Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό - ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό - ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Σε κλίμα εκνευρισμού πραγματοποιείται η συζήτηση για το Ελληνικό στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο καλείται να γνωμοδοτήσει επί της κήρυξης μεγάλου μέρους των όμορων δήμων και μεγάλου τμήματος της επένδυσης. Η πόλωση που δημιουργήθηκε από τους αντιτιθέμενους στην επένδυση, έχει οδηγήσει σε τεράστιο αδιέξοδο, ενώ το ΚΑΣ θα αποφανθεί για ένα τόσο σοβαρό θέμα, χωρίς αυτοψία!

Ακόμα και με το άκουσμα της λέξης αυτής εξωδίκως, μέλη του συμβουλίου αντιδρούν αρνητικά, απαντώντας «να τελειώνουμε». Τόση είναι η πίεση που αισθάνονται από τους εξωγενείς παράγοντες (ή μήπως και από ενδογενείς;).

Μετά την άκαρπη συνάντηση που έγινε χθες στο υπουργείο ανάμεσα σε εκπροσώπους της επένδυσης και στη γενική γραμματέα, το κλίμα έχει δυναμιτισθεί. Οι συνήθεις συγκεντρωμένοι έξω από το υπουργείο, καμιά 20αριά μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να είναι εμφανής η παρουσία τους. Ο ΣΕΑ σε ενημέρωση των μελών του, μάλιστα, τους καλεί να σταθούν «στο πλευρό της αρμόδιας εφορείας αρχαιοτήτων». Της οποίας πρόταση, θυμίζουμε, είναι η μαξιμαλιστική κήρυξη, όπου έχει βρει αρχαία. Ακόμα και αν αυτά ήταν κινητά, ή τα έχει διαλύσει η ίδια.

Αν και εφόσον ολοκληρωθεί η συζήτηση της κήρυξης ή μη, θα συνεχιστεί με την έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Εξάλλου, η κα Βλαζάκη έχει πάρει εδώ και αρκετές ημέρες το μήνυμα ότι σήμερα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει απόφαση του ΚΑΣ. Εξ ου και η χθεσινή συνάντηση, αποσκοπούσε στο να βρει η γενική γραμματέας έναν τρόπο απεμπλοκής από το αδιέξοδο, στο οποίο με δικές της κινήσεις έχουν οδηγηθεί τα πράγματα. Αυτός είναι και ο λόγος που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κα Βλαζάκη φέρεται να έχει ζητήσει από την αρμόδια Ευφορία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, να της αποστείλει νέα πρόταση, διαφοροποιημένη από την αρχική, με μικρότερο χώρο κήρυξης ως αρχαιολογικού της έκτασης του πρώην αεροδρομίου. Το πρότεινε άλλωστε και χθες στη συνάντηση, εισπράττοντας αρνητική απάντηση. 

Το σίριαλ με τα αρχαία θα έχει ακόμη δρόμο. Αν η γνωμοδότηση του ΚΑΣ μιλά για κήρυξη έστω και τμήματος της έκτασης, είναι βέβαιο ότι ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), και άλλοι φορείς, θα τη χρησιμοποιήσουν ως νομικό όπλο για να προσφύγουν στο ΣτΕ. Σε μια τέτοια περίπτωση, η κυβέρνηση θα προσφύγει και αυτή στο ΣτΕ κατά της προσφυγής των παραπάνω, με όπλο την μειοψηφούσα άποψη της γνωμοδότησης, εφόσον φυσικά αυτή υπάρξει. Σημειωτέον ότι η σύμβαση πώλησης των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ, η οποία υπεγράφη το Νοέμβριο του 2014 μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και επενδυτή, εμπεριέχει πρόβλεψη για αποζημίωση του τελευταίου, λόγω τυχόν καθυστερήσεων που θα προκύψουν εξαιτίας εύρεσης αρχαιοτήτων, που δεν ήταν γνωστές κατά τη διενέργεια του διαγωνισμού.

Διαβάστε ακόμα:

- Ένα κεφάλι κόβουν, άλλο ξεφυτρώνει στο Ελληνικό