Reuters: Διχάζουν την ΕΕ οι κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και το πλαφόν στην τιμή του αερίου

Reuters: Διχάζουν την ΕΕ οι κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και το πλαφόν στην τιμή του αερίου

Διχασμένοι είναι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, σύμφωνα με το Reuters.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συμφωνήσουν την Πέμπτη να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, αν και διχάζονται για το αν θα περιοριστούν οι τιμές του φυσικού αερίου και θα επιβληθούν κυρώσεις στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία.

Στο πλαίσιο της διήμερης συνόδου κορυφής στις Βερσαλλίες της Γαλλίας, οι ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν στη σταδιακή κατάργηση του ρωσικού πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, σύμφωνα με προσχέδιο δήλωσης, το οποίο δεν δίνει ημερομηνία λήξης. Σύμφωνα με το Reuters αξιωματούχος της ΕΕ, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ανέφερε ότι ορισμένα κράτη ζητούν αυτό να γίνει το 2030, άλλα το 2027 και μερικά τώρα.

Οι ηγέτες θα συμφωνήσουν σε βήματα όπως η αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και η ταχύτερη ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να γίνει η μετάβαση.

Το προσχέδιο δήλωσης της Πέμπτης ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εκπονήσει ένα σχέδιο αυτόν τον μήνα «για να διασφαλίσει την ασφάλεια του εφοδιασμού και τις προσιτές τιμές ενέργειας κατά την επόμενη χειμερινή περίοδο»

Ωστόσο, οι χώρες είναι διχασμένες σχετικά με το ποια βραχυπρόθεσμα μέτρα θα μπορούσαν να περιορίσουν τις αυξήσεις των τιμών που πλήττουν τα νοικοκυριά σε όλη την ήπειρο και αναγκάζουν τη βιομηχανία, όπως τις χαλυβουργίες, να αναστείλουν την παραγωγή.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Alexander De Croo πρότεινε ένα πανευρωπαϊκό ανώτατο όριο στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου. Ωστόσο, ο Ολλανδός ομόλογός του Mark Rutte είπε ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο η Ευρώπη απογαλακτίζεται από το ρωσικό αέριο.

«Ο κίνδυνος ενός ανώτατου ορίου τιμής, φαίνεται καλός, αλλά αν λάβετε υπόψη για παράδειγμα το LNG, το υγροποιημένο αέριο που χρειαζόμαστε πραγματικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα μέρη του κόσμου, θα καθιστούσε μη ελκυστική την εξαγωγή στην Ευρώπη», ανέφερε δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση.

Σύμφωνα με το Reuters, yπάρχει επίσης διαφωνία μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ σχετικά με το αν θα ακολουθήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες ανακοίνωσαν την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου την Τρίτη, και τη Βρετανία, η οποία λέει ότι θα το κάνει μέχρι το τέλος του 2022. Διαβάστε την πλήρη ιστορία

Οι χώρες της ΕΕ εξαρτώνται πολύ περισσότερο από τη ρωσική ενέργεια, βασίζονται στη Ρωσία για το 40% των συλλογικών τους αναγκών σε φυσικό αέριο, το 27% των εισαγωγών πετρελαίου και το 46% του εισαγόμενου άνθρακα.

Ορισμένες χώρες πιέζουν για ενεργειακό εμπάργκο. «Εάν σταματούσαμε την αγορά ρωσικής ενέργειας, αυτό θα σταματούσε τη χρηματοδότηση της ρωσικής στρατιωτικής μηχανής», δήλωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Λετονίας Krisjanis Karins. «Αν όχι αυστηρότερες κυρώσεις τώρα, τότε πότε;» αναρωτήθηκε.