Στρίβειν δια της αυτοψίας του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στις Σκουριές

Στρίβειν δια της αυτοψίας του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στις Σκουριές

Δεν το λένε καθαρά ότι δεν θέλουν την επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές, κάνουν όμως τόσες πλάγιες κινήσεις εναντίον της, ώστε αυτό καθίσταται ολοφάνερο. Μια ακόμα καθυστέρηση κατάφερε να επιβάλει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Συζητώντας χθες για την τύχη της αρχαίας μεταλλουργικής εγκατάστασης που εντοπίστηκε σε χώρο απόληψης μεταλλεύματος, με οριακή πλειοψηφία 8 ψήφων έναντι 7, γνωμοδότησε να κάνει αυτοψία. Κι έτσι, το έργο στη συγκεκριμένη περιοχή δεν μπορεί να συνεχιστεί, καθώς θα πρέπει να προηγηθεί η μετάβαση μελών του συμβουλίου στην ανασκαφή, και νέα συζήτηση του θέματος στο ΚΑΣ. Αλλά, όπως είπε και η γενική γραμματέας Μαρία Βλαζάκη, τώρα αρχίζουν οι άδειες. Τουτέστιν, καλό φθινόπωρο και βλέπουμε…

Η γνωμοδότηση είναι η δεύτερη στη σειρά που δημιουργεί προσκόμματα στην επένδυση. Ο μεν επίσημος ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να θέλει τη συνέχιση των εργασιών στο πεδίο των Σκουριών, ο δε τοπικός ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να επιθυμεί την ακύρωση της επένδυσης αλλά και την παραμονή των αρχαιοτήτων εκεί όπου βρέθηκαν. Μια τρίτη «συνιστώσα», του υπουργείου Πολιτισμού, «παίζει» κατενάτσιο και προξενεί καθυστερήσεις. Την προηγούμενη φορά, τον Δεκέμβριο του 15, αναβλήθηκε η λήψη απόφασης επειδή εκκρεμούσε η συζήτηση της υπόθεσης στο ΣΤΕ. Τώρα, δεν βάφτισαν αναβολή την γνωμοδότησή τους, αλλά στην ουσία, γνωμοδοτώντας υπέρ της αυτοψίας, είναι δεδομένη ακόμα μια καθυστέρηση.

Η ψηφοφορία είχε φτάσει σε επτά θετικές ψήφους και επτά αρνητικές, με την πρόεδρο του συμβουλίου Μαρία Βλαζάκη να έχει ψηφίσει υπέρ της αυτοψίας. Με τη  νομικά ισχυρή ψήφο της, η απόφαση είχε γείρει υπέρ της πραγματοποίησης αυτοψίας- και καθυστέρησης.  Όμως, εκείνη τη στιγμή ένα μέλος του συμβουλίου θυμήθηκε ότι δεν είχε ψηφίσει (παρόντα ήταν 15 μέλη και είχαν ψηφίσει 14). Ψήφισε λοιπόν κατά της αυτοψίας.

Αλλά, ω του θαύματος, μέλος του συμβουλίου που είχε ψηφίσει εναντίον της αυτοψίας, μετεστράφη και άλλαξε ψήφο. Έτσι, τελικά, η γνωμοδότηση άλλαξε και έγινε 8 υπέρ της αυτοψίας και 7 κατά.

Σε τόσο οριακές γνωμοδοτήσεις κατά το παρελθόν, ο εκάστοτε υπουργός Πολιτισμού, που έχει και την ευθύνη της υπογραφής του στην απόφαση, συνήθως αναπέμπει το θέμα στο ΚΑΣ. Στην προκειμένη περίπτωση ωστόσο, μια αναπομπή θα προσέθετε χρόνο καθυστέρησης. Ο υπουργός, σε κάθε περίπτωση, έχει τη διακριτική ευχέρεια να μη δεχτεί εν όλω ή εν μέρει την  γνωμοδότηση του Συμβουλίου. Αλλά τότε θα έπρεπε να πάρει μια πολιτική απόφαση, την οποία δεν γνωρίζουμε πόσο επιθυμεί να πάρει ο κ. Μπαλτάς.

Η μεταλλουργική εγκατάσταση του 2ου αι. π.Χ. που αποκαλύφθηκε στην περιοχή όπου θα γίνει το open pit στις Σκουριές, περιλαμβάνει πρόχειρες εγκαταστάσεις λήψης και κατεργασίας μετάλλου, καθώς και  ένα κτήριο που κατά την εκτίμηση του ανασκαφέα Κωνσταντίνου Παπαστάθη, ίσως δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Πρόταση της Διεύθυνσης Προϊστορικών- Κλασικών Αρχαιοτήτων και της τοπικής εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής ήταν να μεταφερθεί η εγκατάσταση σε χώρο κοντά σε κάποιο από τα εργοστάσια που θα δημιουργηθούν. Εκεί θα προταθεί να μεταφερθεί και η αγροικία του 6ου αι. μ.Χ. που αποκαλύφθηκε σε απόσταση από την μεταλλουργική εγκατάσταση της αρχαιότητας. Φαίνεται πως και αυτή συνδέεται με μεταλλευτικές δραστηριότητες.

Η Τζένη Βελένη και ο Δημήτρης Αθανασούλης τάχθηκαν υπέρ της μη μεταφοράς, αλλά της διάλυσης των αρχαιοτήτων. Η Ολγα Γκράτσιου άλλωστε λίγο πριν είχε πει ότι το ΚΑΣ κάθε Τρίτη ψηφίζει συντεταγμένα καταστροφή αρχαιοτήτων (περίεργη αντίληψη για ένα συμβούλιο που έχει ταχθεί να προστατεύει τις αρχαιότητες).

Κατά τη συνεδρίαση, που είχε στιγμές έντασης, εκνευρισμού και αντεγκλήσεις ανάμεσα ακόμα και στα μέλη του συμβουλίου, έκαναν παραστάσεις οι εκπρόσωποι του εργοστασίου και των εργοστασιακών σωματείων, οι εκπρόσωποι φορέων και η τοπική βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέση και οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Ολγα Σακαλή (πρόεδρος) και Γεωργία Στρατούλη.

Αντιγόνη Καρατάσου

Διαβάστε ακόμα:

- Κ. Γκιουλέκας: Τι θα γίνει με τις Σκουριές; Άλλη μια αναβολή στη λήψη απόφασης