Στην ανάγκη ενίσχυσης των σχέσεων Ρωσίας-Ελλάδας συμφώνησαν Ν. Βούτσης και Σ. Ναρίσκιν

Στην ανάγκη ενίσχυσης των σχέσεων Ρωσίας-Ελλάδας συμφώνησαν Ν. Βούτσης και Σ. Ναρίσκιν

Όλα τα μεγάλα προβλήματα της εποχής, όπως αυτό της ειρήνης, της αποσταθεροποίησης και των προσφυγικών ροών, συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης με τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμα της Ρωσίας Σεργκέι Ναρίσκιν, στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης με τη συμμετοχή διευρυμένων αντιπροσωπειών των δύο κοινοβουλίων και συμφώνησαν στην ανάγκη για την αντιμετώπιση τους και την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας στο εμπόριο, τον τουρισμό, την οικονομία και σε άλλους τομείς.

"Είχαμε μια διεξοδική συζήτηση με τον πρόεδρο Ναρίσκιν και με τις αντιπροσωπείες, έτσι ώστε να τεθούν -και τέθηκαν- στο τραπέζι το σύνολο των ζητημάτων, των προβλημάτων και των διακυβευμάτων της σύγχρονης εποχής, πάνω στα οποία μπορούν τα κοινοβούλια αλλά και οι λαοί μας, οι χώρες μας, να έχουν ένα σημαντικό ρόλο, έτσι ώστε να ξεπεραστούν τα μεγάλα αδιέξοδα που υπάρχουν ιδιαίτερα στην περιοχή μας. Και μείναμε ιδιαίτερα στο θέμα της ειρήνης και της υπέρβασης της αποσταθεροποίησης σε όλη την περιοχή. Θα καταβάλουμε από κοινού προσπάθειες και είμαστε ευτυχείς διότι και οι πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών έχουν συγχρονίσει τα βήματά τους για την αντιμετώπιση πολύ μεγάλων θεμάτων και για την ενίσχυση εμπορικών, οικονομικών, τουριστικών και άλλων πλευρών της συνεργασίας", δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Βούτσης.

Αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπήρξαν προκειμένου να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του κ. Ναρίσκιν στη Θεσσαλονίκη, για την ετήσια Γενική Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), η οποία έχει έδρα στην Αθήνα, και σημείωσε: "Είμαστε ευτυχείς που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στη Θεσσαλονίκη, μαζί με τον πρόεδρο της Βουλής της Ρωσίας, τον κ. Ναρίσκιν. Είναι μια επίσκεψη που είχαμε αποφασίσει σε ανταπόδοση αντίστοιχης επίσκεψης που έγινε πριν από λίγους μήνες στη Μόσχα, μέσα σε ένα πολύ δύσκολο διεθνές περιβάλλον, που χρειαζόταν μία προσπάθεια για να πραγματοποιηθεί. Είμαστε ευτυχείς πραγματικά που τώρα είμαστε εδώ μαζί και είναι και η απαρχή μιας διαφορετικής συμπεριφοράς, ελπίζουμε και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, γύρω από αυτά τα ζητήματα".

Από την πλευρά του ο κ. Ναρίσκιν ευχαρίστησε τον κ. Βούτση για την πρόσκληση και τη δυνατότητα να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι όλος ο πολιτισμένος κόσμος πρέπει να κάνει πόλεμο ενάντια στο "κοινό κακό", τον εξτρεμισμό, και τόνισε πως οι υπηρεσίες της Ρωσίας που ασχολούνται με τη μετανάστευση είναι έτοιμες να προσφέρουν την εμπειρία τους στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. Αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των διμερών σχέσεων Ρωσίας-Ελλάδας και τα εμπόδια που βάζουν σε αυτές οι κυρώσεις λόγω του εμπάργκο της Ευρωπαϊκής ''Ενωσης.

"Θα ήθελα να ευχαριστήσω των ομόλογό μου, τον πρόεδρο της ελληνικής Βουλής κ. Βούτση για την πρόσκληση και για τη δυνατότητα να επισκεφθώ την ωραία σας πόλη, την ωραία σας γη", είπε ο κ. Ναρίσκιν και συνέχισε: "Τα μέλη των αντιπροσωπειών μας σε κοινοβουλευτικό επίπεδο έχουν συζητήσει σήμερα ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων που αφορούν τις διμερείς μας σχέσεις αλλά και την κοινοβουλευτική μας συνεργασία. Έχουμε επισημάνει τη συμβολή των κοινοβουλίων μας στην ενίσχυση και ανάπτυξη των διμερών σχέσεων καθώς και τα εμπόδια που υπάρχουν, δυστυχώς, τις κυρώσεις, που υπάρχουν ακόμα και χωρίζουν τις χώρες μας. Επίσης συζητήσαμε τον πόλεμο που πρέπει να κάνει όλος ο πολιτισμένος κόσμος ενάντια στο κοινό κακό, τον εξτρεμισμό. Διότι οι συνέπειες αυτών των τρομοκρατικών πράξεων που γίνονται τώρα στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, ως συνέπεια έφεραν το προσφυγικό στην Ευρώπη. Η Ρωσία έχει μεγάλη εμπειρία στην τακτοποίηση των προσφυγικών ροών. Παράδειγμα μετά το πραξικόπημα το 2014 που έγινε στην Ουκρανία, από τότε έχουν πάνω από ενάμιση εκατομμύριο πρόσφυγες στη Ρωσία και όλοι αυτοί έχουν τακτοποιηθεί. Δηλαδή οι περισσότεροι από αυτούς έχουν αποκτήσει εργασία, τα παιδιά πηγαίνουν σε σχολεία, έχουν και στέγη. Οι ρωσικές υπηρεσίες για το μεταναστευτικό είναι έτοιμες να μοιραστούν με την ελληνική πλευρά την πολύτιμη αυτή εμπειρία τους".

Η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά καλωσόρισε τον κ. Ναρίσκιν και τον κ.Βούτση στη Θεσσαλονίκη και σημείωσε: "Η σημερινή Γενική Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας είναι ένα ακόμα βήμα στη σύσφιξη και στην εμβάθυνση των σχέσεων μας και υπενθυμίζει ότι η Ορθοδοξία αποτελεί σημείο αναφοράς και μια από τις βάσεις του πολιτικού πολιτισμού για την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Στην κατεύθυνση αυτή και τα κοινοβούλια που αποτελούν θεσμικά όργανα των δημοκρατιών μας πρέπει να αποφασίσουν υπέρ του συμφέροντος των πολλών προστατεύοντας τους αδύνατους".

Στη διευρυμένη συνάντηση πήραν μέρος ο πρόεδρος της ΔΣΟ Σεργκέι Ποπόφ, ο Γενικός Γραμματέας και υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης και μέλη των κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Ρωσίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ