Reuters: Σοβαρά κενά σε Τουρκία και Ελλάδα λίγο πριν τις επαναπροωθήσεις

Reuters: Σοβαρά κενά σε Τουρκία και Ελλάδα λίγο πριν τις επαναπροωθήσεις

Σοβαρά κενά και προβλήματα για την εφαρμογή της συμφωνίας επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν Τουρκία και Ελλάδα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, μόλις τέσσερις ημέρες πριν την προγραμματισμένη έναρξη των επιστροφών από τα ελληνικά νησιά στα τουρκικά παράλια.

Το σχέδιο, που συμφωνήθηκε στις 19 Μαρτίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, έχει τον φιλόδοξο στόχο να σταματήσει τις προσφυγικές ροές προς τη Γηραιά Ήπειρο. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Reuters, ακόμα και στα παρά πέντε πολλά ερωτηματικά παραμένουν για το πόσοι άνθρωποι να επαναπροωθηθούν από την Ελλάδα, πώς θα γίνει η διαχείρισή τους, και πού θα στεγαστούν.

Επιπλέον, το όλο σχέδιο κινδυνεύει να υπερκεραστεί από το ενδεχόμενο νέων αθρόων αφίξεων στα ελληνικά νησιά, ενώ στον «αέρα» παραμένουν σημαντικές πρακτικές πλευρές του σχεδίου, όπως οι μεταφορές των προσφύγων και των μεταναστών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε χθες Τετάρτη ότι η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου στα ελληνικά νησιά δεν είναι δυνατό να αρχίσει προτού η χώρα μας ψηφίσει αλλαγές στο νομικό πλαίσιο που αφορούν το προσφυγικό, με την Αθήνα να σπεύδει να καλύψει το νομικό κενό, με το σχετικό νομοσχέδιο να εισάγεται σήμερα το απόγευμα ως κατεπείγον στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Νομικά κενά υπάρχουν όμως και στην Τουρκία. Εξ αρχής μία από τις κρίσιμες εκκρεμότητες ήταν η αναβάθμιση των νομικών προστασιών που θα απολαμβάνουν οι μη Σύροι πρόσφυγες όταν θα επιστραφούν στην Τουρκία, ζήτημα που ακόμα δεν έχει διευθετηθεί και έχει προκαλέσει τις σοβαρές καταγγελίες από την πλευρά φιλανθρωπικών οργανώσεων για τη νομιμότητα της όλης συμφωνίας.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ε.Ε. την Τετάρτη ζήτησε με εσωτερική έκθεσή της από τα κράτη-μέλη να κηρύξουν την Τουρκία «ασφαλή τρίτη χώρα» για πρόσφυγες, χαρακτηρισμός που μπορεί να προσφέρει κάποιο νομικό κάλυμμα.

Οι επαναπροωθήσεις είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν στις 4 Απριλίου, με τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ακτή της επαρχίας Ντικιλί, κοντά στη Σμύρνη.

Ωστόσο, τοπικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι αυτή τη στιγμή δεν διαθέτουν δομές για τη φιλοξενία προσφύγων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κομισιόν: Τη Δευτέρα επιστρέφουν από την Ελλάδα στην Τουρκία 500 πρόσφυγες

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε σήμερα ότι την ερχόμενη Δευτέρα, στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, αναμένεται να αναχωρήσουν από την Ελλάδα με προορισμό την Τουρκία περίπου πεντακόσιοι μετανάστες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, βρίσκονται εν εξελίξει διαβουλεύσεις ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική πλευρά, υπό την αιγίδα της ΕΕ, για τη ρύθμιση των εκκρεμοτήτων της διαδικασίας επιστροφής.

Στόχος να ξεκινήσει η «ένας προς έναν» ανταλλαγής προσφύγων στις 4 Απριλίου

Στόχος παραμένει στις 4 Απριλίου να ξεκινήσει το σχήμα «ένας προς έναν», δήλωσε η εκπρόσωπος, αρμόδια για Θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, σήμερα από τις Βρυξέλλες.

Όπως εξήγησε η ίδια, αυτό σημαίνει ότι στις 4 Απριλίου θα ξεκινήσει η επιστροφή των αιτούντων άσυλο των οποίων οι αιτήσεις δεν έχουν γίνει δεκτές και μπορούν να λάβουν προστασία στην Τουρκία και παράλληλα θα ξεκινήσει το πρόγραμμα επανεγκατάστασης Σύρων προσφύγων από την Τουρκία στην ΕΕ.

Η Ν. Μπερτό απέφυγε να παρουσιάσει τις πρακτικές λεπτομέρειες αυτής της επιχείρησης. Ανέφερε, πάντως, ότι προς αυτό το σκοπό, οι ελληνικές και οι τουρκικές Αρχές, μαζί με τη βοήθεια του Ευρωπαίου συντονιστή για το προσφυγικό, Μάρτιν Φερβέι, εργάζονται στενά, ενώ παράλληλα ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Μ. Φερβέι θα μεταβούν στις 3 Απριλίου στην Άγκυρα.

Όσον αφορά τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για να επιτραπεί η επιστροφή στην Τουρκία αιτούντων ασυλο των οποίων οι αιτήσεις δεν έχουν γίνει δεκτές, η Ν. Μπερτό υπενθύμισε ότι η Ελλάδα αναμένεται να τις υιοθετήσει τις επόμενες ημέρες. Η Τουρκία από την πλευρά της, θα πρέπει να προχωρήσει και αυτή στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις έως τις 4 Απριλίου και προς το σκοπό αυτό θα βοηθήσει η επικείμενη επίσκεψη του επιτρόπου Μετανάστευσης στην Άγκυρα. Τόνισε, πάντως, ότι η πολιτική της Τουρκίας ως προς τους πρόσφυγες θα πρέπει να είναι πλήρως συμβατή με τα διεθνή πρότυπα περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή: skai.gr, ΑΠΕ – ΜΠΕ