Συντριβή Airbus: Στοιχεία δείχνουν ότι είχε τοποθετηθεί βόμβα από το Ισλαμικό Κράτος

Συντριβή Airbus: Στοιχεία δείχνουν ότι είχε τοποθετηθεί βόμβα από το Ισλαμικό Κράτος

Στοιχεία δείχνουν ότι μια βόμβα που είχε τοποθετηθεί από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος είναι η πιθανή αιτία της συντριβής το περασμένο Σάββατο ενός αεροσκάφους της ρωσικής εταιρείας Metrojet στην χερσόνησο του Σινά, στην Αίγυπτο, δήλωσαν αργά χθες το βράδυ Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι της ασφάλειας.

Οι ίδιοι επεσήμαναν ωστόσο ότι δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε οριστικά συμπεράσματα σχετικά με τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους αυτού το Σάββατο.

Η Βρετανία επανέλαβε σήμερα ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα μία οργάνωση που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος να βρίσκεται πίσω από μία βομβιστική επίθεση κατά του ρωσικού αεροσκάφους, το οποίο συνετρίβη το Σάββατο στη χερσόνησο του Σινά σκοτώνοντας 224 ανθρώπους.

Οταν ερωτήθηκε εάν θεωρεί ότι μέλη του Ισλαμικού Κράτους βρίσκονται πίσω από την αεροπορική καταστροφή, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε: "Το Ισλαμικό Κράτος-Σινά ανέλαβε την ευθύνη για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, το έκανε αμέσως μετά τη συντριβή".

"Εξετάσαμε το σύνολο των πληροφοριών, περιλαμβανομένης αυτής της ανάληψης ευθύνης, αλλά φυσικά μαζί με πλήθος άλλων πληροφοριών, και οδηγηθήκαμε στο συμπέρασμα ότι αυτό αποτελεί σημαντική πιθανότητα", δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα προεδρεύσει σήμερα νέας έκτακτης κυβερνητικής σύσκεψης μετά την χθεσινή απόφαση του Λονδίνου να διακόψει τις πτήσεις ανάμεσα στο Σαρμ Ελ -Σέιχ και τη Βρετανία.

Ο Φίλιπ Χάμοντ ανακοίνωσε ότι οι βρετανικές αρχές συνεργάζονται με τις αιγυπτιακές για τη λήψη έκτακτων μέτρων με στόχο τον επαναπατρισμό των χιλιάδων βρετανών τουριστών που έχουν εγκλωβιστεί στο Σαρμ ελ-Σέιχ.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι διαθέτει "νέες πληροφορίες" που υποστηρίζουν την υπόθεση της βομβιστικής επίθεσης.

Στο Δουβλίνο, η ιρλανδική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, η οποία συμμετέχει στις επίσημες έρευνες για την συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους, απαγόρευσε τις πτήσεις των ιρλανδικών αεροσκαφών προς και από τη χερσόνησο του Σινά, καθώς και τη χρησιμοποίηση του εναερίου χώρου επάνω από τη χερσόνησο.

Στη Μόσχα, μέλος της ρωσικής Ανω Βουλής , ο Κονσταντίν Κοζατσόφ, επέκρινε τη βρετανική απόφαση λέγοντας ότι αντανακλά την αντίθεση του Λονδίνου στις ρωσικές ενέργειες στη Συρία. "Υπάρχει γεωπολιτική αντίθεση στις ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία", είπε.

Τα σχόλια αυτά του Βρετανού υπουργού έγιναν την ώρα που η Βρετανία ετοιμάζεται να δεχθεί επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι αυτήν την εβδομάδα.

Εξάλλου και τα σχόλια που έκανε νωρίτερα χθες ο Κάμερον, ο οποίος αναμένεται να έχει σήμερα συνομιλίες στο Λονδίνο με τον Σίσι, σχετικά με ανησυχίες που υπάρχουν ότι "το αεροπλάνο μπορεί πράγματι να έπεσε εξαιτίας ενός εκρηκτικού μηχανισμού", προκάλεσαν τις επικρίσεις του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι.

Αυτός δήλωσε στο CNN ότι "αιφνιδιάστηκε κάπως" από την ανακοίνωση αυτή της Βρετανίας.

"Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να διευκρινιστεί από την έρευνα και δεν θα πρέπει να προδικάζουμε ή να λαμβάνουμε οποιαδήποτε μέτρα που θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις", σημείωσε ο Σούκρι και διευκρίνισε ότι με τον όρο επιπτώσεις αναφέρεται επίσης στο γεγονός "ότι πολύ μεγάλος αριθμός Αιγυπτίων στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην τουριστική βιομηχανία".

Απάντηση Κρεμλίνου

Το Κρεμλίνο πιστεύει πως οποιεσδήποτε θεωρίες για το αίτιο της συντριβής του αεροπλάνου είναι εκτιμήσεις και πως μόνο η επίσημη έρευνα μπορεί να προσδιορίσει τι συνέβη, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, σχολίαζε μία δήλωση του βρετανού υπουργού Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ ο οποίος είπε πως υπάρχει σημαντική πιθανότητα το αιγυπτιακό παρακλάδι της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος να οργάνωσε τη βομβιστική επίθεση εναντίον του ρωσικού αεροπλάνου.

Ο Πεσκόφ είπε πως ρωσικά αεροπλάνα εξακολουθούν να πετούν προς και από το αεροδρόμιο του Σαρμ ελ Σέιχ στην Αίγυπτο, παρά το γεγονός ότι η Ιρλανδία και η Βρετανία έχουν αναστείλει τις πτήσεις.

Στο μεταξύ, ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σε μια κυβερνητική συνεδρίαση σήμερα ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν οποιαδήποτε συμπεράσματα για τα αίτια της συντριβής του αεροπλάνου στην Αίγυπτο, ωστόσο διέταξε να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας.

Το αεροσκάφος Airbus A321M συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του από το γνωστό θέρετρο της Αιγύπτου, το Σαρμ ελ Σέιχ στην Ερυθρά Θάλασσα, με προορισμό την Αγία Πετρούπολη στη Ρωσία, προκαλώντας τον θάνατο και των 224 ανθρώπων που επέβαιναν σε αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ