Συναγερμός από Τσιόδρα: Ως 8.000 τα κρούσματα αυτή την εβδομάδα

Συναγερμός από Τσιόδρα: Ως 8.000 τα κρούσματα αυτή την εβδομάδα

Χρειάζεται επαγρύπνηση και τήρηση των μέτρων καθώς αν επικρατήσει το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού μπορεί να έχουμε πρόβλημα μέχρι τις αρχές Μαρτίου, τόνισε ο καθηγητής Σ. Τσιόδρας ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

«Αν επικρατήσει στην πατρίδα μας το μεταλλαγμένο στέλεχος, θα έχουμε πρόβλημα πιθανόν μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Γι’ αυτό θα πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και να τηρούμε τα μέτρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής  υπογραμμίζοντας πως η εκτίμησή του είναι ότι τα κρούσματα αυτή την εβδομάδα θα φτάσουν τις 7.000 με 8.000 σε εβδομαδιαία βάση.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας κατά την αρχική του τοποθέτηση, «δεν έχει τελειώσει ο ιός. Είναι εδώ. Και θα μας πιέζει κι άλλο» ενημερώνοντας πως οι εκτιμήσεις για το προσεχές διάστημα δείχνουν πως θα υπάρξουν 80 με 100 νέες νοσηλείες σε ΜΕΘ πανελλαδικά.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, προειδοποίησε πως τα ποσοστά των μεταλλάξεων του ιού είναι υψηλά και αγγίζουν το 40%. Όπως είπε, το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας ήταν διαφορετικό από το πρώτο καθώς διαπιστώθηκαν και «δικές μας» μεταλλάξεις.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι στην Αττική υπάρχουν 4.000 ενεργά κρούσματα.

«Η Αττική χρειάζεται ειδική προσοχή» τόνισε χαρακτηριστικά λέγοντας ότι σημειώθηκε αύξηση κρουσμάτων κατά 81% στον βόρειο τομέα, 67% στον κεντρικό τομέα και 123% στη δυτική Αττική με μέσο όρο ηλικίας τους άνω των 40 ετών.

Επίσης, δεν έκρυψε τη μεγάλη ανησυχία του και για την Αχαΐα και το Λασίθι.

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι «ο ιός ξεφεύγει από τα μέτρα και προσπαθεί να βρει τρόπο να παραμείνει» τονίζοντας: «Είναι εδώ και θα πιέσει κι άλλο».

Παράλληλα ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι έχει συγκροτηθεί δίκτυο παρακολούθησης των μεταλλάξεων και ιδίως των πολλαπλών παραλλαγών του ιού και πρόσθεσε ότι «αν επικράτηση το μεταλλαγμένο στέλεχος στη χώρα μας μπορεί να έχουμε πρόβλημα έως και τις αρχές Μαρτίου».

Για τη Θεσσαλονίκη είπε ότι η πανδημία παρουσιάζει σημαντική υποχώρηση αν και υπάρχουν ορισμένες εστίες στο κέντρο της πόλης. «Ο ιός πιέζεται από τα μέτρα αλλά ξεφεύγει ψάχνοντας τρόπο να μείνει στον κόσμο. Μπορεί η μετάλλαξη του ιού στην πρωτεΐνη του ανοσοποιητικού μπορεί στο μέλλον να τον κάνει λιγότερο επικίνδυνο. Άλλο η μετάλλαξη άλλο η παραλλαγή που είναι πολλές μεταλλάξεις μαζί. Η παραλλαγή δηλαδή η αντίδραση του ιού να ξεφύγει από τα μέτρα και θα το κάνει ενδεχομένως και στο εμβόλιο» είπε σε άλλο σημείο.

Πέραν αυτών ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και στην Πάτρα αφήνοντας αιχμές για το υγειονομικό προσωπικό που δεν εμβολιάστηκε. «Η Πάτρα θέλει προσοχή – 94% αύξηση 300 ενεργά κρούσματα και αύξηση νοσηλειών. Δυστυχώς κάποιας περιστατικά θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Υπάρχει αυτή η δυσπιστία που γεννούν οι ψευδείς ειδήσεις ή η υπερβολική επιστημονική ανησυχία και δεν εμβολιάζονται οι άνθρωποι» είπε. Παράλληλα, τόνισε ότι η εβδομαδιαία αύξηση στο Λασίθι ανέρχεται σε 372% ενώ σημείωσε ότι η περιφέρεια με την καλύτερη εικόνα είναι η Ήπειρος.

Όσον αφορά τα εμβόλια, τόνισε ότι είναι η μόνη λύση «αρκεί να είναι δημόσιο αγαθό».

Μικρή η αύξηση στις νοσηλείες

«Έχουμε μικρή αύξηση στις νοσηλείες. Σήμερα έχουμε 1.562 νοσηλευόμενους. Η ηλικιακή κατανομή είναι 75+ ετών που αποτελούν το 30% των νοσηλευομένων. Οι άνω των 55 ετών αποτελεί το 75% των νοσηλευομένων» είπε για να προσθέσει «Ο τραγικός απολογισμός των θανάτων δείχνει ένα ρυθμό 23 θανάτων την ημέρα. Είμαστε καλύτερα από άλλες χώρες αλλά παραμένει ένα τραγικό δεδομένο. Υπάρχει υπερβάλλουσα θνησιμότητα; Παραπάνω από το αναμενόμενο. Είμαστε τυχεροί που υπάρχει σύστημα καταγραφής θανάτων και έτσι βλέπουμε αν έχουμε παραπάνω και τις τελευταίες εβδομάδες ευτυχώς δεν έχουμε ξεπεράσει το όριο αυτό».

Τέλος, για τα εμβόλια σημείωσε «Τα αρχικά δεδομένα από Ισραήλ είναι ότι το εμβόλιο προστατεύει από λοίμωξη, νοσηλείες και θανάτους. Το εμβόλιο της Οξφόρδης μειώνει κατά 67% την μεταδοτικότητα». Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε επίσης πως «με την πάροδο ήδη ενός έτους από την αρχή της πανδημίας ορισμένες προσεγγίσεις παραμένουν επιστημονικοφανείς και δεν ανταποκρίνονται στην επιστημονική αλήθεια»

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στην επιστημονική και πολιτική αντιπαράθεση. «Νομίζω ότι τα πήγαμε καλύτερα από άλλες χώρες. Νομίζω ότι έτσι πρέπει να παραμείνουμε, με συναίνεση και ομόνοια» είπε και αναφέρθηκε στις ΗΠΑ και σε άρθρο του "new england journal of medicine" που έγραψε τα εξής, για τους πολιτικούς του ηγέτες: «Οι ηγέτες μας απέτυχαν. Το μέγεθος της αποτυχίας τους είναι εκπληκτικό. Ήταν επικίνδυνα ανίκανοι».

«Με την επιδημία θα τελειώσουμε με αξιόπιστα δεδομένα επιτήρησης», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας και προσέθεσε: «Αυτά θα συσχετιστούν με τη βελτιστοποίηση των μέτρων σε ένα αποδεκτό επίπεδο, κοινωνικά και οικονομικά, που θα διατηρεί χαμηλό και σταθερό ποσοστό λοίμωξης ώστε να υπάρξει ισορροπία, μεταξύ του αρνητικού αποτελέσματος για τη δημόσια υγεία, και φυσικά, μειωμένο κοινωνικό κόστος». 

Π. Αρκουμανέας: To εθνικό μητρώο covid είναι ένα

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε ότι ο Οργανισμός έχει συνεργαστεί μόνο με δημόσια εργαστήρια, και αναφέρθηκε στο μητρώο Covid. «Μέσα στις κινητές μονάδες για να συντονιστούν είχε προβλεφθεί και το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής συμβάντων. Το ηλεκτρονικό αυτό σύστημα έχει πολλές λειτουργίες, και παρουσιάστηκε ως παράλληλο σύστημα καταγραφής», επισήμανε.

Όπως είπε ο κ. Αρκουμανέας, «το σύστημα που έχουμε για να επιτηρούμε και να ελέγχουμε σε όλη την Ελλάδα τις κινητές μονάδες, ξαφνικά κάποιος πήγε και είπε ότι είναι ένα παράλληλο σύστημα. Είναι ξεκάθαρο ότι το σύστημα αυτό δεν έχει καμία σχέση με το εθνικό μητρώο COVID. Ένα είναι το εθνικό μητρώο COVID, το έχει η ΗΔΙΚΑ και εκεί καταχωρούνται όλα τα στοιχεία»:

«Καμία σχέση με αυτό που παρουσιάστηκε, εσκεμμένα δυστυχώς, ως ένα διπλό βιβλίο. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο παράλληλο σύστημα», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Ν. Χαρδαλιάς: Παραμένουμε σε απόλυτη επιφυλακή

«Το στοίχημα ευθύνης είναι κοινό για όλους, χωρίς ανούσιες αντιπαραθέσεις. Είναι μονόδρομος η νίκη μας απέναντι στον ιό», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και αναφέρθηκε σε όλα τα βήματα για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

«Παραμένουμε σε συναγερμό, παραμένουμε σε απόλυτη επιφυλακή και επαγρύπνηση», ανέφερε ο υφυπουργός, τονίζοντας ότι «στην Πολιτική Προστασία δεν είχαμε και δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου».

Να σημειωθεί ότι στη Θεσσαλονίκη, όπου παρουσιάζεται νέα αύξηση κρουσμάτων, θα μεταβούν την Πέμπτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.