Στη Θεσσαλονίκη εκτάκτως ο Κικίλιας - Συνεχής επαγρύπνηση στα νοσοκομεία

Στη Θεσσαλονίκη εκτάκτως ο Κικίλιας - Συνεχής επαγρύπνηση στα νοσοκομεία

Με τη μεταφορά ασθενών με χρόνια νοσήματα σε ιδιωτικά θεραπευτήρια και την αξιοποίηση όλων των βαθμών ευελιξίας του συστήματος υγείας ώστε να δημιουργηθούν νέες κενές κλίνες στις κλινικές Covid, τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης εκφράζουν τον βαθμό υψηλής επαγρύπνησης στον οποίο βρίσκονται για ενδεχόμενη νέα πίεση του συστήματος υγείας.

Στην πόλη μεταβαίνει εκτάκτως αύριο ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, προκειμένου να πραγματοποιήσει επίσκεψη στα νοσοκομεία «Γ. Γεννηματάς» και «ΑΧΕΠΑ», Να εποπτεύσει δηλαδή την πορεία εμβολιασμών στο κέντρο υγείας Τούμπας που έχει μετατραπεί σε εμβολιαστικό κέντρο και να συναντηθεί με το δήμαρχο της πόλης Κωνσταντίνο Ζέρβα, σε μία συζήτηση ουσίας, εποπτείας   αλλά και υψηλού συμβολισμού, ώστε  να μην επαναληφθεί το «πάθημα» του περασμένου Νοέμβρη.

Παρότι τα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας βρίσκονται  σε λιγότερο ασφυκτικό επίπεδο από ό,τι ισχύει στην Αττική, αναφορικά  με την πληρότητα των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), μεμονωμένες κλινικές της συμπρωτεύουσας αρχίζουν να... κοκκινίζουν, ξυπνώντας μνήμες από τον βαθυκόκκινο συναγερμό του περασμένου Νοεμβρίου.

Όπως  επισημαίνει από το γενικό νοσοκομείο «Παπανικολάου» η πνευμονολόγος Ευαγγελία Φούκα, επιμελήτρια Α, υπεύθυνη της κλινικής Covid : «Εμείς εδώ την πάθαμε την προηγούμενη φορά κι αν τότε είχαν κυριαρχήσει τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού, αυτό που έγινε πριν από δύο μήνες στη Θεσσαλονίκη θα ήτανε πολύ χειρότερο. Τα πράγματα θα είχαν ξεφύγει τελείως».

Η Ευαγγελία Φούκα  μεταφέρει την εικόνα υψηλού βαθμού επαγρύπνησης από το νοσοκομείο όπου η ίδια εργάζεται, και το οποίο είναι ο ένας από τους τέσσερις πυλώνες του ΕΣΥ στη συμπρωτεύουσα, λέγοντας: «Διαθεσιμότητα σε κλίνες έχουμε. Ενδεικτικά, εμείς στο «Παπανικολάου» σε σύνολο περίπου 60 κλινών Covid απέχουμε  από το να είμαστε σε οριακή κατάσταση καθώς έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργούμε  επιπλέον κλίνες χάρη στην ευελιξία του ΕΣΥ. Έτσι, κάνουμε ανακατατάξεις, μεταφέρουμε ασθενείς σε άλλες κλινικές και απελευθερώνουμε  νέες κλίνες για Covid. Παράλληλα, απελευθερώνονται κι άλλα κατειλημμένα κρεβάτια με τις μεταφορές των ασθενών με χρόνια νοσήματα στα νοσοκομεία του ιδιωτικού τομέα. Ωστόσο, μας ανησυχούν οι εστίες υπερμετάδοσης, ειδικά τώρα με τα νέα δεδομένα».

Κι εξηγεί ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού μπορούν να λειτουργήσουν σαν πολλαπλασιαστές και να αυξήσουν εκθετικά την ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας αν τα πράγματα ξεφύγουν. Εκτός από τη βρετανική μετάλλαξη από την οποία υπάρχουν ήδη εκατοντάδες κρούσματα στην Ελλάδα. Και για τη Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη ανησυχούμε, είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση. Η απόσταση που μας χωρίζει από τη Νότιο Αφρική είναι βέβαια αρκετά μεγάλη αλλά βλέπουμε ότι παρόλα αυτά η μετάλλαξη ταξίδεψε. Γι αυτό άλλωστε λήφθηκε χθες η απόφαση των επιπλέον περιοριστικών  μέτρων στην Αττική».

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου του Liberal.gr πώς κρίνει την έκτακτη αυριανή επίσκεψη του Βασίλη Κικίλια στη συμπρωτεύουσα, στη δεδομένη συγκυρία η πνευμονολόγος απαντά:

«Ο υπουργός Υγείας  μας επισκέπτεται προκειμένου να επιστήσει την προσοχή,  να κάνει αυτοψία στις υγειονομικές δομές και σαν μια κίνηση συμβολισμού για να μην κινδυνέψουμε να ζήσουμε καταστάσεις του παρελθόντος, αλλά σε πολύ πιο άσχημο βαθμό. Είναι προτιμότερο να είμαστε ένα βήμα μπροστά από την εξέλιξη της πανδημίας και όχι να τρέχουμε πίσω της. Πολύ σωστά πράττει κι έρχεται προτού χτυπήσει συναγερμός».