές ιδιαίτερα βεβαρημένες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ