Σε νέα πανδημική φάση εισέρχεται η Ευρώπη

Σε νέα πανδημική φάση εισέρχεται η Ευρώπη

Παρότι το μήνυμα που εκλαμβάνουμε από τη σταδιακή άρση των περιορισμών και την επικείμενη αναστολή του προστίμου των 100 ευρώ στους μη εμβολιασμένους άνω των 60 ετών, μαζί με την επίσης επικείμενη κατάργηση της επίδειξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού για την είσοδο σε κλειστούς χώρους τον Απρίλιο, δημιουργεί την αίσθηση ότι ξεμπερδέψαμε με την πανδημία, η αλήθεια δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο διαφορετική.

Στην Ελλάδα τα κρούσματα εμφανίζουν σταθεροποίηση σε υψηλό επίπεδο (άνω των 20.000 καθημερινά), ενώ οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες καταγράφουν μια νέα κορύφωση στις νέες διαγνώσεις. Ενδεικτικά, η Γερμανία που κατέγραψε ρεκόρ 260.237 κρουσμάτων στις 18 Μαρτίου εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα με 158.385 κρούσματα στις 23/3. Παρόμοια η εικόνα στις 23/3 στη Γαλλία με 145.560 κρούσματα, το Ηνωμένο Βασίλειο με 102.670 κρούσματα, την Κύπρο με 4.704 κρούσματα, την Αυστρία με 53.071 κρούσματα, την Ολλανδία με 42.788 κρούσματα και τη Σκωτία με 12.425 κρούσματα.

Παρότι η επιδημιολογική εικόνα στις περισσότερες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου παρουσιάζει οξυκόρυφο κύμα της Όμικρον, (που γίνεται ακόμα πιο οξυκόρυφο με την «υποβοήθηση» από την πιο μεταδοτική υπο-παραλλαγή Όμικρον 2), ένα άλλο κοινό σημείο που παρουσιάζουν αυτές οι χώρες είναι πως πηγαίνουν προς πλήρη αποκλιμάκωση των περιορισμών καθώς έχει επιβεβαιωθεί σε αυτές η πλήρης αποσύζευξη του υψηλού αριθμού των κρουσμάτων με τις νοσηλείες και τις διασωληνώσεις των ασθενών με λοίμωξη covid 19.

Στην Ελλάδα, το ισοζύγιο εισαγωγών - εξιτηρίων διατηρείται στο 1,01, παρότι προχθές Τρίτη καταγράφηκαν περισσότερες από 400 εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της Επικράτειας, ωστόσο ο κυλιόμενος μέσος όρος του 7ημέρου παραμένει κοντά στις 370 εισαγωγές. Αυτή η κρίσιμη σχέση ανάμεσα στις νέες νοσηλείες και τον αριθμό των ασθενών που βγαίνουν από το νοσοκομείο βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επιστημόνων και αποτελεί τον πιο στενά υπό παρακολούθηση δείκτη της πανδημίας.

«Το ισοζύγιο παρατηρούμε» λέει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, προσθέτοντας ότι το ΕΣΥ δεν υφίσταται πίεση με 2000 κλίνες covid να είναι κενές και αντίστοιχα η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ να μειώνεται διαρκώς. Γι' αυτό άλλωστε τα κρούσματα στο προσεχές διάστημα θα σταματήσουν να καταμετρώνται ενώ η πατρίδα μας προχωρά σε αποκλιμάκωση των περιορισμών με πιο αργό βηματισμό από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Η πολυσυζητημένη άρση του μέτρου για το Διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ/μήνα για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών γίνεται καθώς σε αυτή την ηλικιακή ομάδα φτάσαμε την εμβολιαστική κάλυψη στο 90% και από τους 550.000 ηλικιωμένους συμπολίτες μας τουλάχιστον οι 250.000 εμβολιάστηκαν.

Η αποσύζευξη κρουσμάτων και νοσηλειών οφείλεται καταρχάς στον εμβολιασμό, με όσους είναι τριπλά εμβολιασμένοι να περνούν τη λοίμωξη με το στέλεχος Όμικρον (ή την Όμικρον 2) ήπια ή ασυμπτωματικά και κατά δεύτερον στα ίδια τα χαρακτηριστικά των νέων μεταλλάξεων που είναι λιγότερο λοιμογόνα, όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής.

Ο αν. καθηγητής εκτιμά ότι ο κίνδυνος ανάδυσης νέων μεταλλάξεων παραμένει υπαρκτός και πως οι μεταλλάξεις μπορεί να έχουν χαρακτηριστικά ανοσιακής διαφυγής, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως τα εμβόλια δεν «δουλεύουν». Επίσης, πληθαίνουν διαρκώς οι άνθρωποι που είναι 3πλα εμβολιασμένοι και κολλούν κιόλας, οπότε αποκτούν υβριδική υπερ-ενισχυμένη ανοσία.

Τέλος, σημαντικό ρόλο στη μείωση των νοσηλειών διαδραματίζουν τα φάρμακα - με τα αντιικά χάπια να προλαμβάνουν την επιδείνωση των ασθενών υψηλού κινδύνου. Η τελευταία εξέλιξη στον τομέα αυτό αφορά την πολυαναμενόμενη άφιξη των χαπιών της Pfizer - για τα οποία από σήμερα ανοίγει η σχετική πλατφόρμα ώστε οι γιατροί να υποβάλλουν σχετικές αιτήσεις για τους ασθενείς τους, αλλά και η έγκριση που έλαβε ο σταθερός συνδυασμός των δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων της Astra Zeneca από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό φαρμάκων μόλις χθες (24/3). Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την προμήθεια στην Ελλάδα μιας προφυλακτικής θεραπείας, προτού οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς έρθουν καν σε επαφή με τον ιό.

Αρκεί να αναλογιστούμε πού θα ήμασταν με την Όμικρον και χωρίς τα εμβόλια και τα φάρμακα, για να κατανοήσουμε τη χρησιμότητά τους…