Συμφωνία δημάρχων για τη δημιουργία χώρου φιλοξενίας προσφύγων στη δυτική Μακεδονία

Συμφωνία δημάρχων για τη δημιουργία χώρου φιλοξενίας προσφύγων στη δυτική Μακεδονία

Τη δημιουργία ενός οργανωμένου Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στην περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας, πρότειναν οι δήμαρχοι στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΕΔ (Περιφερειακής Eνωσης δήμων). Στην πολύωρη συζήτηση που προηγήθηκε, οι δήμαρχοι εκτίμησαν ότι «εάν η κυβέρνηση επιθυμεί, θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει στη δημιουργία ενός κέντρου φιλοξενίας που θα τηρεί όλες τις προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας για την ολιγοήμερη παραμονή των προσφύγων».

«Δεν γίνεται οι δήμοι να φιλοξενούν τους πρόσφυγες στα κλειστά γυμναστήρια και να αναλαμβάνουν από μόνοι τους το κόστος της φιλοξενίας» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Φλώρινας Ιωάννης Βοσκόπουλος.

Οι δήμαρχοι Κοζάνης, Γρεβενών και Δεσκάτης που φιλοξενούν πρόσφυγες ξεκαθάρισαν ότι δεν μπορούν να αφήσουν τους πρόσφυγες να κοιμούνται στον δρόμο και επισήμαναν ότι δεν θα μπορέσουν μόνο με τις δικές τους δυνάμεις να συνεχίσουν να προσφέρουν αξιοπρεπή φιλοξενία. Αποφασίσθηκε να υπάρξει μια έκτακτη οικονομική ενίσχυση από το ταμείο της ΠΕΔ υπέρ των δήμων που φιλοξενούν πρόσφυγες και να ζητηθεί απο την κυβέρνηση η έκτακτη οικονομική ενίσχυση υπέρ των δήμων που φιλοξενούν πρόσφυγες εντός των διοικητικών ορίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ