ΣτΕ: Αμετάκλητα άσυλο στον έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς

ΣτΕ: Αμετάκλητα άσυλο στον έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς

Άσυλο τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς δίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς απέρριψε την προσφυγή του υπουργού μετανάστευσης κατά την απόφαση χορήγησης ασύλου στον έναν από τους οκτώ, σε μια «πιλοτική» απόφαση που θα ισχύσει και για τους τους υπόλοιπους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί σε συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, απέρριψαν το αίτημα του υπουργού με το οποίο ζητούσε να ακυρωθεί το άσυλο στον πιλότο του ελικοπτέρου που μετέφερε στην Ελλάδα τους «οκτώ», Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσί.

Έτσι, με την απόφαση αυτή αναβιώνει η προηγούμενη της επιτροπής ασύλου, η οποία του χορηγούσε άσυλο και συνεπώς ταξιδιωτικά έγγραφα για να φύγει προς χώρα της επιλογής του. Επιπλέον θα αρθούν οι περιοριστικοί όροι και η αυστηρή φρούρηση για λόγους ασφαλείας που είχαν επιβληθεί στον Τούρκο στρατιωτικό, οπότε θα είναι ελεύθερος

Η απόφαση του ΣτΕ για τον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου θα ισχύσει και για τους υπόλοιπους επτά αξιωματικούς,  καθώς έχει πιλοτικό χαρακτήρα, αφού εισήχθη στο ΣτΕ ως πρότυπη δίκη. Μάλιστα, μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να δημοσιευθεί η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.