Ταϊβάν: «Όχι» σε πιθανή ανακήρυξη ζώνης αντιαεροπορικής άμυνας στη Νότια Σινική Θάλασσα

Ταϊβάν: «Όχι» σε πιθανή ανακήρυξη ζώνης αντιαεροπορικής άμυνας στη Νότια Σινική Θάλασσα

Ο νέος υπουργός Άμυνας της Ταϊβάν, Φενγκ Σι-κουαν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δε θα αναγνωρίσει οποιαδήποτε ζώνη εναέριας άμυνας ανακηρυχθεί από την Κίνα πάνω από τη Νότια Σινική Θάλασσα, καθώς εκτιμά ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ενισχύσει την κλιμάκωση της περιφερειακής έντασης.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους, ότι μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, μετά από την προσφυγή των Φιλιππίνων κατά της Κίνας, αναφορικά με τις διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα, η Κίνα μπορεί να προχωρήσει στην ανακήρυξη ζώνης αναγνώρισης αντιαεροπορικής άμυνας.

Το Πεκίνο προχώρησε σε μια τέτοια κίνηση στην Ανατολική Σινική Θάλασσα, το 2013.

Η Κίνα διεκδικεί το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Σινικής Θάλασσας, η οποία αποτελεί σημαντικό εμπορικό διάδρομο για το παγκόσμιο εμπόριο, με την ετήσια διακίνηση εμπορευμάτων να ξεπερνά τα 5 τρισ. δολάρια.

Από την άλλη μεριά, οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Μαλαιστία, η Ταϊβάν και το Μπρουνέι, έχουν διατυπώσει διεκδικήσεις για την ίδια θαλάσσια περιοχή, ενώ διατηρούν καλές αμυντικές σχέσεις με την Ουάσιγκτον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ