Στο «κόκκινο» η Ευρώπη - Σε καραντίνα ξανά το Λονδίνο

Στο «κόκκινο» η Ευρώπη - Σε καραντίνα ξανά το Λονδίνο

Συναγερμός έχει σημάνει στις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης, καθώς λίγο μετά το άνοιγμά τους η μια μετά την άλλη οικονομίες ξανακλείνουν, μπροστά στην δυναμική του νέου πανδημικού κύματος που επιβάλλει συνθήκες lockdown. Από την Τετάρτη το Λονδίνο μπαίνει στην κλίμακα 3, την αυστηρότερη κλίμακα όσον αφορά την προστασίας από τον κορονοϊό, μετά την νέα έκρηξη των κρουσμάτων.

Η περίπτωση του Λονδίνου δεν είναι η μοναδική. Άλλη σε καλύτερη και άλλη σε χειρότερη θέση, μια σειρά από χώρες, από την Γερμανία έως την Ολλανδία και το Βέλγιο, οι οποίες είτε έχουν ανακοινώσει νέα lockdown, είτε βρίσκονται λίγο πριν «κοκκινίσουν». Στην Γερμανία κλείνουν ξανά από μεθαύριο τα εμπορικά καταστήματα και μια σειρά δραστηριοτήτων, στο Λονδίνο είναι ζήτημα ημερών η απόφαση να τεθεί στην υψηλότερη βαθμίδα εξάπλωσης του ιού, η Ιταλία υιοθετεί άμεσα νέους αυστηρούς περιορισμούς.

Αναλυτικά, η βρετανική πρωτεύουσα, το Λονδίνο, έγινε γνωστό ότι τίθεται ξανά στην υψηλότερη βαθμίδα του συστήματος τριών επιπέδων που ισχύει στην Αγγλία για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, μετά τη ραγδαία άνοδο των μολύνσεων, σύμφωνα με το BBC.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν κάλεσε την κυβέρνηση Τζόνσον να κλείσουν νωρίτερα τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα κολέγια, προτρέποντας τους μαθητές να στραφούν στην τηλεκπαίδευση.

Ωστόσο, προειδοποίησε πως "εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να επιβάλει περαιτέρω περιορισμούς στο Λονδίνο αυτήν την εβδομάδα, ο οικονομικός αντίκτυπος στις επιχειρήσεις θα μπορούσε να είναι καταστροφικός".

Από αρχές Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή το σύστημα τριών επιπέδων στην Αγγλία με στόχο να θέσει υπό έλεγχο το δεύτερο κύμα της πανδημίας Covid-19, έπειτα από ένα lockdown διάρκειας ενός μήνα.

Σε όποια περιοχή εντάσσεται στο επίπεδο 3 της επικινδυνότητας, ισχύουν οι ακόλουθοι κανόνες:

- Απαγόρευση συγκεντρώσεων σε εσωτερικούς χώρους, ιδιωτικούς κήπους ή στους περισσότερους υπαίθριους χώρους, εκτός από την κατοικία.

- Επιτρέπονται οι συναντήσεις έως 6 άτομα σε εξωτερικούς χώρους όπως τα πάρκα, οι παραλίες ή η εξοχή.

- Καταστήματα, γυμναστήρια και υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας (όπως κομμωτήριο) μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά

- Μπαρ, παμπ, καφετέριες και εστιατόρια πρέπει να παραμείνουν κλειστά, εκτός από την παράδοση και τη διανομή στο σπίτι.

- Οι φίλαθλοι δεν μπορούν να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις σε γήπεδα.

- Οι χώροι ψυχαγωγίας σε εσωτερικούς χώρους - όπως αίθουσες μπόουλινγκ και κινηματογράφοι - πρέπει να παραμείνουν κλειστοί

- Συνιστάται στους πολίτες να μην ταξιδεύουν προς και από τις περιοχές της τρίτης βαθμίδας.

Ιταλία

Η Ιταλία από την πλευρά της η οποία κατέχει την πέμπτη θέση στην παγκόσμια μαύρη λίστα της επιδημίας με 64.036 θανάτους και άνω του 1,8 εκατομμύριου κρούσματα, εξετάζει την λήψη αυστηρών περιοριστικών μέτρων για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, υπό την απειλή της εκτόξευσης των κρουσμάτων τον Ιανουάριο.

Η ιταλική κυβέρνηση προσανατολίζεται προς την επιβολή μέτρων lockdown "κόκκινης ζώνης" από τις 24 Δεκεμβρίου μέχρι τουλάχιστον στις 2 Ιανουαρίου, παρατείνοντας την νυκτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, απαγορεύοντας τις μετακινήσεις και κλείνοντας καταστήματα, μπαρ και εστιατόρια τα σαββατοκύριακα και τις γιορτές, εκτός των καταστημάτων διάθεσης ειδών πρώτης ανάγκης.

Γερμανία

Η Γερμανία εισέρχεται από την Τετάρτη σε lockdown διάρκειας τουλάχιστον τριών εβδομάδων, με το κλείσιμο των καταστημάτων και των σχολείων, ώστε να αντιμετωπισθεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και ο πολύ μεγάλος αριθμός των θανάτων πριν από τις γιορτές του τέλους του έτους, όπως εξήγησε η Αγγελα Μέρκελ, ανακοινώνοντας τα νέα περιοριστικά μέτρα τα οποία θα βρίσκονται σε ισχύ μέχρι τις 10 Ιανουαρίου.

"Είμαστε αναγκασμένοι να λάβουμε μέτρα και τα λαμβάνουμε τώρα", ξεκαθάρισε η γερμανίδα καγκελάριος.

Για τις τρεις εβδομάδες των γιορτών, το σύνθημα σε ολόκληρη την χώρα είναι "ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ", όπως και την περασμένη άνοιξη, καθώς οι Γερμανοί θα κληθούν να περιορίσουν δραματικά τις κοινωνικές επαφές και να αποφύγουν τις μετακινήσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Τα μέτρα έχουν ως στόχο την αποφυγή της ασφυξίας του συστήματος υγείας, την στιγμή που ελλείψεις προσωπικού αρχίζουν να γίνονται αισθητές και πολλά νοσοκομεία, ενώ οι ΜΕΘ φθάνουν στα όρια των δυνατοτήτων τους.

Ολλανδία

Καραντίνα πέντε εβδομάδων θα τεθεί σε ισχύ αυτήν την εβδομάδα και στην Ολλανδία σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά της νόσου Covid-19, στα αυστηρότερα μέτρα που υιοθετεί η χώρα από την αρχή της πανδημίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

«Η Ολλανδία θα κλείσει για πέντε εβδομάδες», δήλωσε ο Ρούτε σε τηλεοπτικό διάγγελμα, από την έδρα της κυβέρνησης στη Χάγη, μπροστά στην οποία είχαν συγκεντρωθεί διαδηλωτές.

Φωνές και σφυρίγματα ακούγονταν κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος του Ρούτε. «Κατανοούμε τη σοβαρότητα των αποφάσεών μας, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα». «Δεν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια απλή γρίπη, όπως πιστεύουν οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω μας», σχολίασε ο ίδιος, σε αυστηρό ύφος, αναφερόμενος στους διαδηλωτές.

Ο Ρούτε συνέστησε στους Ολλανδούς πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους και να υποδέχονται το πολύ δύο πρόσωπα την ημέρα, προσθέτοντας πως τα μέτρα θα διαρκέσουν έως τις 19 Ιανουαρίου.

Μια εξαίρεση προβλέπεται για τρεις ημέρες γύρω στα Χριστούγεννα, όταν θα επιτρέπονται τρεις ενήλικες επισκέπτες.

«Όσο λιγότερες επαφές έχουμε, τόσο το καλύτερο. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να βρεθούμε σε καλύτερη θέση. Και ναι, η κατάσταση θα βελτιωθεί», επισήμανε ο Μαρκ Ρούτε.

Όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα, με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία, θα κλείσουν από αύριο Τρίτη, ενώ τα σχολεία θα κλείσουν από την Τετάρτη. Τα μουσεία, οι κινηματογράφοι, οι αίθουσες θεαμάτων και τα γυμναστήρια, όπως και οι ζωολογικοί κήποι, θα κλείσουν, επίσης, διευκρίνισε ο ίδιος.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε την ώρα που ο αριθμός των μολύνσεων καταγράφει σημαντική αύξηση στη χώρα και ο αριθμός των θανάτων πέρασε το όριο των 10.000.

Ο χώρος που επελέγη για το σημερινό διάγγελμα έχει τη σημασία του, καθώς το γραφείο του πρωθυπουργού της χώρας χρησιμοποιείται συνήθως για τις σημαντικότερες ανακοινώσεις. Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, η πλειονότητα των μέτρων έχει ανακοινωθεί από μια απλή αίθουσα για συνεντεύξεις τύπου. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι τα αυστηρότερα από την αρχή της πανδημίας. Τον Μάρτιο, η Ολλανδία είχε εφαρμόσει μια καραντίνα που προέβλεπε κλειστά σχολεία, αλλά ανοικτά καταστήματα.

Ελβετία

Στην Ελβετία, ο διευθυντής του νοσοκομείου της Ζυρίχης ζήτησε το "κλείσιμο της χώρας" και, σύμφωνα με την εφημερίδα SonntagsZeitung, τα πέντε πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Βασιλείας, της Βέρνης, της Ζυρίχης, της Λοζάνης και της Γενεύης έχουν εκφράσει "την μεγάλη τους ανησυχία" στον υπουργό Υγείας.