Στο Ζάγκρεμπ έφθασε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, J. Biden

Στο Ζάγκρεμπ έφθασε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, J. Biden

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Joe Biden έφθασε σήμερα στο Ζάγκρεμπ για να συμμετάσχει στη Σύνοδο των ηγετών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με θέματα την προσέγγιση της περιοχής με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ και τις προκλήσεις ασφάλειας.

Στη Σύνοδο Κορυφής της περιφερειακής πρωτοβουλίας Μπρντο - Μπριούνι συμμετέχουν οι χώρες που δημιουργήθηκαν μετά τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας και η Αλβανία.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος είναι ο ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ, που επισκέπτεται το Ζάγκρεμπ από τότε που ο Barack Obama ανέλαβε προεδρικά καθήκοντα.

Στη Συνάντηση Κορυφής συμμετέχουν οι πρόεδροι των χωρών της περιοχής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk και ο πρόεδρος της Αυστρίας, Heinz Fischer.

Οι επικεφαλής της πρωτοβουλίας Μπρντο - Μπριούνι, η Κροατία και η Σλοβενία αναμένουν "στρατηγικής σημασίας συνάντηση" και η άφιξη Biden ερμηνεύεται ως μεγάλη επιστροφή των ΗΠΑ στην περιφερειακή σκηνή μετά τον κρίσιμο ρόλο τους στον τερματισμό του πολέμου στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη το 1995.

Η Σύνοδος Κορυφής του Ζάγκρεμπ πραγματοποιείται μεσούσης της προσφυγικής κρίσης που επηρεάζει τις χώρες στη λεγόμενη "βαλκανική οδό" και ενώ έχει αυξηθεί το επίπεδο ετοιμότητας στην Ευρώπη λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι και αρκετών επιθέσεων ακραίων ισλαμιστών επιθέσεων τον τελευταίο καιρό στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Η Σλοβενία και η Κροατία που προωθούν την πρωτοβουλία Μπρντο - Μπριούνι δεν επιθυμούν η προσφυγική κρίση να επισκιάσει τα άλλα προβλήματα στην περιοχή, τις εσωτερικές συγκρούσεις στο Μαυροβούνιο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, τις εκκρεμείς σχέσεις Σερβίας - Κοσόβου και την ισλαμοποίηση των κατά παράδοση κοσμικών Αλβανών στο Κόσοβο, την ΠΓΔΜ και την Αλβανία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ