Θεμιστοκλέους: Δε χρειάζεται να παρακολουθούμε επισταμένα τον αριθμό των κρουσμάτων - Δεν απειλείται το ΕΣΥ

Θεμιστοκλέους: Δε χρειάζεται να παρακολουθούμε επισταμένα τον αριθμό των κρουσμάτων - Δεν απειλείται το ΕΣΥ

Για την εξέλιξη  της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, εν αναμονή του επικαιροποιημένου εμβολίου, μίλησε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφέροντας ότι αν και τα κρούσματα από Σεπτέμβριο αναμένεται να αυξηθούν δεν προβληματίζουν τους ειδικούς.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μια επιπέδωση των κρουσμάτων τις τελευταίες δέκα ημέρες. Δεν έχουμε σημαντική πίεση στα νοσοκομεία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας ο υπεύθυνος τους Εμβολιαστικού Προγράμματος στη χώρα τόνισε ότι η σύσταση για τη μάσκα παραμένει: «Έτσι θα κινηθούμε από εδώ και πέρα. Η χώρα μας είναι από τις πιο συντηρητικές στα θέματα δημόσιας υγείας».

Να μην αναβάλλουν τον εμβολιασμό οι ευάλωτοι

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι «οι ευάλωτοι και τα άτομα άνω των 60 ετών θα πρέπει να κάνουν την τέταρτη δόση και να μην το αναβάλλουν για το Σεπτέμβριο». Επίσης, σε περιπτώσεις συνωστισμού τα ευάλωτα άτομα -και όχι μόνο- θα πρέπει να φοράνε μάσκα.

Αναφορικά με τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι δεν προβληματίζουν τους αρμοδίους γιατί δεν απειλούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Ο κορονοϊός θα μείνει σε αυτά τα επίπεδα. Μπορεί να έχουμε και αύξηση από Σεπτέμβριο, αλλά δε θεωρούμε ότι θα έχουμε πίεση στο ΕΣΥ».

Απαντώντας σε ερώτηση για τον αριθμό των εβδομαδιαίων κρουσμάτων που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υποστήριξε ότι «δε χρειάζεται να παρακολουθούμε τον αριθμό των κρουσμάτων τόσο επισταμένα όσο γινόταν τα προηγούμενα χρόνια». Και αυτό όπως υποστήριξε είναι γιατί έχει μειωθεί η επικινδυνότητα του ιού, ένα μεγάλος μέρος του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο και ένα μεγάλο ποσοστό έχει αποκτήσει ανοσία. Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, η επιδημιολογική κατάσταση αυτή τη στιγμή δεν εμπνέει καμία ανησυχία.

Για τον Προσωπικό Γιατρό

Παράλληλα αναφέρθηκε και στον «Προσωπικό Γιατρό», καλώντας τον κόσμο να εγγραφεί στη νέα αυτή πρωτοβουλία, λέγοντας ότι «είναι μια εύκολη και απλή διαδικασία». Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο Προσωπικός Γιατρός είναι μια επιπλέον παροχή του υπουργείου Υγείας και δεν διαταράσσει τη σχέση ασθενή και ιατρού.