Θεσσαλονίκη: Στη δικαιοσύνη το θέμα των εργαζομένων στον ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας

Θεσσαλονίκη: Στη δικαιοσύνη το θέμα των εργαζομένων στον ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας

Στη δικαιοσύνη απευθύνθηκε ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΦΟΔΣΑ) για το θέμα των εργαζομένων σε αυτόν, μετά την τροπολογία με την οποία παρατείνονται μέχρι τα τέλη του 2016 οι συμβάσεις που έληγαν στα τέλη του 2015.

Με αφορμή την εκδίκαση της συγκεκριμένης υπόθεσης σήμερα, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Μιχάλης Γεράνης, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM" και στον Χρήστο Μάτη, επισήμανε ότι με την τροπολογία παρατείνονται οι συμβάσεις 80 ατόμων, ενώ ο φορέας με διαδικασίες ΑΣΕΠ προέβη σε προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη 125 συμβασιούχων από την 1.1.2016.

"Η επιλογή των 125 ατόμων έγινε και σύμφωνα με τη νομοθεσία του ΑΣΕΠ, αυτοί θα πρέπει να υπογράψουν σύμβαση" είπε ο κ. Γεράνης και ανέφερε ότι με τα δεδομένα αυτά θα πρέπει να εργάζονται 205 άτομα συνολικά.

Ωστόσο τόνισε ότι οι ανάγκες του ΦΟΔΣΑ σε εργαζόμενους εκτιμώνται σε 125 άτομα και η δαπάνη που θα προκύψει από την παράταση των 80 συμβάσεων υπολογίζονται σε 1,5 εκατομμύριο ευρώ, ποσό που δεν μπορεί να καλυφθεί εκτός αν οι Δήμοι αναμορφώσουν τα δημοτικά τους τέλη.

"Θα έπρεπε να υπάρξει προειδοποίηση (για την παράταση των συμβάσεων που έληγαν) έτσι ώστε να συνοδευτεί με το κατάλληλο κονδύλιο από την πολιτεία ώστε να υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι" σημείωσε και πρόσθεσε ότι ο ΦΟΔΣΑ ζητά από τη δικαιοσύνη "να βάλει σε τάξη τα πράγματα" και να ρυθμίσει "την ανωμαλία που δημιουργήθηκε".

"Εμείς δεν έχουμε διώξει κανέναν, αλλά θα πρέπει να ξέρουμε τι θα κάνουμε γιατί μπορεί όσοι προσλαμβάνονται μέσω ΑΣΕΠ, να εγείρουν αξιώσεις κατά του ΦΟΔΣΑ και να πληρωθούν ενώ δεν έχουν δουλέψει καθόλου" υπογράμμισε και σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποια τροπολογία εκ μέρους της πολιτείας για το θέμα.

Εν αναμονή της έκδοσης προσωρινής διαταγής και ενόψει της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων σε ένα μήνα, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν σήμερα στάση εργασίας από τις 8.00 έως τις 12.00 το μεσημέρι και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια.

Σε ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α, επισημαίνεται ότι "εκεί που όλοι οι Ο.Τ.Α. διαμαρτύρονται για την έλλειψη προσωπικού που τους ανάγκαζε να στραφούν προς τους ιδιώτες-εργολάβους προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των δημοτών που πληρώνουν για να έχουν Υπηρεσίες, τώρα μετά την ψήφιση του Ν.4351/2015, με τον οποίο παρατάθηκαν οι συμβάσεις στις Υπηρεσίες Καθαριότητας, κάποιοι κάνουν τα πάντα για να τους διώξουν".

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ - ΟΤΑ εκτιμά ότι "υπάρχουν αιρετοί που δεν επιθυμούσαν ποτέ λύση στο μείζον πρόβλημα της αναστολής των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού", και σχολιάζει ότι ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας επέλεξε να στραφεί δικαστικά εναντίον των εργαζομένων Ορισμένου Χρόνου που σύμφωνα με το άρθρο 50 του Ν.4351/2015 παραμένουν στην εργασία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016, προκειμένου να τους πετάξει στο δρόμο. Τονίζει, μάλιστα, ότι "η Διοίκηση του ΦΟΔΣΑ όχι μόνο τους θέλει άνεργους, αλλά ζητά να τους καταλογιστεί και η δικαστική δαπάνη επιδεικνύοντας πρωτοφανή κοινωνική αναισθησία".

Επαναλαμβάνει, τέλος, "το πάγιο αίτημα του κλάδου για μόνιμη και σταθερή εργασία, για Δημόσιο και Κοινωνικό Χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα της Διαχείρισης των Απορριμμάτων".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ