Συνάντηση Kerry – Putin στην Μόσχα για το Ισλαμικό Κράτος

Συνάντηση Kerry – Putin στην Μόσχα για το Ισλαμικό Κράτος

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής John Kerry θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin στη Μόσχα για συνομιλίες σχετικά με τη Ρωσία και την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, μία εβδομάδα πριν από μια ενδεχόμενη διεθνή διάσκεψη για τη συριακή κρίση, όπως ανακοίνωσε χθες στο State Department.

Οι δύο άνδρες θα συνομιλήσουν «σχετικά με τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για να υπάρχει μια πολιτική μετάβαση στη Συρία και τις ταυτόχρονες προσπάθειες να αποδυναμωθεί και να καταστραφεί το ΙΚ», είπε ένας εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας, ο Mark Toner, από το Παρίσι, στο περιθώριο της διεθνούς συνόδου για το κλίμα COP21 στην οποία συμμετέχει ο Kerry αυτή την εβδομάδα.

Στις ρωσοαμερικανικές συνομιλίες θα θιγεί παράλληλα η κρίση στην ανατολική Ουκρανία —όπου η Μόσχα κατηγορείται από την Ουάσινγκτον ότι υποστηρίζει τους αυτονομιστές αντάρτες, κάτι που το Κρεμλίνο διαψεύδει— όπως διευκρίνισε ο Toner.

Ο John Kerry θα δει επίσης τον ομόλογό του Sergey Lavrov· οι δύο ΥΠΕΞ διατηρούν ανοικτό ένα κανάλι συχνής επικοινωνίας ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα, παρά την ένταση στις διμερείς σχέσεις τα τελευταία δύο χρόνια.

Παρ'' όλες τις τριβές στις σχέσεις τους, ΗΠΑ και Ρωσία είναι οι παράγοντες που πρωτοστατούν στη διπλωματική διαδικασία για να δοθεί τέλος στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ομάδας Υποστήριξης προς η Συρία. Η ομάδα αυτή 17 κρατών και τριών πολυμερών οργανισμών αναμένεται να πραγματοποιήσει μια σύνοδο την 18η Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με στόχο να υπάρχει πρόοδος σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση για τοπικές συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός.

Ωστόσο Μόσχα και Ουάσινγκτον περίμεναν τα αποτελέσματα της συνόδου ενόπλων και πολιτικών οργανώσεων της συριακής αντιπολίτευσης, την Τετάρτη και την Πέμπτη στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, πριν επιβεβαιώσουν με απόλυτη βεβαιότητα το ραντεβού στη Νέα Υόρκη, που αναμένεται να είναι το τρίτο με αυτή τη μορφή έπειτα από δύο συνόδους την 30ή Οκτωβρίου και την 14η Νοεμβρίου.

Τα κινήματα της συριακής αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι συμφωνούν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με το καθεστώς της Δαμασκού, απαίτησαν όμως την αποχώρηση του αρχηγού του κράτους, του προέδρου Bashar al - Assad, ήδη από την έναρξη μιας ενδεχόμενης περιόδου πολιτικής μετάβασης.

Η αξίωσή τους αυτή για την αποχώρηση του Assad είναι πιθανό να σημάνει ότι οι δυνάμεις που τον υποστηρίζουν, πρωτίστως η Ρωσία, θα μπλοκάρουν τη διαδικασία, κι ο Kerry δήλωσε χθες ότι θα εντείνει τις συζητήσεις του με τους σαουδάραβες για να «ξεμπλεχτεί το κουβάρι» όσον αφορά τη συμφωνία του Ριάντ.

Στην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του State Department John Kirby εκτίμησε ότι «δεν είναι έκπληξη ότι (οι οργανώσεις της αντιπολίτευσης) υιοθέτησαν αυτή την άποψη για το μέλλον του Assad», αναγνώρισε ωστόσο ότι «απομένει πολλή δουλειά να γίνει» προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία όλων των πλευρών για την αποχώρηση του Σύρου προέδρου από την εξουσία.

«Όλος ο κόσμος συμφωνεί στο ότι το μέλλον της Συρίας δεν μπορεί να έχει να κάνει με τον Bashar al - Assad. Όλος ο κόσμος. Τώρα το ερώτημα πότε θα φύγει, πώς και υπό ποιους όρους, μένει ακόμη να απαντηθεί, όχι μόνο από τη διεθνή κοινότητα, αλλά επίσης κι από την ίδια την αντιπολίτευση», παραδέχθηκε ο Kirby.

Άφησε εξάλλου ανοικτό το ενδεχόμενο η σύνοδος της 18ης Δεκεμβρίου να αναβληθεί: «δεν μπορώ να αποκλείσω την πιθανότητα αυτή η σύνοδος να μην διεξαχθεί», τουλάχιστον αυτή την ημερομηνία, είπε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ