Σχέδιο δημιουργίας μεταδιδακτορικών θέσεων στα πανεπιστήμια επεξεργάζεται η κυβέρνηση

Σχέδιο δημιουργίας μεταδιδακτορικών θέσεων στα πανεπιστήμια επεξεργάζεται η κυβέρνηση

Σχέδιο για τη δημιουργία μεταδιδακτορικών θέσεων στα ελληνικά πανεπιστήμια προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της "διαρροής εγκεφάλων" σε χώρες του εξωτερικού επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Όπως αποκάλυψε στο "Πρακτορείο 104,9 FM" και στην εκπομπή "Δεύτερη Ανάγνωση" με το τον Κώστα Μπλιάτκα, ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής, προβλέπεται να δημιουργηθεί ένας σημαντικός αριθμός μεταδιδακτορικών θέσεων και είπε ότι πολύ σύντομα θα εξαγγελθούν όλες οι λεπτομέρειες του προγράμματος από τον αρμόδιος υπουργό.

"Επεξεργαζόμαστε αυτή τη στιγμή μια πρόταση συνολική και στο ερευνητικό και στο εκπαιδευτικό κομμάτι, εννοώ και με ερευνητικές προτάσεις μέσω του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας" είπε ο κ. Παντής και πρόσθεσε: "Αυτή η πρόταση θα προβλέπει έναν σημαντικό αριθμό θέσεων σε ερευνητικό και εκπαιδευτικό επίπεδο μεταδιδακτόρων. Δηλαδή, ατόμων τα οποία έχουν κάνει διδακτορικό και είναι στην πιο παραγωγική φάση της ζωής τους να μείνουν στην Ελλάδα για να προσφέρουν. Μεταδιδάκτορες για υπηρεσίες πολύ υψηλού επιπέδου για να μπορέσουμε να τους κρατήσουμε όλους αυτούς ή όσους μπορούμε περισσότερους στη χώρα".

Ο κ. Παντής υπογράμμισε ότι οι μνημονιακές πολιτικές, που άρχισαν να εφαρμόζονται στη χώρα από το 2010, έχουν οδηγήσει σε μεγάλη απορρύθμιση την παιδεία και ταυτόχρονα σε μεγάλες μετακινήσεις πανεπιστημιακού δυναμικού και νέων ανθρώπων στο εξωτερικό. "Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι ότι η χώρας μας δεν μπορεί να κρατήσει όλο αυτό το επιστημονικό δυναμικό, το οποίο η ίδια έχει δημιουργήσει. Έχει επενδύσει η ελληνική πολιτεία σ'' αυτά τα παιδιά, τα οποία προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αλλού" τόνισε και επισήμανε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να "κρατήσει αυτούς τους ανθρώπους στην Ελλάδα", όπως είπε χαρακτηριστικά, και ταυτόχρονα να δημιουργήσει ένα νέο εκπαιδευτικό σύστημα προσαρμοσμένο στις ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Ανέφερε, επίσης, ότι η αξιολόγηση στα πανεπιστήμια της χώρας σχεδόν έχει ολοκληρωθεί, ενώ εξήρε τις προσπάθειες που καταβάλλουν τα τελευταία χρόνια οι πανεπιστημιακοί και οι άλλοι εργαζόμενοι στα ΑΕΙ για να αντιμετωπιστεί η κρίση που προκλήθηκε από την ελλιπή χρηματοδότηση και από τις μαζικές αποχωρήσεις προσωπικού, κυρίως λόγω συνταξιοδότησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ