Σενάρια για τοπικά lockdown σε όσους νομούς είναι στο «κόκκινο»

Σενάρια για τοπικά lockdown σε όσους νομούς είναι στο «κόκκινο»

Αποφάσεις για σκληρότερο lockdown σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές της Ελλάδας είναι πιθανό να ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες ή ημέρες, καθώς σε ορισμένους νομούς παρατηρείται έξαρση της επιδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αναμένεται να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για περιοχές στη βόρεια Ελλάδα και τη δυτική Μακεδονία, όπου ενδέχεται να επιβληθεί ακόμα και ολικό lockdown τις επόμενες ημέρες.

«Κανείς δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού του», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετά από ευρεία σύσκεψη στη δυτική Αττική, με αφορμή την αυξημένη επιδημιολογική εικόνα.

«Σε αντίθετη περίπτωση θα σφραγισθούν οι περιοχές, ακόμη και σπίτι - σπίτι… Δεν είναι ούτε απειλή, ούτε προειδοποίηση. Είναι απόφαση και θα γίνει έτσι αν χρειαστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. «Κανείς δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού του. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, να εξηγήσουμε, να συνδράμουμε, αλλά του κεφαλιού του κανείς»,  συμπλήρωσε.

Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, εξήγησε σε συνέντευξή του «δεν υπάρχει περίπτωση χαλάρωσης των μέτρων, υπάρχει μόνο σκλήρυνση» προαναγγέλλοντας πιο αυστηρά μέτρα.

Παράλληλα, αύριο, Πέμπτη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη για να πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων σχετικά με την εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων όπως εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή, την πορεία των ελέγχων που διενεργούνται από τις αρμόδιες Αρχές για την τήρηση των μέτρων, καθώς και το επιχειρησιακό σχέδιο προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19 που έχουν αναπτύξει οι κατά τόπους αρμόδιοι φορείς ενόψει των εορτών.

Τέλος, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της διαδικασίας πρόσληψης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας των 192 στελεχών για τις ανάγκες της ιχνηλάτησης και αντιμετώπισης υγειονομικών απειλών, (30 στελέχη εκ των οποίων τοποθετούνται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), ο Νίκος Χαρδαλιάς θα έχει την ευκαιρία να επιβλέψει από κοντά τις προετοιμασίες που γίνονται για την υποδοχή τους από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.